John de Mol trekt stekker uit nieuwsdienst; Crowdfundsite ineens uit de lucht

Ondernemersnieuws: John de Mols nieuwsdienst komt er niet, Adyen partnert met Chinese reus Alibaba en Zwolse crowdfundsite plotseling uit de lucht.

1. Adyen gaat betalingen Alipay afhandelen

Een vette partner voor Adyen: de unicorn van Pieter van der Does gaat voortaan alle betaaltransacties van Alipay buiten China afhandelen. Dat betekent dat alle aankopen op Alibaba, AliExpress en de andere activiteiten van online tycoon Jack Ma binnenkort deels worden afgetikt via de Nederlandse betaalprovider. De Chinezen vinden dat Adyen goed past bij ‘snel groeiende, rap bewegende’ business. Tot nu toe werkte alleen AliExpress met Adyen, in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Finland.  

2. John de Mol ziet af van eigen nieuwsdienst

Tientallen redacteuren en techneuten had hij aangenomen om met De Dag een nieuwsdienst op te zetten die zou concurreren met RTL, de NOS en de kranten. Maar nu trekt John de Mol toch de stekker uit het ambitieuze project van Talpa, meldt Het Parool. Terwijl Talpa Network na de overnames van ANP en Hollandse Hoogte toch voldoende contentproducenten in eigen huis had, krijgt het de business case rond de nieuwsdienst, die later dit jaar zou worden gelanceerd, niet rond. Talpa zelf meldt dat de plannen niet compleet van de baan zijn. Op korte termijn breidt het Hart van Nederland uit tot een 24 uurs nieuwsvoorziening.

3. Zwolse crowdfundsite plotseling uit de lucht

Gebruikers van crowdfundingplatform Dream or Donate uit Zwolle vrezen dat ze hun geld kwijt zijn nu de site plosteling uit de lucht is en het bedrijf erachter opgeheven lijkt. Via Dream or Donate werd voor veelal sociale en persoonlijke doelen geld opgehaald zoals begrafenissen, grafstenen of medische behandelingen, meldt de Stentor. Eigenaar Robert-Jan Mastenbroek zegt dat zijn website gehackt is maar weigert verder commentaar: “Het komt goed, iedereen krijgt zijn geld terug.”  Het zou gaan om tonnen.

4. Scheringa mag bankpresident Wellink horen over DSB

Dirk Scheringa scoort weer in de slepende zaak rond zijn omgevallen DSB Bank: oud-president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) moet opdraven om bij de Haagse rechtbank onder ede te worden gehoord. Scheringa claimt honderden miljoenen aan schadevergoeding omdat hij meent dat zijn bank in 2009 bewust is tegengewerkt door DNB om uit de problemen te geraken na de oproep van activist Pieter Lakeman voor een bankrun. DNB zou hebben gelekt dat er een noodregeling werd voorbereid om DSB te redden, waarna er geen houden meer aan was.

5. The Afternet wordt een Facebook voor overledenen

Een Facebook voor overledenen? Bijna: met zijn startup The Afternet lanceert ondernemer Nicolai Kippersluis een profielensite ter nagedachtenis aan overledenen. Nabestaanden kunnen er een tijdlijn van alle hoogtepunten van het leven van de overledenen op samenstellen, en naast het toevoegen van video’s, teksten en foto’s is het ook mogelijk praktische informatie te delen voor na het overlijden. Het verdienmodel is, anders dan bij Facebook, niet op advertenties gebaseerd: voor ongeveer 1 euro per jaar blijven de profielen desgewenst 200 jaar live.

6. En dan dit: Daan Weddepohl had 16 miljoen kunnen krijgen voor Peerby

Daan Weddepohl heeft een bod van 16 miljoen op zijn deelplatform Peerby afgeslagen. Het bod kwam van een groot bedrijf waarvan hij de naam niet mag noemen, zegt hij in een interview in het FD. 'Dan was ik nu heel rijk geweest, ja. Maar ik ben het bedrijf nooit begonnen om het geld, maar omdat ik verspilling wil tegengaan.' Dat hij met het aaibare Peerby langs de rand van de afgrond is gegaan, beschrijft hij in zijn boek 99 redenen om te stoppen en toch door te gaan. Ook na 6 jaar en miljoenen van onder meer crowdfunders ging het businessmodel van Peerby niet echt vliegen. Inmiddels mikt Weddepohl op break-even in 2020, met een klein team van vijf man in plaats van de 25 die hij een paar jaar terug nog had. 'Ik ben in de mythe van Silicon Valley getrapt.'

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van 29 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!