Julian Wagenhuis verkoopt Translation Kings; Pas op voor ceo-fraude!

Ondernemersnieuws: Julian Wagenhuis doet Translation Kings voor een onbekend bedrag van de hand, ceo-fraude is húúúge in de criminele wereld en de bal kaatst terug voor GeenStijl.

1. Exit voor Translation Kings-oprichter Julian Wagenhuis

Julian Wagenhuis kiest na 11 jaar voor een exit met zijn vertaalbureau Translation Kings. De 28-jarige ondernemer vertelt aan Sprout dat hij “niet meer de liefde en passie” voelt voor zijn bedrijf om door te gaan. Ondernemers Paul Kranendonk en Lucas Covers nemen het bureau voor een onbekend bedrag over, met als doel het te laten groeien. Het is nu de vraag of Wagenhuis – in Borsato-jargon – ‘binnen’ is. Hij stelt zelf een omzet van “vele miljoenen” te hebben met het winstgevende Translation Kings, wat duidt op een mooi exitbedrag. Wagenhuis, die ook in vastgoed handelt, zegt voor Nederlandse begrippen “klaar” te zijn, “maar in Amsterdam-Zuid, waar ik woon, werkt het weer iets anders”.

Lees ook: Julian Wagenhuis: ‘Dit was een heel moeilijke beslissing’

2. Adriaan Mol is online ondernemer van het jaar

Adriaan Mol is woensdagavond uitgeroepen tot online ondernemer van het jaar, tijdens de LOEY Awards. Mol werd geëerd om zijn groei en innovatief ondernemerschap. Coolblue-oprichter Pieter Zwart, voorzitter van de jury, zei: “Adriaan is al op zijn achttiende begonnen als ondernemer en heeft onwaarschijnlijk veel bereikt. Hij weet als geen ander dat het niet draait om de knikkers, maar om de klant en het product – hoewel hij wat die knikkers betreft meermalen heeft gescoord. Hij kent zichzelf goed en kiest een rol waarin hij de meeste waarde toevoegt in zijn bedrijf. Wat ons betreft is hij een voorbeeld voor de online ondernemers in Nederland.”

Lees ook: Waarom Adriaan Mol de beste online ondernemer is

 3. Airbnb schrijft recordcijfers in Amsterdam

Amsterdamse huizenbezitters zetten hun woningen massaal op Airbnb, zo blijkt: nooit eerder stonden er zoveel Mokumse haasies op het platform als afgelopen jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Airbnb en het Amsterdamse college. Tussen 1 juli 2017 en 1 juli 2018 steeg het aanbod met 8,5 procent naar zo’n 20.000 advertenties. Het aantal verhuurders nam met 8,8 procent toe. De commotie rondom Airbnb’s marketingcampagne met een brief van verhuurder Eva lijkt er dus bepaald in te resulteren dat de massa het platform de rug toekeert. De gemeente besloot al eerder het aantal te verhuren dagen vanaf 2019 in te korten van 60 naar 30 dagen per jaar.

 4. Ceo-fraude is groeimarkt voor criminelen

Hip in de criminele wereld: ceo-fraude. De fraudeur doet zich hierbij voor als topman van een bedrijf en spoort medewerkers per mail aan om een bedrag over te maken naar een ander rekeningnummer. Die van henzelf dus. Het fiasco van ING leerde ons afgelopen week dat een criminele rekening opzetten nog niet zo moeilijk is. Afijn, doordat de fraudeurs inbreken in de mailbox kunnen ze het taalgebruik van de topman analyseren en hun woordgebruik hierop aanpassen. De NOS meldt dat ceo-fraude nogal een groeibranche is in de criminele wereld. Leverde het criminelen in 2016 nog een ‘omzet’ op van 654.000 euro, dit jaar maakten ze al voor 2,5 miljoen euro buit. Maar liefst 28 Neerlandsche bedrijven waren dit jaar al slachtoffer van ceo-fraude.

5. Nederlandse corporates helpen MKB’ers bij Brexit

Om ervoor te zorgen dat het Nederlandse MKB zonder kleerscheuren de aanstaande Brexit doorkomt, lanceren MKB-Nederland en het ministerie van Economische Zaken het programma – komt ‘ie – Brexit-Buddies. Binnen dit, eh, supersexy klinkende programma geven zogeheten Brexit-experts van grote corporates (denk: PostNL, Dutch Flower Group) MKB-bedrijven advies over zakendoen na het Britse vertrek uit de Europese Unie. Afgelopen week bleek dat slechts één op de vijf Nederlandse ondernemers zich voor heeft bereid op de Brexit. Als een programma met de naam ‘Brexit-Buddies’ nodig is om ervoor te zorgen dat een historische misser van de Britten onze handel niet schaadt, dan zij het zo. Toch hadden wij eerder gekozen voor ‘Brexit-BFF’s’. Neem het ter overweging, EZ.

6. GeenStijl vindt GeenKoper, redactie gaat door

Dat je met haatblogs geen duurzaam verdienmodel optuigt, het zal de meeste ondernemers weinig verrassen. Bij antiblog à la lettre GeenStijl moeten ze daar inmiddels ook achter zijn. In plaats van de geplande verkoop van het blog aan een investeerder, is de redactie genoodzaakt het blog dan maar zelf over te nemen. Hiervoor betalen ze niets aan moederbedrijf Mediahuis, meldt VillaMedia. Na de zoveelste vrouwonvriendelijke actie van GeenStijl begonnen opponenten afgelopen jaar een oproep aan adverteerders om het shockblog te boycotten. Adverteerders zijn hierop ingegaan, wat de liquiditeit van het blog een dreun moet hebben gegeven. Blijkbaar had geen enkele investeerder interesse in zo’n ondernemersrisico.

7. Picnic opent distributiecentrum in Roffa

Rotterdam krijgt er een 14.000 vierkante meter tellend distributiecentrum van websuper Picnic bij. Het distributiecentrum zal in het Rotterdamse Eemhavengebied komen te liggen en vanaf 17 oktober operationeel zijn, meldt het Algemeen Dagblad. Picnic heeft al vier distributiecentra in Nederland, waarvan die in Eindhoven de grootste is. De vestiging in Rotjeknor wordt het op één na grootste centrum. Afgelopen week bleek dat Picnic ook in Amsterdam flink uitbreidt. De websuper zet nu vol in op Nieuw-West en zal zijn karretjes in Geuzenveld, Slotermeer en delen van Osdorp laten rondrijden.

8. En dan dit: Gemeente Amsterdam zoekt groene ondernemers

De gemeente Amsterdam is op zoek naar ondernemers die biologisch afbreekbare tie-wraps kunnen maken. AT5 meldt dat de gemeente op dit moment nog plastic tie-wraps gebruikt. Handhavers bevestigen die om fietsbanden, om te zien of de fietsen wel of niet gebruikt worden. Fiets je ermee weg, dan breekt de tie-wrap. Bij de Amsterdamse Partij voor de Dieren vinden ze dit – terecht – een blamage voor het milieu. Je verspreidt er plastic door, wat uiteindelijk weer in de rivieren en zee belandt. Later we plasticopruimers Boyan Slat (The Ocean Cleanup) en Anne Marieke Eveleens (The Great Bubble Barrier) niet nóg meer werk geven.

9. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 13 september. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout. Hij schrijft over startups, Silicon Valley en nieuwe economie.