Jumbo koopt Smulweb; IBM-drone herkent zin in koffie

Ondernemersnieuws: Jumbo koopt Smulweb, goednieuwsshow bij Adyen en IBM patenteert drone die koffiebehoefte herkent.

1. Jumbo koopt Smulweb

Jumbo neemt voor een onbekend bedrag receptenplatform Smulweb over van ondernemer Michiel Slegt. Die kocht het zelf in 2004 uit een faillissement. De supermarkt ziet de recepten op Smulweb als een mooie aanvulling op de inhoud van Jumbo.com en de Jumbo app. Smulweb trekt maandelijks meer dan 3 miljoen unieke bezoekers die elkaar adviseren over eten en geeft magazine Smult uit. Jumbo maakte de overname woensdag bekend bij de presentatie van de financiële resultaten over het eerste halfjaar. Daarin meldde het ook dat de eerste contracten voor uitbreiding in België zijn getekend.

2. Adyen maakt beleggers blij

Betaalbedrijf Adyen heeft voor het eerst sinds zijn beursbestaan cijfers gepubliceerd en die zijn ook volgens analisten indrukwekkend. De omzet in het eerste halfjaar steeg met 67 procent tot 156 miljoen euro, bij een winst van 48,2 miljoen, 74 procent hoger dan in 2017. In totaal verwerkte Adyen (met klanten als De Bijenkorf, Uber, Netflix en Spotify) 70 miljard euro, 43 procent meer dan een jaar geleden. Adyen rekent voor heel 2018 op een omzetgroei van ten minste 40%. Beleggers waren blij met de goednieuwsshow, wat de koers van Adyen nog een paar procent opdreef, tot 568 euro. Daarmee is de voormalige unicorn 17 miljard waard.

3. Ben Tiggelaar interviewt Obama

Managementgoeroe Ben Tiggelaar heeft eind september de eer Barack Obama te interviewen tijdens het event ForwardThinking Leadership, dat in het teken staat van vernieuwend leiderschap. “Het is een enorme eer dat ik Obama mag interviewen. Hij is voor tientallen miljoenen mensen echt een bron van inspiratie”, zegt Tiggelaar. “Hij was president tijdens het dieptepunt van de economische crisis, maar kreeg het met zijn team toch voor elkaar om een nieuwe, lange periode van groei te realiseren." Hans Janssen van eventbureau DenkProducties wist Obama te strikken, met softwarebedrijf Afas als sponsor. Hoeveel de voormalige president vangt voor zijn keynote, is niet bekend.

4. Ondernemers willen afschaffing dividendbelasting niet betalen

Mkb-bedrijven en land- en tuinbouworganisaties weigeren op te draaien voor het geld dat de Staat misloopt door de afschaffing van de dividendbelasting. "Dat zullen we niet accepteren", zegt Leendert Visser van MKB-Nederland woensdag in het AD. "Draai die maatregel maar terug", aldus voorzitter Marc Calon van LTO Nederland in dezelfde krant. Deze en komende week stelt het kabinet de begroting voor volgend jaar op, met daarin de afschaffing van de dividendbelasting per 2020. Die zou aanvankelijk 1,4 miljard euro kosten, maar vorige week werd bekend dat door stijgende winstuitkeringen aan aandeelhouders dat bedrag is opgelopen tot 2 miljard euro.

5. IBM-drones herkennen behoefte aan koffie 

IBM gaat koffie bezorgen met drones. Dat leidt de Financial Times af uit een recente patentaanvraag van de softwaregigant. Daarmee wil het de rechten vastleggen op kleine drones die met camera’s en biometrische sensoren herkennen of mensen behoefte hebben aan koffie. Daarvoor scannen ze de gezichtsuitdrukking en de patronen in het gedrag van hun klanten. Ideaal voor werkgevers die hun mensen alert willen houden, of voor uitbaters van espressobarretjes.

6. En dan dit: ondernemer wil Rotterdam als hoofdstad

Rotterdam moet de hoofdstad van Nederland worden. Dat vindt ondernemer Rob Lagendijk, die 40.000 handtekeningen wil verzamelen om via een burgerinitiatief het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te zetten. Lagendijk zegt op Radio Rijnmond dat Amsterdam zijn plek moet afstaan aan de Maasstad. "Rotterdam is veelzijdig en enorm innovatief." De prachtige skyline zou het visitekaartje van de Nederlandse 21ste eeuw moeten zijn. "Het enige dat we nog missen is een paleis, maar dit kunnen we makkelijk verhelpen. Bovenin De Rotterdam maken we een penthouse voor koning Willem-Alexander." 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 23 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!