Just Eat Takeaway publiceerde foutieve omzetcijfers; Twitter verbergt - opnieuw - tweet Trump

Jitse Groen

Ondernemersnieuws: Just Eat Takeaway blundert met omzetcijfers, mkb grijpt naast groene subsidies en opnieuw tweet Trump niet in de haak.

1. Just Eat Takeaway stuntelt met omzetcijfers

De eerder deze maand gepresenteerde halfjaarcijfers van Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway blijken niet te kloppen. Dat geeft het bedrijf van ondernemer Jitse Groen maandag zelf aan op zijn website. Het bedrijf rapporteerde over 2018 een verlies van 112 miljoen euro, terwijl het 73 miljoen euro winst maakte. Het eerste half jaar van 2019 verloor het bedrijf daarnaast niet de eerder gemelde 27 miljoen euro, maar 41 miljoen euro. Het verlies over geheel 2019 bedroeg niet de gerapporteerde 96 miljoen euro, maar wel 302 miljoen euro. Er zijn fouten gemaakt bij het achteraf samenvoegen van de resultaten van Just Eat en Takeaway, meldt het concern. Takeaway lijfde Just Eat eind vorig jaar in.

2. GO Sharing en Felyx registreren legio elektrische snorfietsen

Deelbedrijven zoals Felyx en GO Sharing zijn goed voor maar liefst de helft van het aantal registraties van nieuwe elektrische snorfietsen. Dat meldt NU.nl op basis van een navraag bij de BOVAG. Er werden dit jaar tot dusver 3.939 zakelijke registraties gedaan. Zakelijke aanvragen maakten 53,3 procent uit van alle aanvragen voor nieuwe elektrische snorfietsen. GO Sharing was goed voor het grootste aantal zakelijke registraties, namelijk 2.600 stuks. Felyx zorgde voor 553 registraties.

3. Directe trein naar Londen vanaf oktober

Handig als je na de coronacrisis naar Londen moet voor zaken: de rechtstreekse treinverbinding tussen Amsterdam en Londen komt er na enige vertraging op 26 oktober. Dat meldt de NS maandag. De Eurostar-trein zal er vanaf Amsterdam ruim vier uur over doen en zal tweemaal per dag vertreken. De reistijd wordt daarmee concurrerend ten opzichte van die van vliegtuigreizen, aangezien je op het vliegveld ook de nodige tijd kwijt bent. De nieuwe treinlijn had in april al het licht moeten zien, maar de coronacrisis zette indertijd een streep door de lancering. Op Brussel is er met deze trein geen verplichte overstap.

4. Mkb-bedrijven grijpen naast groene euro’s 

Relatief weinig mkb-bedrijven krijgen groene subsidies, meldt Business Insider op basis van onderzoek van databedrijf Innovatiespotter. Eén op de 1270 mkb-partijen ontvangt groene subsidies, terwijl dit bij grootbedrijven één op de zes betreft en bij kennisinstellingen zelfs iedere partij die een aanvraag doet. Deels ontstaat de disbalans door het feit dat niet alle mkb-partijen aan duurzaamheid doen, maar de onderzoekers wijzen er ook op dat veel mkb-bedrijven de potjes niet weten te vinden, de kansen op succes te laag inschatten of de wervingsprocessen tijdrovend vinden.

5. Italië en Spanje grootste aanvragers coronageld EU

Spanje, Italië, Polen en België zijn de grootste aanvragers van het werktijdverkortingsgeld dat de Europese Commissie verdeelt. Bedrijven houden hun personeel dan met steun van de overheid in dienst. In totaal is er voor deze regeling 100 miljard euro beschikbaar en de Europese Commissie meldt dat er inmiddels voor 81,4 miljard euro aan aanvragen zijn gedaan. Italië vraagt 27,4 miljard euro aan, Spanje 21,3 miljard euro, Polen 11,2 miljard euro en België 7,8 miljard euro. In totaal doen vijftien landen aan aanvraag. Nederland is daar niet één van. De voorstellen worden nu bij de Europese Raad neergelegd.

6. En dan dit: Twitter verbergt opnieuw tweet van Trump

Opnieuw gaat de Amerikaanse president Donald Trump te ver op social media-kanaal Twitter. Het bedrijf van ondernemer Jack Dorsey schermt een tweet van Trump af, waarin de president stelt dat postbussen een ‘veiligheidsramp’ voor kiezers zouden zijn. De postbussen zouden volgens de president niet vrij zijn van het coronavirus. De Amerikanen maken zich klaar om in november vanwege het coronavirus eenmaal per post te stemmen en Trump ontmoedigt Amerikanen hun democratisch recht te gebruiken, aldus Twitter. Twitter schermde eerder tweets van Trump af. Ze zijn nog wel zichtbaar als je klikt op ‘view’.

Wat we ook lazen:

  • Deze advocaat wijst journalisten van The New York Times via Twitter op taalfouten (The Ringer)
  • The Big Short 2.0: hoe hedgefondsen profiteerden van de ellende van winkelcentra (The New York Times)
  • Ceo vreest toptalent kwijt te raken door covid-19 (het FD)

Tot zover de Sprout-update van 25 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!