Just Eat voelt weinig voor bod Thuisbezorgd-concurrent; Uber weg uit Londen

Uber (Getty)

Ondernemersnieuws: Just Eat zegt ‘nee’ tegen Prosus, The Flower Farm strikes back en Uber wordt Londen uitgegooid.

1. Just Eat wil liever naar Takeaway dan naar Prosus

Just Eat vindt het overnamebod dat techbedrijf Prosus doet van 7,10 Britse pond per aandeel te laag. De directie van de Britse maaltijdbezorger kiest voor Thuisbezorgd-moederbedrijf Takeaway. Het bod van Prosus, dochter van de Zuid-Afrikaanse techgigant Naspers, is 20 procent lager dan het aandeel Just Eat ooit bereikte, stelt Just Eat-topman Mike Evans in een persverklaring. Op zijn hoogtepunt was dit 8,90 Britse pond waard. Het bod van Prosus zou 4,8 keer de omzet van Just Eat in 2019 bedragen, wat volgens Evans lager is dan bij vergelijkbare transacties in de wereld van de maaltijdbezorgers.

2. Palmolie-disrupter overweegt beroep RCC-uitspraak

Duurzaam margarinemerk The Flower Farm is van plan in beroep te gaan tegen een uitspraak van de Reclame Code Commissie (RCC) dat de startup ongenuanceerde en eenzijdige uitspraken zou doen over de palmolie-industrie. Het bedrijf van mede-oprichter Marcel van Wing (55) en Erik Bras (57) stelt onder meer dat die industrie verantwoordelijk is voor ontbossing. Branche-organisatie European Palm Oil Alliance (EPOA) deed daarop zijn beklag bij de RCC. Zo zou The Flower Farm voorbij gaan aan het feit dat zo’n 20 procent van de palmolies op de markt duurzaam is. Van Wing trekt echter in twijfel of gecertificeerde palmolies daadwerkelijk allen ontbossingsvrij zijn. De EPOA stelt in een reactie dat Van Wing geen nieuwe feiten zou aandragen.

Lees ook: ‘Het is een gevecht tussen David en Goliath’

3. Eneco-voorspelling Vandebron-ceo komt niet uit

Nee, de doemvoorspelling van Vandebron-ceo Matthijs Guichelaars komt niet uit: Eneco komt niet in handen van Shell. Het bedrijf gaat voor 4,1 miljard euro naar het Japanse Mitsubishi. 20 procent van de aandelen gaat naar het Japanse energiebedrijf Chubu. Mitsubishi en Eneco gaan intensiever samenwerken op het gebied van windenergie. Mark van Baal van de activistisch-groene Shell-aandeelhoudersgroep Follow This baalt dan weer in een persverklaring: “Shell had de managers van Eneco goed kunnen gebruiken, aangezien zij al meer dan tien jaar bezig zijn met de energietransitie naar duurzame energie, waar Shell net schoorvoetend aan begint.”

4. Uber verliest vergunning Londen

Taxi-appbedrijf Uber mag niet meer in Londen opereren, zo besloot de lokale toezichthouder maandag. Omdat Uber de veiligheid van zijn service voor passagiers niet kan garanderen, krijgt het bedrijf geen verlenging van zijn licentie. Uber-chauffeurs kunnen volgens de toezichthouder met een beetje handigheid zonder verzekering of rijbewijs voor Uber rijden in de stad. Dit bleek in 14.000 van de bekeken gevallen zo te zijn geweest. Uber vindt dat de veiligheid wel in orde is en gaat in beroep. Het bedrijf kreeg daar maandag 21 dagen de tijd voor. Oprichter Travis Kalanick verkocht onlangs 20 procent van zijn aandelen in Uber.

5. Bedenker wereldwijde web wil internet redden

Fake news, privacy-inbreuken en politieke manipulatie: internetuitvinder Tim Berners-Lee is er helemaal klaar mee. De bedenker van het wereldwijde web publiceerde daarom maandag zeven principes om het internet te redden. Bedrijven moeten onder meer de privacy van gebruikers beschermen en technologie ontwikkelen die het beste uit de mens haalt. Het manifest van Berners-Lee kwam tot stand met de hulp van overheden, activisten, academici en bedrijven. 160 organisaties steunen het plan. Onder deze organen bevinden zich Google, Facebook en Microsoft.

6. En dan dit: Planet Internet-oprichter krijgt celstraf

Ex-internetondernemer Michiel Frackers krijgt 10 maanden celstraf, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank maandag besloten, meldt RTL Z. Frackers krijgt zijn straf vanwege oplichting en witwassen. Hij heeft volgens de rechter een overheidssubsidie van 2,3 miljoen euro bedoeld voor startups gebruikt om “te feesten, een persoonlijk faillissement te voorkomen en er verder goed van te leven”. De staat is gebruikt als ‘pinautomaat’, stelde het OM (dat 18 maanden eiste) eerder dit jaar. Frackers, oprichter van Planet Internet, ontkende volgens RTL Z tijdens de rechtszaak meerdere malen dat hij overheidssubsidies heeft misbruikt.

7. Quote van de dag:

Boon

Tot zover de Sprout-update van 26 november 2019. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Foto: Getty.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!