Kabinet aast op ondernemers; recyclefabriek poepluiers in aantocht

Ondernemersnieuws: kabinet int belasting over schuld van dga’s bij eigen bv, Japanse miljardair (samen met Musk...) als eerste ruimtetoerist naar maan en bouw van luier-recyclingfabriek gestart in Nijmegen.

1. Ondernemers moeten gat rijksbegroting dichten

Om een sluitende begroting te krijgen, heeft het kabinet op het laatste moment een fiscale maatregel genomen die eenmalig 1,8 miljard euro moet opleveren. Door die maatregel moeten directeuren-grootaandeelhouders met een schuld bij hun eigen bv, over bedragen boven de 500.000 euro belasting gaan betalen. De maatregel was volgens het ministerie van Financiën nodig omdat in het regeerakkoord afspraken zijn gemaakt over lastenverlichting. “Maar sindsdien heeft het kabinet aan de inkomstenkant te maken gehad met tegenvallers”, zegt een woordvoerder tegen de NOS. Zo bleek de afschaffing van de dividendbelasting 500 miljoen euro duurder uit te pakken dan aanvankelijk gedacht.

2. Big data onvoldoende op radar mkb

Meer dan 6 op de 10 Nederlandse mkb’ers vindt big data niet relevant voor het functioneren van het eigen bedrijf. Bij het kleinbedrijf (10 tot 20 werknemers) is dit maar liefst 75 procent, blijkt uit onderzoek van ABN Amro onder 614 organisaties in het mkb. Schaalgrootte speelt een belangrijke rol: hoe groter het bedrijf, des te meer big data wordt gezien als toegevoegde waarde. Zo ziet 48 procent van het kleinbedrijf weinig toegevoegde waarde in big data, terwijl dit bij de bedrijven met 50 tot 250 werknemers slechts 21 procent is. Gebrek aan prioriteit, kennis of informatie over big data vormen de grootste hindernissen voor het mkb om aan de slag te gaan met big data.

3. Japanse miljardair als eerste toerist naar maan

Yusaku Maezawa is de eerste ruimtetoerist die Elon Musk in een rondje om de maan stuurt. De 42-jarige miljardair, die zijn vermogen vergaarde met het modemerk Zozo, zal in 2023 in een nog door SpaceX te bouwen raket gelanceerd worden. Musk wil het met zijn ruimtebedrijf SpaceX mogelijk maken voor de 'gewone mens' om naar de maan te gaan. Maezawa wil acht anderen mee aan boord nemen van het ruimteschip, onder wie een schilder, een muzikant, een modeontwerper en een filmregisseur, zegt hij op zijn website #dearmoon. Ook nodigde hij Musk zelf uit, maar het is onduidelijk of de SpaceX-oprichter mee wil. Hoeveel de steenrijke (circa 2 miljard euro) Maezawa voor de reis heeft betaald, is onbekend.

 

4. Binnenkort Coca-Cola Cannabis in de schappen?

Coca-Cola is in gesprek met cannabisproducent Aurora Cannabis om dranken op de markt te brengen die met cannabis geïnfuseerd zijn, meldt BNN Bloomberg. Het zou de eerste keer zijn dat een grote fabrikant van non-alcoholische dranken de markt van cannabisgerelateerde producten betreedt. Het frisdrankbedrijf wil de berichtgeving nog niet bevestigen. “Net als vele anderen in deze industrie, volgen we de groei van non-psychoactieve cannabidiol als een ingrediënt in welzijnsdranken”, laat The Coca-Cola Company weten in een verklaring. “Echter, een beslissing is nog niet genomen.”

5. ‘Keuze automerken voor Google doodsteek TomTom‘

De keuze van Renault, Nissan en Mitsubishi om met Google-moederbedrijf Alphabet in zee te gaan, is een zware klap voor TomTom. De Nederlandse navigatiedienstverlener zag gisteren op de beurs ruim 500 miljoen euro van de beurswaarde verdampen. De drie automerken gaan het Android-systeem inbouwen in dashboards, waardoor diensten als Google Maps, Google Assistent en de Google Play Store ook beschikbaar worden in de auto’s. “Dit is echt een klap, een doodsteek voor TomTom”, aldus analist Jos Versteeg van InsingerGilissen tegen ANP. “TomTom heeft altijd aangegeven dat de auto-industrie niet met Google wil werken. Ze wilden een onafhankelijke kaartenmaker als TomTom. En nu is er de omslag, ze halen Google in huis.”

6. En dan dit: bouw fabriek voor recyclen poepluiers gestart

In Nijmegen is gisteren begonnen met de bouw van een luier-recyclingfabriek. Na twee jaar proefdraaien is besloten er een echte fabriek van te maken, bij afvalverwerker ARN. Als alles meezit, kan de luier-recycling in december van start. “Die luiers - en de inhoud niet te vergeten als urine en poep - verhitten we met stoom tot 250 graden”, legt Willem Elsinga, die zeven jaar lang onderzoek heeft gedaan, uit aan de NOS. “Dan wordt alles vloeibaar, alle plastics smelten en komen boven drijven. Door de hoge temperaturen breken alle bacteriën af, virussen en resten van medicijnen. Zodat alle producten die we ervan maken, ook veilig zijn. Anders zouden we ze niet kunnen verkopen.”

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 19 september. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.