Kabinet verruimt noodmaatregel; Nieuw fonds voor impact-startups mikt op 65 miljoen

Ondernemersnieuws: noodmaatregel uitgebreid na ophef, nieuw impact-investeringsfonds is grootste van Nederland en fintech Backbase ‘zet freelancers mes op de keel’.

1. Steunmaatregel ondernemers uitgebreid naar non-food-winkels

Ook non-foodwinkels die te maken krijgen met een omzetdaling komen vanaf vandaag in aanmerking voor noodhulp van de overheid. In eerste instantie gold de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) alleen voor bedrijven die hun deuren moesten sluiten, wat tot veel ophef leidde. Andere winkels kunnen weliswaar openblijven, maar zien hun inkomsten sterk teruglopen vanwege de noodzaak tot social distancing. Via de steunmaategel krijgen ondernemers maximaal 4000 euro om hun vaste lasten te betalen. Voor doorlopende kosten voor personeel legt het kabinet nu de laatste hand aan de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).

2. Impact-investeringsfonds mikt op 65 miljoen euro

Shift Invest (onderdeel van NBI Investors) heeft net het naar eigen zeggen “grootste impact-investeringsfonds” voor vroegefase-startups gelanceerd. Het fonds neemt de sustainable development goals (SDG) van de VN als uitgangspunt. Voor het einde van dit jaar moet Shift III 65 miljoen euro onder beheer hebben. Dat geld is bestemd voor ondernemers met groeiplannen op het gebied van agrofood-, biobased- en circulaire technologieën. Het kapitaal is afkomstig van onder meer alle technische Universiteiten van Nederland, TNO, Rabobank en de oprichters van Vandebron en Protix. 

3a. Corona-roundup, slecht nieuws:

 • Pensioenfondsen en grote vermogensbeheerders uit binnen- en buitenland roepen bedrijven op voorlopig geen dividend uit te keren. Ook de VEB pleit ervoor.
 • Ondanks de noodhulp van de oveheid vallen veel ondernemers alsnog tussen wal en schip, bericht RTL Z. De overheid vraagt ondernemers met een bedrijfstype dat onterecht niet in aanmerking komt dat hier te melden.
 • Branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer vindt het “onbegrijpelijk” dat het TOGS-noodloket niet open is voor taxi- en touringcarbedrijven.
 • Door de coronamaatregelen komen veel seizoenskrachten niet naar Nederland, en dat is slecht nieuws voor onder meer aspergetelers en aardbeikwekers. 
 • Het aantal pintransacties lag afgelopen dinsdag 28 procent lager dan dezelde dag een jaar eerder, becijfert ING. Speelgoedwinkels zijn de uitzondering. 
 • Het aantal ziekmeldingen door griep en het coronavirus hebben tot nu toe al geleid tot 1,1 miljard euro aan verzuimkosten, berekent Ziektewet-uitvoerder Acture.
 • Ook chefkok Herman den Blijker wordt hard geraakt. “Maar ik denk dat wij er positief uitkomen”, vertelt hij in een video op de website HorecaNederland.TV:

3b. Corona-update, goed nieuws: 

 • Farmaceut Roche deelt het recept van een vloeistof voor coronatests alsnog. 
 • De huur van door het rijk gesubsidieerde musea wordt met 3 maanden opgeschort.
 • Swinkels Family Brewers, het moederbedrijf van Bavaria, geeft horeca-ondernemers die problemen hebben om hun huur of facturen te betalen uitstel van betaling
 • ABN Amro geeft ook grotere klanten met kredieten tot 50 miljoen euro een financiële adempauze.
 • Online platform Nederlandvoordezorg.nl helpt overuren draaiende medewerkers uit de zorgsector om makkelijk boodschappen te bestellen.
 • Een creatieve kledingwinkel in Apeldoorn introduceert ‘private shopping’.
 • De 3D-printwereld, waaronder ook het Nederlandse 3D Hubs, laat zich horen in de strijd tegen het coronavirus.
 • Honderden it-beveiligers zetten zich vrijwillig in om hacks bij ziekenhuizen te voorkomen. 
 • Apple heeft een speciale app en website gelanceerd met een screeningtool voor covid-19.
 • Google trekt ruim 800 miljoen dollar uit in de strijd tegen het coronavirus. Het geld gaat naar advertenties van de WHO, financiering en advertentietegoeden voor ondernemers, cloud-credits voor onderzoekers en geld voor de productie van beschermingsmiddelen.
 • De lockdown leidt tot de nieuwe YouTube-trend #withme, met een hoofdrol voor alledaagse dingen die je thuis kan doen.
 • Een file in Amstelveen waar de politie in zondag melding van kreeg, bleek te worden veroorzaakt door een drive inn-afhaalloket van biefstukrestaurant Loetje.  

4. ‘Backbase zet freelancers mes op de keel’

Leverancier van bankensoftware Backbase zet detacheerders, interim recruiters en zzp’ers “het mes op de keel”, schrijft Quote. Externe krachten zouden 40 procent van hun inkomsten moeten inleveren. Intern wordt het bedrijf nu ‘backstabbase’ genoemd, zegt een gedupeerde consultant, die niet met zijn naam in de media wil. In een reactie weerspreekt Backbase de tariefdalingen niet. Omdat nieuwe projecten vanwege het coronavirus worden vertraagd, is er kritisch gekeken naar de flexibele laag. “Het zijn turbulente tijden”, schrijft oprichter Jouk Pleiter op Linkedin

5. Fietskoeriers Packaly fietsen zich suf

De Utrechtse fietskoerwiersdienst Packaly heeft het mede door de coronacrisis zo druk dat het bedrijf uitbreidt naar Eindhoven, Rotterdam en Den Haag. De startup profiteert van de vele thuiszitters, zegt medeoprichter Axel Dekker tegen Emerce. Qua orders is Packaly volgens hem een factor twee à drie gegroeid. De volumes bij de nieuwe bezorgdienst Budbee liggen deze maand 50 procent hoger dan verwacht, zegt een woordvoerder tegen Emerce. De dienst merkt dat PostNL het druk heeft, maar dat tijdsverlies wordt gecompenseerd doordat veel meer mensen thuis zijn, waardoor er weinig pakketjes bij de buren hoeven worden afgegeven. 

6. En dan dit: donateurs helpen restaurant in nood

Een restaurant in het Zeeuwse Grijpskerke heeft 4 dagen na de start van een GoFundMe-campagne al bijna 25.000 euro aan donaties ingezameld om de coronacrisis door te komen. “Lieve allemaal, hoe gaat het met jullie? Met ons niet zo denderend”, schrijft eigenaar Helen Bihi-Zenou. Het restaurant schat dat er 40.000 euro nodig is om de vaste lasten, waaronder de loonkosten voor twaalf personeelsleden, de komende maanden te kunnen betalen. Voor noodlijdende ondernemers is er ook de actie Help de Horeca. Op dat platform zijn sinds vorige week zaterdag 5.200 bedrijven aangemeld, die samen voor 457.000 euro aan waardebonnen hebben verkocht.

Wat we ook lazen:

 • Digitaal solliciteren is momenteel zo goed als de enige manier om een nieuwe baan te krijgen. (NOS)
 • De coronacrisis versnelt de opmars van automatisering. (Brookings Institution)
 • Het campagneteam van ex-presidentskandidaat Elizabeth Warren maakt alle campagne-apps en andere technologie open-source. (Medium)
 • Een jounalist die 4 dagen onafgebroken een virtual reality-spel speelde, kreeg daarna last van hallucinaties. (Kotaku)

Tot zover de Sprout-update van maandag 30 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!