Kabinet wil crypto harder aanpakken; Coolblue door de 1 miljard omzet

Ondernemersnieuws: kabinet strenger voor cryptovaluta en ICO's, Coolblue voor het eerst door de 1 miljard omzet en Musk daagt Trump uit met tweets. 

1. Kabinet wil crypto harder aanpakken

De handel in cryptovaluta moet strenger gereguleerd worden om hacks en fraude in te dammen, schrijft minister Hoekstra van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. Het verbieden van - inherent grensoverschrijdende en decentrale - cryptovaluta en initial coin offerings (ICO's) is geen haalbare kaart, beseft de bewindsman, die wel pleit voor meer internationale regels. Hoekstra vindt ook dat onderzocht moet worden “of investeerders in ICO’s net zo goed kunnen worden beschermd als investeerders bij een normale beursgang of obligatie-uitgifte.” Ook laat de minister de AFM vanaf 1 juli optreden tegen reclames voor risicovolle cryptoderivaten, zoals binaire opties. Hoekstra wil de baby niet met het badwater weggooien: “De innovatieve techniek achter cryptovaluta moet worden behouden”, zoals het gebruik van cryptografische versleuteling van bestanden en de blockchain.

2. Coolblue door de 1 miljard omzet

Coolblue bewijst dat je ook met een groot bedrijf hard kan blijven groeien: de Rotterdamse retailer is in 2017 voor het eerst door grens van 1 miljard omzet gegaan, bleek donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers. Dankzij een groei van 38 procent landde de omzetteller bij 1,2 miljard euro, met een nettowinst van 9 miljoen. De groei zit 'm met name in (het slim bezorgen van) witgoed. Hoeveel wasmachines en koelkasten het bedrijf van Pieter Zwart afleverde wordt niet gedeeld, maar een goede indicatie is hoeveel uitgerangeerde witgoed er werd ingenomen: 120.000 stuks, oftewel een berg van 9 miljoen kilo. Lees ook: Zo doorbrak Coolblue de magische 1 miljard omzetgrens

3. Bitcoinbedrijf Van der Chijs maakt beursdebuut

Cryptomiljonair Marc van der Chijs heeft met bitcoinmijnbedrijf Hut 8 Mining zijn debuut gemaakt op de beurs van Toronto. Hut 8 aast met die notering behalve op kapitaal (hoeveel is niet bekend) ook op meer grote investeerders die pas instappen als een bedrijf beursgenoteerd is. Hut 8 delft cryptovaluta met (verplaatsbare) datacenters in containers, waarbij het kraken van een bitcoin zo'n 1.300 dollar aan energie en afschrijving kost. De Nederlandse ondernemer, die al een tijdje in Canada woont, profiteert gretig van de cryptoboom. Eerder dit jaar verkocht hij zijn amper vier maanden oude investeringsbank voor cryptomunten First Coin Capital voor naar verluidt enkele tientallen miljoenen dollars.

4. Klimaatverbeteraar Qwiksense krijgt doorstart

Qwiksense, de startup die het klimaat in gebouwen gezonder wilde maken (met IoT-sensoren) maar vorige maand failliet ging, krijgt een doorstart onder de vleugels van Unicornify Labs, een startupstudio uit ‘t Gooi. Achter Unicornify Lab gaan techondernemers Rutger Beumer en Paul van Eijden schuil, die ook aan de basis stonden van de technologie achter boekingplatform voor de wellnessindustrie Treatwell. QwikSense werd in 2013 opgericht door Paul Stomph, Felix Mann en Rino Stevens. Stichting Doen en enkele strategische partners - waaronder Beumer - staken in 2016 nog 4 ton in het bedrijf. Stevens wordt als managing director van Unicornify Lab verantwoordelijk voor het begeleiden van startups.

5. ABN Amro pompt geld in Duitse bank-startup

ABN Amro is een van de investeerders bij een nieuwe kapitaalronde van 56 miljoen euro voor het Duitse fintechbedrijf SolarisBank, een concurrent van de Nederlandse bankenplatforms Ohpen en Five Degrees. ABN krijgt als investeerder gezelschap van de Spaanse bank BBVA, creditcardbedrijf Visa en durfinvesteerder Lakestar. Hoeveel de Nederlandse bank investeert wordt niet gedeeld; het bedrag is 'substantieel', zegt een woordvoerder tegen het FD. SolarisBank levert een bank in a box, oftewel een softwareplatform in de cloud, die banken niet meer zelf hoeven te onderhouden. ABN gebruikt SolarisBank voor zijn label Moneyou.

6. En dan dit: Musk daagt Trump uit met tweets  

Elon Musk, die vorig jaar uit een presidentiële adviesraad stapte, probeert Donald Trump nu via zijn favoriete medium Twitter te beïnvloeden. De oprichter van Tesla greep donderdag een tweet van Trump over China aan om zijn frustraties met dat land de vrije loop te laten. Tesla zou maar wat graag China veroveren, maar dat land dwarsboomt buitenlandse automakers met een importtarief van maar liefst 25 procent. Dat Chinese autobouwers in de VS maar 2,5 procent hoeven te betalen, gaat er bij Musk niet in. Dat is “alsof je meedoet aan een Olympische wedstrijd terwijl je loden schoenen aan hebt”. Trump reageerde later op de tweets van Musk tijdens een persconferentie, met de aankondiging dat hij de Chinese tarieven wil beantwoorden met dezelfde hoge percentages.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 9 maart. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl