Kabinet wil macht techreuzen inperken; Picnic omzeilt FNV met eigen cao

Ondernemersnieuws: kabinet wil macht Google en Apple aan banden leggen, Picnic maakt eigen cao en buitenlands bedrijf krijgt makkelijker bankrekening. 

1. Kabinet wil macht techreuzen inperken

Het kabinet wil de macht van techbedrijven zoals Google, Apple en Facebook inperken, blijkt uit een brief van staatssecretaris Keijzer aan de Tweede Kamer. Grote techbedrijven verstoren de markt voor kleinere ondernemers en leiden zo tot een gebrek aan concurrentie, stelt het kabinet. Een van de voorstellen is het aanscherpen van de regels voor een overname. Daarbij zou naast omzet ook de transactiewaarde mee moeten wegen. Dat voorkomt dat techreuzen te makkelijk startups – soms toekomstige concurrenten zijn – kunnen opkopen. Transactiewaarde als criterium had bijvoorbeeld een overname van WhatsApp door Facebook kunnen verhinderen.

2. Picnic maakt eigen cao

Online supermarkt Picnic gaat samen met zijn medewerkers en brancheorganisatie INretail een eigen e-commerce-cao optuigen “die aansluit bij de werkzaamheden en de huidige tijd”, meldt het bedrijf van Michiel Muller in een persbericht. Het zou de eerste e-commerce-cao van Nederland worden. De FNV stapte vorige week naar de rechter om Picnic (3.000 medewerkers) onder de supermarkt-cao te laten vallen. Maar Picnic vindt die cao “hopeloos achterhaald”. De onlinesuper wil op andere momenten toeslagen kunnen betalen en medewerkers zelf laten plannen. Het bedrijf belooft als kers op de taart gratis lunch en een reiskostenvergoeding. Muller ziet de rechtszaak van FNW “met vertrouwen tegemoet”.

3. Buitenlands bedrijf krijgt sneller bankrekening

Buitenlandse bedrijven die zich in Nederland willen vestigen, hoeven binnenkort minder moeite te doen om een bankrekening te openen. Op 20 mei openen ING, ABN Amro en Rabobank samen met de overheid het aanvraagloket ‘Quick Scan Dutch business bankaccount’, waar buitenlandse ondernemers binnen vijf werkdagen duidelijkheid krijgen over hun rekeningaanvraag. Het aanvragen van een bankrekening kan voor kleinere bedrijven nu soms weken duren, wat een struikelblok kan zijn voor een Nederlandse vestiging. Startup-prins Constantijn is blij met het initiatief, want “buitenlandse startups brengen extra dynamiek, kennis, talent en werkgelegenheid in het startup-ecosysteem”.

4. Tesla moet ‘hardcore’ bezuinigen

Tesla moet flink de broekriem aanhalen, schrijft oprichter Elon Musk in een brief aan zijn medewerkers, die ook onder ogen kwam van Elektrek. Het zal een “hardcore” inspanning vergen om Tesla financieel gezond te krijgen, schrijft Musk. Die waarschuwt vanaf nu, samen met zijn cfo, alle uitgaven strikter te monitoren, van onderdelen tot reiskosten. Tesla incasseerde eerder deze maand 2,7 miljard dollar aan werkkapitaal met de verkoop van aandelen en converteerbare obligaties. Gebaseerd op de nogal forse burn rate van 700 miljoen dollar verlies in het eerste kwartaal heeft Tesla nu 10 maanden de tijd om breakeven te halen, schrijft Musk.

5. Weinig animo voor slimme speaker

Bijna een half miljoen Nederlandse huishoudens hebben een ‘slimme’ speaker (6 procent), blijkt uit een enquête van Multiscope onder 4.700 Nederlanders. Een lage bekendheid en twijfel aan de toegevoegde waarde remt de groei. Een meerderheid (56 procent) van de mensen weet überhaupt niet wat een slimme speaker is. Amper 3 procent van de huishoudens is van plan een slimme speaker aan te schaffen. De Google Home heeft de hoogste naamsbekendheid, een kwart van alle Nederlanders kent die spraakgadget van naam.

6. En dan dit: Menzis klaagt klant aan om vordering van 0,14 euro

Verzekeraar Menzis heeft een klant voor de rechter gesleept vanwege een vordering van 0,14 cent, blijkt uit een uitspaak van de rechtbank Den Haag, waar de Telegraaf over bericht. De polishouder had niet het gehele eigen risico van 329,14 euro betaald, waarna Menzis een deurwaarder op de klant afstuurde (die nog eens 48,40 euro aan incassokosten in rekening bracht). De polishouder moet zijn betalingsverplichting nakomen, maar dat “betekent niet dat de vordering van 0,14 euro de kantonrechter ook fatsoenlijk voorkomt”, schrijft de rechter geïrriteerd, met een verwijzing naar de (over)belasting van het gerechtelijk systeem. “Dit had niet mogen gebeuren”, erkent Menzis in de Telegraaf.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 20 mei. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl