Kamervragen over verbod sponsordeal EasyToys; Thuiswerken zorgt voor meer overwerk

Eric Idema

Ondernemersnieuws: politiek bemoeit zich met verboden sponsordeal EasyToys, werknemer levert gemiddeld uur extra overwerk sinds coronacrisis en Lionel Messi wint merkstrijd.

1. EasyToys stomverbaasd over afketsen sponsordeal

Voetbalbond KNVB gaat niet akkoord met een shirtsponsordeal die FC Emmen onlangs sloot met EasyToys, de onlinewinkel voor seksspeeltjes waarmee Eric Idema Europa wil veroveren. Volgens de voetbalbond is een voetbalshirt met EasyToys erop in strijd met KNVB-regels over ‘goede zeden’ en ‘goede smaak’. Idema is ‘stomverbaasd’ over het besluit. De sponsordeal is naar verluidt goed voor een half miljoen euro per jaar. Tweede Kamerlid Antje Diertens (D66) heeft kamervragen gesteld, meldt zij op Twitter. Idema beraadt zich met de voetbalclub over vervolgstappen. Mocht FC Emmen een zaak aanspannen tegen de KNVB dan maakt de club een goede kans, zegt een voetbaladvocaat tegen het AD.

2. Thuiswerken leidt tot meer overwerk

Thuiswerken leidt tot gemiddeld een uur extra overwerk, becijferde salarisdienstverlener ADP. In Nederland werkt een kwart van de werknemers gemiddeld zes tot tien uur per week gratis over. Vijf procent van de werknemers werkt zelfs 26 uur of meer over. Thuiswerken verlaagt de drempel voor overwerken, vermoedt ADP. ‘Het is natuurlijk eenvoudiger om thuis net iets vaker de laptop te openen’, zegt de directeur van de Nederlandse tak. ‘Ongemerkt kan dit al snel oplopen. Wat ook kan meespelen, is dat medewerkers in deze lastige tijden misschien net een stapje extra zetten om hun organisatie niet (verder) in de problemen te laten komen.’

3. Rutte: gesteund bedrijf moet werknemer helpen bij nieuwe baan

Het kabinet bestudeert een plan van de PvdA om een werkgarantie te geven aan werknemers van bedrijven die coronasteun krijgen, zei premier Mark Rutte donderdag tijdens Algemene Politieke Beschouwingen. Als het betrokken bedrijf een werknemer niet zelf meer kan betalen, moet de directie er volgens PvdA-leider Asscher verantwoordelijk voor zijn dat die persoon elders aan de slag kan. Premier Rutte vindt een harde garantie te ver gaan, maar hij is het met de PvdA eens dat werkgevers ‘hun uiterste best’ moeten doen om werknemers aan een nieuwe baan te helpen. Het kabinet overweegt bedrijven die steun krijgen te laten tekenen voor een 'inspanningsverplichting'.

4. ‘Oudere ondernemer dreigt in de kou te blijven staan’

De coronacrisis komt bij ondernemers boven de vijftig extra hard aan, waarschuwt mkb-adviseur Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). 'Als je dichtbij je pensioen zit, heb je vaak geen plan B als je bedrijf ineens niet meer loopt', zegt IMK-directeur Han Dieperink. Hij wijst er ook op dat komen oudere ondernemers vanwege hun leeftijd minder snel in aanmerking komen voor een baan in loondienst. Het IMK pleit voor het langer en voor meer ondernemers toegankelijk maken van het Ontwikkeladviestraject, een project waarmee de overheid mensen helpt bij het zoeken naar nieuwe kansen. Maar het maximum aantal van 22.000 registraties werd aan het begin van deze maand al bereikt.

5. Vegetarische Slager landt in Hongkong

De Vegetarische Slager zou na de overname door Unilever makkelijker de grens over kunnen, en daar lijkt niks aan gelogen: het merk wordt nu ook uitgerold naar Hongkong. In die Chinese stad wordt het vegamerk van Jaap Korteweg als The Vegetarian Butcher in zeven restaurants geserveerd. Eters worden gelokt met een campagne die wordt aangejaagd door influencers en foodies die vegamaaltijden bereiden. De Vegetarische Slager lanceerde eerder deze maand in Duitsland bij fastfoodketen Burger King plantaardige Whoppers en Nuggets.

6. En dan dit: Lionel Messi wint merkstrijd

Voetballer Lionel Messi mag onder zijn eigen naam sportkleding verkopen, ook al lijkt zijn naam op concurrent Massi, een Spaanse producent van wielrenfietsen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie bepaald. Massi had een zaak aangespannen omdat de namen op elkaar lijken. Maar de Europese rechtbank vindt dat de voetballer van FC Barcelona zo bekend is, dat de meeste mensen de twee merken niet met elkaar zullen verwarren. Met de uitspraak komt een eind aan een juridisch gevecht dat Massi en Messi voerden sinds de topvoetballer in 2013 probeerde zijn merknaam te deponeren.

Wat we ook lazen:

  • ‘Bedrijvendokter’ Martijn Rozenboom, de koper van modeconcern FNG (o.a. Steps, Miss Etam), maakte een hoop vijanden bij de bedrijven die hij eerder opkocht. (FD)
  • Uitlatingen van podcaster Joe Rogan over transseksualiteit zorgen voor felle discussies binnen Spotify, dat eerder dit jaar de exclusieve rechten kocht van zijn show. (Vice)
  • Corona bezorgt golfbanen het beste jaar in tijden. (Washington Post)
  • Het geheim van Elon Musk? Leer van experts en bijt je er vervolgens zelf in vast. (Reuters)
  • Duizenden betaalpassen, één bankrekening: dat is het spel Card v Card. Het is een nieuw concept uit de koker van MSCHF (’mischief’), een meme-collectief dat als een soort Banksy online cultuur op de hak neemt. (Mashable)

Tot zover de Sprout-update van vrijdag 18 september. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl