Karmijn stapt in kleding; mkb'er casht 2,5 miljoen bij verkoop

Ondernemersnieuws: weer een investering voor Karmijn Kapitaal, ondernemer verkoopt bedrijf voor gemiddeld 2,5 miljoen en ook Samsung stapt in zelfrijdende auto.

1. Karmijn stapt weer in kleding

Karmijn Kapitaal heeft een meerderheidsbelang genomen in Exota, bekend van het Nederlandse vintage-inspired modemerk King Louie. Het merk heeft twee winkels in de Amsterdamse Negen Straatjes en wordt inmiddels door zo’n 1.000 winkeliers in Europa verkocht. In de laatste jaren is King Louie met zo'n 50 procent gegroeid. "Wij zijn onder de indruk van de steady groei die King Louie laat zien", legt Meike Scheffer van Karmijn uit. "We denken dat er nog veel kansen liggen in de nichemarkt van de vintage-inspired kleding." Karmijn investeerde eerder al in modebedrijven Marlies Dekkers en Fred de la Bretonière.

2. Bedrijf voor gemiddeld 2,5 miljoen over toonbank

De gemiddelde verkoopprijs van een mkb-bedrijf lag het afgelopen halfjaar rond de 2,5 miljoen euro, blijkt uit de Brookz Overname Barometer. Van de 369 verkooptransacties had iets meer dan de helft een verkoopprijs van 2,5 miljoen euro of meer. Ongeveer 17 procent van de mkb-bedrijven wisselde voor meer dan 10 miljoen euro van eigenaar. Uit het Brookz-rapport blijkt ook dat de verkoopprijzen in alle sectoren, uitgezonderd de detailhandel, in het afgelopen halfjaar zijn gestegen. Ondernemers in de IT- en online sector kunnen het hardst juichen met een waardering van zesmaal de brutowinst.

3. Samsung legt 300 miljoen opzij voor zelfrijdende auto's

Samsung start een fonds van 300 miljoen dollar waarmee onderzoek naar zelfrijdende auto's zal worden gesteund. Het fonds zal investeren in startups en technologiebedrijven die werken aan slimme auto's en zelfrijdsystemen. De Zuid-Koreanen stappen met het nieuwe fonds als eerste in TTTech, een Oostenrijks bedrijf dat werkt aan een softwareplatform voor zelfrijdende voertuigen. De Aziatische techreus investeerde eerder al in Almotive en Renovo, die aan vergelijkbare systemen werken. Vorig jaar betaalde Samsung nog acht miljard dollar voor automotive-leverancier Harman. 

4. Groeigeld voor Amsterdamse cleantech-startup

Sympower heeft een miljoen euro opgehaald bij investeringsfonds Enfuro Ventures en diverse business angels, waaronder Casper Peeters. De Amsterdamse cleantech-startup gebruikt het groeigeld voor de internationale uitbreiding van geautomatiseerde netbalancering-software op de elektriciteitsmarkten. Sympower is een demand response aggregator dat kostenefficiënte balansdiensten aan het elektriciteitsnet levert. De software reageert binnen enkele seconden op storingen op het net door elektriciteitsverbruik van apparatuur en machines tijdelijk op of af te schakelen, zonder dat de klant er hinder van ondervindt.

5. De Mol ontkent interesse NU.nl

Gisteren stonden de kranten er bol van: Jonh de Mol wil NU.nl aan zijn imperium toevoegen. Maar de steenrijke mediatycoon wuift die geruchten kort daarna snel weg. Talpa, de houdstermaatschappij van De Mol, zegt in een reactie dat er geen sprake is van een bod op de nieuwssite van Sanoma, 'niet op dit moment, niet gisteren en ook niet vorige week'. De Mol zelf laat in een persverklaring weten dat 'ik hier een beetje moe van word. Ik ben inmiddels meer tijd kwijt met het reageren op speculaties dan dat ik tijd kan besteden aan het opbouwen van een nieuw mediabedrijf.'

6. En dan dit: Nederlands recht gecrowdfund

Taaie kost, de Nederlandse wet- en regelgeving. Dat dachten ze bij Visual Contracts ook. Dit 'platform om juristen en ontwerpers te trainen om juridische diensten en documenten toegankelijker te maken met behulp creatieve tools' is een crowdfundcampagne gestart om het Nederlands recht begrijpelijker te maken. Met een streefbedrag van 19.900 euro wil het Haagse bedrijf de manier waarop aankomende juristen en advocaten worden opgeleid veranderen door een lespakket te introduceren genaamd Legal Design Thinking, de 'skill die elke jurist in de nabije toekomst wil kennen'.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 15 september. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.