Kees Koolen casht met Uber; Victor Muller voorkomt uitzetting Spyker

Kees Koolen

Ondernemersnieuws: Kees Koolen heeft honderden miljoenen aan aandelen Uber, Victor Muller voorkomt op het nippertje uitzetting Spyker-loods en aantal nieuwe nieuwe bedrijven explodeert.  

1. Kees Koolen casht op Uber

Booking.com-oprichter Kees Koolen bezit voor omgerekend ruim 300 miljoen dollar aan aandelen Uber, blijkt uit de prospectus voor de beursgang die de taxidienst vrijdag publiceerde. Koolen wil bij de beursgang 255.000 aandelen van zijn 6.587.000 verkopen, schrijft de Telegraaf. Koolen was vanaf 2012 een aantal jaar adviseur bij Uber, waarin hij een deel van de verkoopopbrengst van zijn aandelen Booking.com in investeerde. Daarna stortte de boerenzoon zich op de bouw van enorme boerderijen in Brazilië en lanceerde hij investeringsfonds EQT Ventures. Met zijn nieuwe bedrijf Koolen Industries wil hij groot worden met lithiumbatterijen. 

2. Victor Muller betaalt huur Spyker net op tijd

Victor Muller heeft problemen met het betalen van de huur van een opslagloods van zijn automaker Spyker, bleek vrijdag tijdens een kort geding waar Omroep Flevoland over bericht. Het is geen onwil, maar onmacht, vat de advocaat van Spyker de situatie samen. Spyker - dat zich enige tijde geleden officieel in Engeland vestigde - gebruikt de ruimte voor de opslag van machines, materialen en enkele onafgebouwde auto's. De pandeigenaar wilde het huurcontract van het gebouw in Zeewolde beëindigen. Maar Spyker ontsprong de dans vrijdag met de mededeling dat er donderdagnacht weer geld was binnengekomen, schrijft Quote. De automaker mag het pand nu tot eind oktober huren.  

3. Aantal nieuwe bedrijven explodeert 

Het aantal nieuwe bedrijven in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar geëxplodeerd met een nettogroei van ruim 47.000 stuks, meldt databureau Graydon. De groei van 117 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor is te danken aan flink meer starters en minder opheffingen. In de eerste drie maanden van 2019 werden in totaal 77.248 bedrijven gestart, werden er 28.932 opgeheven en gingen 968 bedrijven failliet. Het aantal faillissementen nam daarmee iets toe, na een voortdurende daling in de afgelopen kwartalen.

4. Slack maakt zich op voor beursgang

Na de eerdere beursgangen dit jaar van Lyft, Pinterest en Zoom maakt nu Slack zich op voor een beursgang. Het chat-platform voor bedrijven doet dat - net als Spotify eerder - met een direct listing, waarbij de gangbare roadshow langs potentiële beleggers wordt overgeslagen en aandelen pas op de dag van de beursgang worden gewaardeerd. Uit een document met beursplannen blijkt dat Slack het afgelopen boekjaar een omzet maakte van 400 miljoen dollar, 80 procent meer dan het jaar ervoor. Oprichter Stewart Butterfield koerst dankzij zijn aandeel van 8,6 procent af op persoonlijke waardering van 1,2 miljard dollar, schat Business Insider.

5. Elon Musk twittert onder toezicht

Elon Musk zal voortaan - en nu echt - alleen koersgevoelige tweets over Tesla plaatsen na overleg met zijn jurist. Dat is de uitkomst van een schikking die Musk heeft getroffen met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Musk heeft een openlijke hekel aan de beurswaakhond, die hij eerder Shortseller Enrichment Commission noemde, een verwijzing naar de grote groep beurshandelaren die speculeren op een ondergang van Tesla. Een boete van 20 miljoen dollar, die Musk vorig jaar kreeg nadat hij op Twitter verkondigde Tesla van de beurs te willen halen, had weinig effect. Toen de ondernemer in februari tweette over het aantal geproduceerde Tesla's sleepte de SEC hem voor de rechter, die aandrong op een schikking.

6. En dan dit: Chinese politie rolt Lego-bende op

In China is een bende opgerold die naar verluidt ter waarde van omgerekend 26 miljoen dollar aan nep-Lego had gemaakt en verkocht, schrijft de BBC. De in totaal 630.000 nep-Lego-sets werden gekopieerd van originele Lego-blauwdrukken. De aangetroffen nep-Lego ('Lepin') was volgens de politie 'extreem vergelijkbaar' met het origineel. Het imitatiespeelgoed kostte een fractie van de prijs van het origineel, met omgerekend 2,70 euro voor een vergelijkbare Lego-doos van 13 euro.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 29 april. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl