‘Koersexplosie bitcoin gevolg van manipulatie’; miljardenklus tunnelbedrijf Elon Musk

Ondernemersnieuws: onderzoekers zien prijsmanipulatie bitcoin, tunnelbedrijf Elon Musk wint opdracht in Chicago en Britse pubketen schrapt Europese drank. 

1. Investeerder geeft Nomad tweede leven 

Buitensportmerk Nomad komt na 40 jaar in handen van participatiemaatschappij Nederlands MerkGoed. De Gelderse maker van slaapzakken, tenten en rugzakken werd in 1978 opgericht door Bob Kooijmans, die het bedrijf daarna overdroeg aan zijn dochter Anouk. Omdat zij geen opvolgers kon vinden, werd het bedrijf te koop gezet. Kooijmans noemt de verkoop van het familiebedrijf een moeilijke beslissing, die werd verzacht door de gesprekken met MerkGoed. "Daarin werd duidelijk dat het streven niet is om een snelle exit te realiseren maar dat initiatieven zich zullen richten op de verdere uitbouw van een goed renderend bedrijf." MerkGoed specialiseert zich in iconische Nederlandse merken, waaronder Ranja ook BenBits. Nomad had vorig jaar een omzet van 6 miljoen euro en bedrijfsresultaat van "een paar procent" van de omzet, zegt Merkgoed-partner Arnaud van der Vecht in het FD. Door meer in te zetten op export wil Merkgoed de omzet verhogen naar 8 tot 10 miljoen euro en het bedrijfsresultaat naar 10 procent. 

2. 'Koersexplosie bitcoin gevolg van manipulatie'

De explosie van de koers van bitcoin en andere cryptovaluta afgelopen jaar zou weleens voor minimaal de helft veroorzaakt kunnen zijn door manipulatie, stellen onderzoekers van de University of Texas. Zij richten hun pijlen op handelsplatform Bitfinex, dat eerder dit jaar al werd gedagvaard door Amerikaanse toezichthouders. De onderzoekers vermoeden dat een of meerdere mensen binnen Bitfinex de prijs van bitcoin opdreven wanneer die inzakte bij andere handelsplatforms. Dat gebeurde door bitcoins op te kopen met tether, een cryptovaluta die de eigenaren van Bitfinex zelf hadden gemaakt. Jan Ludovicus van der Velde, de Nederlandse ceo van het in de Britse Maagdeneilanden geregistreerde Bitfinex, ontkent de aantijgingen.

3. Valentine van der Lande wordt 'cereal entrepreneur'

Valentine van der Lande, bekend als oprichter van het voormalige uitgeefplatform TenPages, is een nieuw online ontbijtmerk begonnen, schrijft NH Nieuws. Met Oot bezorgt de zelfbenoemde 'cereal entrepreneur' verse, biologische granola in platte dozen in de brievenbus. À la Manon van Essen (Magioni) bakte Van der Lande eerst zelf honderden platen granola, bezocht ze twee jaar lang bakkers en sprak ze met chefkoks, voedingswetenschappers en diëtisten. Van der Lande (39) schaart zich met een voedselstartup naast haar zussen Caroline (De Buurtboer) en Julie en Marie Claire (popcornmerk John Altman). Crowdfundingplatform voor boeken TenPages ging in 2014 failliet.

4. Chicago in zee met tunnelbedrijf Musk 

The Boring Company, het tunnelbedrijf van Elon Musk (SpaceX, Tesla), komt nu echt in van de grond. Musk heeft een voorlopige gunning binnengesleept voor de aanleg van een snelle verbinding naar O'Hare International Airport in Chicago. Reizigers glijden straks in elektrisch aangedreven pods in 12 minuten van en naar het vliegveld, een reis die nu nog 40 minuten duurt met de trein, en vaak nog langer met de auto. Het project is uniek omdat er geen overheidsfinanciering bij betrokken is, The Boring Company moet de 1 miljard dollar kostende klus helemaal zelf financieren en terugverdienen. Musk aast op vergelijkbare opdrachten in Los Angeles en Washington (naar New York). 

5. Mega-investering voor disruptor huizenmarkt 

De Amerikaanse huizenopkoopdienst Opendoor maakt een investeringsklapper van 325 miljoen dollar. Opendoor laat huizenverkopers hun huis verkopen zonder makelaar. Verkopers uploaden informatie naar het platform, waarna Opendoor hen een bedrag biedt en het huis in de markt zet. Daarvoor betalen verkopers een commissie van ongeveer 6 procent. Opendoor koopt nu ter waarde van 2,5 miljard dollar per jaar huizen op in tien steden. Dat aantal kan dankzij de kapitaalinjectie binnen 2 jaar omhoog naar vijftig steden. Een van de investeerders is Lennar, de grootste woningbouwer van de VS. Ook Uber-oprichter Travis Kalanick doet mee aan de investeringsronde. De geldinjectie waardeert de startup op ruim 2 miljard dollar.

6. En dan dit: Britse pubketen dumpt EU-drank 

Het Britse horecabedrijf JD Wetherspoon haalt in zijn 880 pubs een reeks dranken uit Europese landen van de kaart. Onder meer Franse champagne en Duitse bieren worden vanaf 9 juli vervangen door Britse en Amerikaanse tegenhangers. De ingreep hangt samen met de Brexit, waar JD Wetherspoon-topman Tim Martin een groot fan van is, maar die wel zou kunnen leiden tot hogere importtarieven voor Europese producten. “Lopende contracten eerbiedigen we, maar we beginnen wel met een overgang naar producten van buiten de EU”, zegt Martin in een toelichting. Het is nog niet bekend of ook Heineken en Amstel verdwijnen uit de pubs van de keten. JD Wetherspoon houdt Ciders van het Zweedse Kopparberg in ieder geval in het assortiment, omdat dat bedrijf heeft beloofd een deel van de productie over te hevelen naar Groot-Brittannië. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 15 juni. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl