'KPN wil Fox-IT'; Uber kiest baas Expedia

Ronald Prins, Fox-IT

Ondernemersnieuws: KPN wil Fox-IT overnemen, Uber kiest Expedia-chef Dara Khosrowshahi als nieuwe ceo en telecomvereniging wil populaire series verplicht delen.

1. ‘KPN loert op Fox-IT’

KPN loert op een overname van it-beveiliger Fox IT, meldt de Telegraaf op basis van insiders. Daarmee zou het bedrijf van Ronald Prins (foto boven) en Menno van der Marel (lees ook het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf) weer in Nederlandse handen komen, nadat het in 2015 voor 133 miljoen werd gekocht door het Britse NCC. Het Delftse Fox-IT behoort wereldwijd tot crème de la crème van de internetbeveiligers, met testimonials van onder meer de NASA, de NAVO en nationale overheden in meerdere landen. Voor KPN is Fox-IT een ideale aanvulling voor zijn transformatie van telecom- naar ict-bedrijf.

2. Uber kiest Expedia-chef

Het bestuur van Uber heeft Expedia-chef Dara Khosrowshahi zondag gevraagd om de nieuwe ceo te worden van Uber, bericht de New York Times. De benoeming van Khosrowshahi (48) zou de bekroning zijn van een tumulteuze zoektocht waarbij eerder Meg Whitman (Hewlett Packard) en Jeff Immelt (GE) werden genoemd als kandidaten. Whitman heeft het te druk bij HP, Immelt liet zondag weten dat hij uit de race stapte. Volgens Recode kreegt Immelt steun van oprichter Travis Kalanick, terwijl investeerder Benchmark Whitman de voorkeur gaf aan.   

3. 'Populaire series verplicht delen'

Populaire films en series die maar bij één aanbieder te zien zijn, zoals Games of Thrones, moedigen illegaal downloaden aan, stelt NLConnect, de vereniging van telecom- en kabelbedrijven. De organisatie pleit er daarom in de Telegraaf voor dat telecomaanbieders die hits met hun concurrenten delen. Dankzij diensten als Netflix en Spotify neemt online piraterij al een tijdje af. “De trend lijkt zich nu om te draaien en dat zie je heel duidelijk met Game of Thrones. Voor niet-Ziggoklanten, bijna de helft van alle huishoudens, is het onmogelijk om de serie legaal te bekijken.” 

4. Eigenaren Neckermann in de clinch

Aandeelhouder Axivate Capital vindt dat de nieuwe eigenaar van Neckermann.com een puinhoop maakt van de webwinkel, bericht het FD op basis van een zaak die afgelopen week diende bij de Ondernemingskamer. Axivate verkocht zijn belang vorig jaar aan Readen Holding van de broers Ronald en Joop Steenbergen, de zoons van de oprichter van Kwantum Hallen. Axivate is boos omdat Readen nauwelijks informatie geeft over de financiën en geldstromen, en noemt het bedrijf 'structureel weigerachtig of niet in staat om verantwoording af te leggen'. De investeerder wil dat er een onafhankelijke bestuurder wordt aangesteld. Over 4 weken is bekend of de Ondernemingskamer dat verzoek honoreert.

5. Ondernemers dagen Markthal 

De Markthal in Rotterdam wacht een megarechtzaak van 29 ontevreden ondernemers, schrijft het AD. De deel van de groep ondernemers wil bij eigenaar Klépierre een rem op de servicekosten afdwingen, een ander deel eist dat hun huurcontract wordt vernietigd. De stemming in de Markthal is tot een dieptepunt gedaald, schreef NRC eerder dit jaar. Er komen weliswaar meer bezoek over de vloer, 8 miljoen mensen per jaar. Maar dat zijn vooral toeristen, een doelgroep waar exploitanten zoals bakkers, bloemisten en slagers minder van profiteren. De kemphanen treffen elkaar woensdag de Rotterdamse rechtbank. 

6. En dan dit: kwekers pikken digitale veiling niet

Een lading bloemen kopen via een scherm? Heiligschennis, vindt een groep van 200 kwekers die volgens EenVandaag in opstand zijn gekomen tegen bloemenveiling Flora Holland. Die wil het veilingproces flink digitaliseren, waardoor planten vanaf 4 oktober niet meer fysiek langskomen in de veilinghal, maar enkel nog worden getoond op schermen. En dat kan leiden tot fouten en teleurstellingen bij de klant, vrezen de verontruste kwekers: 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 28 augustus. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!