Kwart miljard voor fotonica-bedrijven; ruim helft ICO's mislukt

x

Ondernemersnieuws: kwart miljard om van fotonica-bedrijven wereldspelers te maken, ruim de helft van alle ICO's mislukt en New Yorkse slaapwinkel rekent 25 dollar voor een dutje.

1. Kwart miljard om fotonica-bedrijven wereldspelers te maken

Rijk, provincies, bedrijven en kennisinstellingen investeren de komende jaren 242 miljoen euro om wereldspelers te maken van Nederlands fotonica-bedrijven die werken aan chips op basis van licht. Verwacht wordt dat licht-chips, die met weinig energie veel data kunnen verwerken, een belangrijke rol zullen spelen bij onder andere zelfrijdende auto’s, energiezuinige datacentra en 5G. Maar vooralsnog wordt er nog niet genoeg geïnvesteerd om de technologie naar de markt te brengen. Nederland telt 25 bedrijven die zich bezighouden met licht-chips. Die moeten met behulp van de nieuwe investering over 8 jaar zijn gegroeid naar een gezamenlijke jaaromzet van 1 miljard en 4000 banen. 

2. Meerderheid ICO's mislukt

56 procent van de startups die geld ophaalt met een Initial Coin Offering is binnen 4 maanden na die ICO overleden. Dat ontdekten onderzoekers van de Amerikaanse univsersiteit Boston College. De onderzoekers baseren hun cijfers op de tweets van bij elkaar 2390 ICO-startups. Maar 44,2 procent van die bedrijven vertoonde na vier maanden nog tekenen van leven. De cijfers tonen eens te meer aan hoe risicovol 'investeren' in ICO's is. Tot nu toe gingen zo'n 1000 projecten over de kop

3. Investeerders draaien geldkraan voor startups open

Investeerders hebben wereldwijd in het tweede kwartaal ruim 70 miljard dollar gepompt in startups, vergeleken met 58 miljard dan een jaar eerder, berekende KPMG. Die grotere berg geld ging naar minder deals: 3.544 stuks tegen 3.108 vorig jaar. Vooral in Azië ging de geldkraan het afgelopen kwartaal wijd open, 36 miljard dollar vergeleken met 20 miljard in 2017. In Europa namen de investeringen juist af van 6,1 miljard dollar naar 5,6 miljard dollar. Investeerders steken meer geld in landbouwtechnologie en de autosector, dankzij elektrische en zelfrijdende auto's.

4. Consumentenbond waarschuwt voor lekke camera's

De Consumentenbond waarschuwt dat kwaadwillenden door een beveiligingslek mee kunnen gluren in de camera's en babyfoons van het Chinese merk Foscam. Na de vondst van het lek door het Israelische securitybedrijf VDOO bracht Foscam in mei updates uit om de zwakke plekken te herstellen, maar gebruikers moeten die zelf uitvoeren. De Consumentenbond schat het aantal Foscam-camera's in Nederland op 50.000 tot 100.000 stuks. 

5. N-woord kost pizza-koning de kop

John Schnatter, oprichter van de op twee na grootste pizzaketen van de VS (5.000 restaurants en 1,7 miljard dollar omzet) Papa John's, is opgestapt na het uitlekken van racistische opmerkingen. De voorman beklaagde zich een conference call, die uitlekte naar Forbes, dat fastfood-godfather Colonel Sanders (KFC) zwarte Amerikanen nog wel ongestrafd niggers mocht noemen. Een 'sorry' van Schnatter kon een enorme koersdaling van Papa John's niet voorkomen, waarna hij besloot op te stappen. Schnatter raakte eind vorig jaar al in opspraak na kritiek op zwarte NFL-spelers die uit protest knielden tijdens het volkslied. 

6. En dan dit: slaapwinkel rekent 25 dollar voor een dutje

Matrassen-disruptor Casper heeft een slaapwinkel geopend in - the city that never sleeps - New York. Een dutje van drie kwartier kost je 25 dollar, pyjama's inbegrepen. Gasten komen 'The Dreamery' binnen door een met sterren verlichte tunnel, waarna ze zich kunnen opladen in een van de negen slaap-pods. Helemaal nieuw is het concept (natuurlijk) niet, Nap York stak Casper de loef af in de Big Apple. In Londen kun je voor een verfrissende napterecht bij Pop&Rest.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van 13 juli. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl