Laagste aantal faillissementen van deze eeuw; tunnelbouwer Elon Musk geeft voetganger voorrang

Boring Company

Ondernemersnieuws: CBS meldt laagste aantal faillissementen van deze eeuw, mkb-lobby eist andere oplossing loondoorbetaling bij ziekte en tunnelboorder Elon Musk geeft voetganger voorrang. 

1. Laagste aantal faillissementen van deze eeuw

In februari 2018 werden 48 bedrijven minder failliet verklaard dan in januari, meldt het CBS. Dat is het laagste aantal in een maand uitgesproken faillissementen sinds 2001. De meeste faillissementen in februari zijn uitgesproken in de handel. Die sector behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in februari de meeste faillissementen uitgesproken in de vervoer en opslag. Het aantal faillissementen piekte in mei 2013, toen er 796 bedrijven over de kop gingen.

2. MKB Nederland eist andere oplossing loondoorbetaling bij ziekte

De druk op minister Koolmees neemt toe om kabinetsplannen rondom loondoorbetaling bij ziekte te herzien. “De uitwerking krijgt een zware onvoldoende”, zeggen waarnemend voorzitters Jan Meerman en Fried Kaanen van MKB-Nederland in de Telegraaf. “Wij krijgen het niet verkocht aan onze achterban.” Het kabinet wil de loondoorbetalingsperiode voor kleine werkgevers (tot 25 werknemers) verkorten van 2 naar 1 jaar, het tweede jaar moeten de werkgevers zelf betalen via een uniforme premie aan het UWV. Maar het plan zou de bureaucratie rond dat tweede ziektejaar, inclusief re-integratieplicht voor zieke werknemers, zo zwaar maken dat werkgevers alleen maar meer premie zouden moeten betalen. De werkgeversvereniging wil dat het kabinet nog voor de zomer met een oplossing komt.

3. Tunnelboorder Elon Musk geeft voetganger voorrang

Elon Musk richt zich met zijn tunnelboorbedrijf Boring Company eerst op het ondergronds vervoeren op voetgangers, in plaats van een eerder aangekondigd systeem voor auto’s. Uiteindelijk zal het systeem ook auto’s kunnen vervoeren, zegt de ondernemer, maar pas nadat de tunnels zichzelf hebben bewezen als oplossing voor massatransport. Een kwestie van eerbied en eerlijkheid, zegt Musk, “Als iemand zich geen auto kan veroorloven, dan krijgt diegene voorrang.” Het Urban Loop System wat Musk in gedachten heeft krijgt geen grote stations zoals een metro, maar duizenden kleine haltes ter grootte van een enkele parkeerplaats. Daartussen zoeven autonome, elektrische bussen met 240 kilometer per uur.

4. Funding Circle plant beursgang

De Britse fintech-startup Funding Circle, sinds 2015 ook in Nederland actief als online leenplatform, gaat uiterlijk in het derde kwartaal naar de beurs, schrijft Bloomberg. Het acht jaar oude bedrijf van Samir Desai zou mikken op een waardering tussen de 1,7 en 2,2 miljard euro. Funding Circle financierde tot nu toe 4,5 miljard euro aan mkb-leningen in Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland en de VS. De dienst werd in 2009 door drie vrienden van Oxford University bedacht in een pub in Londen. Het bedrijf leent geen eigen geld uit; het matcht leners en geldschieters op basis van kredietscores. Een van die geldschieters is de Europese Investeringsbank, die in 2016 ruim 112 miljoen euro stalde op het platform. 

5. Martin Shkreli 7 jaar de bak in

Martin Shkreli, die ‘de meest gehate man van de VS' werd toen hij de verkooprechten van een levensreddend medicijn kocht en de prijs daarvan 5500 procent omhoog gooide (van 13,50 naar 750 dollar per pil), moet 7 jaar de cel in. Met die medicijncoup heeft zijn gevangenisstraf niks te maken: de 34-jarige farma-ondernemer en hedgefondsbelegger werd vrijdag veroordeeld wegens beleggingsfraude; hij had tegen beleggers gezegd dat zijn hedgefondsen in waarde verdubbeld zouden zijn, maar in werkelijkheid was 99,9 procent van het vermogen verdwenen. Shkreli, die zich tijdens het proces brutaal en respectloos opstelde, barstte tijdens een laatste smeekbede voor de rechter in tranen uit.  

6. En dan dit: Londense metro verbiedt Frans verleiding

Het metrobedrijf van Londen weigert een Franse reclamecampagne om Britse ondernemers naar Frankrijk te lokken. De reclame, die ondernemers oproept om na de brexit ‘met hun voeten te stemmen’, is volgens Transport for Londen te controversieel. De door de regio Normandië betaalde campagne wordt wel vertoond in landelijke kranten en een regionale bus die ook door Londen rijdt. “Brexit geeft Normandië een unieke kans om Britse bedrijven te verwelkomen die besluiten om in het hart van de Europese Unie te blijven”, zegt een woordvoerder van de Franse regio. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 12 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl