Maffia op de bloemenveiling; The Student Hotel krijgt 100 miljoen van ABP

Het ondernemersnieuws van woensdag 30 september: Italiaanse maffia jaren actief op bloemenveiling Aalsmeer, pensioenfonds ABP steekt 100 miljoen euro in The Student Hotel en Michiel Mullers Picnic van start.

1. Maffia jarenlang actief op bloemenveiling Aalsmeer

De oer-Hollandse bloemenveiling in Aalsmeer blijkt jarenlang een Italiaans tintje te hebben gehad. Wat bleek: naast tulpenbollen werden er ook andere bolletjes verhandeld. Kilo's cocaïne werden via Aalsmeer het land in gesluisd. Het Parool meldt dat er tientallen bloemenhandelen en transporteurs zijn opgelicht. De schade loopt in de miljoenen. De maffiaclan 'Ndrangheta ging slinks te werk: ze wonnen het vertrouwen van bloemenhandelaren door kleinere bestellingen keurig te betalen. Maar in de aanloop naar bijvoorbeeld Italiaanse feestdagen deden ze opeens hele grote bestellingen via bedrijven die ze na levering van de bloemen failliet lieten gaan.

2. Picnic van Michiel Muller van start

De online supermarkt Picnic van serieondernemer Michiel Muller start vandaag met een pilot in Amersfoort. Drie jaar lang is in stilte gewerkt aan de dienst, die bij bekendmaking meteen veel reuring veroorzaakte. Tijdens de pilot bezorgt Picnic de boodschappen voorlopig nog alleen op de maandag, woensdag en vrijdag tussen 16.00 en 22.00 uur. Binnenkort moet dat snel uitgebreid worden. Lees hier hoe Muller met Picnic de boodschappenmarkt opgaat.

3. ABP steekt 100 miljoen euro in The Student Hotel

De Nederlandse aanbieder van studentenhuisvesting The Student Hotel krijgt een injectie van 100 miljoen euro van pensioenfonds ABP. Daarmee krijgt ABP een aandeel van 30 procent in handen in het bedrijf. Het geld wordt gebruikt om tienduizend extra woningen voor studenten te bouwen in West-Europa. The Student Hotel is in Nederland al actief in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, is bezig in Eindhoven en Groningen en op de planning staan Utrecht, Delft en Maastricht. Het bedrijf verhuurt studentenkamers voor 750 euro per maand, die ook bedoeld zijn voor korte verblijven van bijvoorbeeld gastdocenten of dagjesmensen. Eerder staken Amerikaanse investeringsmaatschappijen al honderden miljoenen in The Student Hotel - het schijnt dat zij vorig jaar een rendement van 15 procent hebben behaald.

4. Bunq, een nieuwe bank in Nederland

Voor het eerst in tien jaar is Nederland weer een nieuwe bancaire dienst rijker: Bunq. Oprichter Ali Niknam doet er alles aan om onafhankelijk te blijven, zo zegt hij in het FD. Zo stak hij miljoenen in de bouw van een IT-platform in plaats van deze in te kopen en wil hij liever geen ex-bankiers in dienst. En: "Ik verkoop liever een nier dan dat we een externe financier erbij halen". Bunq wil geld verdienen door geld te vragen voor de pinpas en het bedrijf rekent enkele transactiekosten voor betalingen en geldopname. Daar moet tegenoverstaan dat er geen verborgen kosten om de hoek komen kijken. Enkele diensten van de nieuwe bank zijn contactloos betalen via smartphone, betalingsverzoeken aan mede-Bunq-ers en betalen met een vingerafdruk of selfie.

5. Shapeways print 3d-selfies

De Nederlandse 3d-darling Shapeways begint in Nederland met het aanbieden van zogenoemde 3d-selfies. Via een scanner en een iPad worden scans gemaakt van je lichaam, waarna het bedrijf een mini-versie van jezelf uitprint. Er zijn meerdere maten en materialen beschikbaar. Leuk voor in de kerststal!

6. En dan dit: 110 jaar oude elektrische auto verkocht

Het mag gerust een koopje genoemd worden: 85.000 euro voor de antieke elektrische auto Woods Electric Queens Victoria Brougham uit 1905. De Woods Vehicle Company was zijn tijd ver vooruit, maar van goede timing was geen sprake. Toen niet veel later de benzine-auto opkwam was het gauw gedaan met het bedrijf. Leuk detail: in de auto zitten een nieuwe oplaadsysteem en nieuwe batterijen, waardoor er vandaag de dag gewoon mee gereden kan worden. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 30 september. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Word lid van het snelgroeiende ondernemersnetwerk van Sprout

Want Sprout members krijgen naast het dagelijkse ondernemersnieuws en -inspiratie:

✓ 6 x per jaar Sprout Magazine digitaal én in de bus
✓ 10 x per jaar inspirerende evenementen en visits aan bekende ondernemers
✓ Een uitgebreid profiel op Sprout.nl
✓ Exclusieve aanbiedingen en kortingen voor ondernemers
✓ Toegang tot onmisbare ondernemerskennis in de how-to database met onderwerpen als sales, marketing, belasting en personeelszaken. 

Dus meld je nu aan voor slechts 99 euro per jaar! 

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!