Magioni-pizza nu ook thuisbezorgd; afstandsalarm Aura Aware start productie

Ondernemersnieuws: Manon van Essen test thuisbezorgen van Magioni pizza’s, afstandsalarm Aura Aware gaat in productie en AI-software tegen witwassen krijgt geld van Adriaan Mol en Daniel Ropers.

1. Magioni gaat groentenpizza’s thuisbezorgen

Magioni-oprichter Manon van Essen gaat de horeca in met haar groentenpizzamerk. Door omstandigheden gaat het nog niet om fysieke restaurants of kroegen, maar kiest ze voor bezorging via Uber Eats en Deliveroo, meldt ze op LinkedIn. ‘Wilden we net stappen gaan maken in de horeca. Kwam er een virus. Maar goed, daar laten we ons niet zo makkelijk door verslaan!’ De actie is bedoeld om als eerste een virtueel franchise concept te testen. ‘Crisis maakt schade, maar biedt ook kansen.’

2. Aura Aware start productie van 200.000 stuks afstandsalarm

Sprout-bekenden Trylikes en Harver gaan met hun gezamenlijke startup Aura Aware in Eindhoven voor een productie van 200.000 stuks van hun anderhalvemeterwaarschuwer. De Aura Aware iwaarschuwt met licht- en geluidssignalen bezoekers die dichter dan 1,5 meter bij bijvoorbeeld een toonbank of hotelreceptie komen en werkt (heel cool) met Lidar, de lasertechnologie die ook auto’s zelfrijdend maakt. De productie werd feestelijk gestart door prins Constantijn van Techleap Oranje en een robotje. Filmpje!

3. Corona-update

 • Branchevereniging NL Actief is niet te spreken over het kort geding waarmee sportschoolketen BigGym opening van zijn zaken wil afdwingen bij de overheid. ‘We zijn nog in gesprek met de overheid, dan ga je toch niet tegelijkertijd een rechtszaak aanspannen?’, aldus directeur Ronald Wouters in de mail.
 • Een kapper in Michigan heeft nog meer schijt en koos voor een gewapende open-up van zijn zaak, meldt de Washington Post. De Michigan Home Guard stond klaar om de politie tegen te houden, mocht die de plaatselijke lockdown komen handhaven.
 • Hotelketen CitizenM maakt van de nood een deugd: het heeft wereldwijd 1.000 iPads waarmee gasten in betere tijden licht, geluid en andere zaken bedienen, gedoneerd aan coronapatiënten, hun familie, ouderen en zorgpersoneel. 
 • Floryn (voorheen InvoiceFinance), de fintech kredietstartup van Sven van der Biezen, is geaccrediteerd om BMKB-coronakredieten verstrekken, meldt het in een persbericht. Zo kan het met overheidsgarantie leningen verstrekken. Concurrenten Ebury en October mochten dit ook al.
 • Bevalt het, dat thuiswerken? Wat Twitter-baas Jack Dorsey betreft kom je helemaal niet meer naar kantoor, meldt NBC. Voor september gaan de Twitter offices sowieso niet meer open, maar ook daarna mag iedereen zo lang thuiswerken als hij of zij wil.
 • Musk – overheid 1-0: Californië treedt niet op tegen de op zich illegale heropening van de Tesla-fabriek in Freemont. Voorwaarde is wel dat de boel beperkt blijft tot ‘minimum business operations’ en dat de autobouwer extra veiligheidsmaatregelen treft.
 • Werkgevers dreigen een gedeelte - of zelfs alles - van de coronasteun uit de NOW-regeling terug te moeten betalen. Daarvoor waarschuwen fiscalisten van KPMG Meijburg & Co in het FD.
 • Uber trekt 50 miljoen dollar uit om zijn chauffeurs te voorzien van maskers, handschoenen en handzeep. Er zouden 23 miljoen mondkapjes klaarliggen, 5 miljoen daarvan zijn al rondgedeeld.
 • Sympathiek: Tapwacht spoelt tot en met juni kosteloos leidingen in de horeca, ter voorbereiding op het moment dat de sector de deuren weer kan openen, op 1 juni. Tot die datum zouden 1.000 kroegen kunnen worden afgewerkt.
 • Sam Rohn, die zijn Red je Pakketje in no time omkatte tot Red je Boeketje en zo inmiddels ruim 53.000 boeketten heeft bezorgd, heeft een e-boek gemaakt over zijn flitsende actie. Aan te vragen via zijn LinkedIn-post.
 • Als de overheid niet met een goede afbouwregeling komt voor het terugbetalen van uitgestelde belastingen, ontstaat er volgende maand een chaos bij ondernemers en de Belastingdienst, waarschuwt mkb-accountant Flynth.

4. Miljoenen voor anti-witwas-AI

Onder anderen ondernemers Daniel Ropers (Bol.com) en Adriaan Mol (Mollie, MessageBird) en een paar familiy offices steken samen 4 miljoen euro in de scaleup Slimmer AI, met vestigingen in Groningen en Amsterdam. De AI-software van Slimmer AI heet Sentinels en heeft sinds de lancering afgelopen oktober al voor 20 miljard euro aan transacties gescreend op fraude en witwasserij. Als gevolg van aangescherpte regelgeving moet de financiële sector grote aantallen mensen aannemen in de strijd tegen witwasserij. Volgens Slimmer AI blijkt in de praktijk dat meer dan 99% van de gevallen vals alarm is en werkt kunstmatige intelligentie beter.

5. Startups en scaleups vragen 630 miljoen noodkrediet, 3 keer wat er in de pot zit

Bijna 1.300 startups en andere groeiondernemers hebben voor in totaal 630 miljoen euro aan aanvragen ingediend voor een noodkrediet (COL en TOPPS), blijkt uit nieuwe cijfers. Daarmee is het beschikbare bedrag van 200 miljoen binnen twee weken nog verder overschreden. Gemiddeld vragen ondernemers via de COL-regeling een bedrag van 365.000 euro. Voor de TOPSS-regeling (vanaf twee miljoen euro per lening) kwamen tot nu toe voor 170 miljoen euro aan aanvragen binnen. De 27 bedrijven die een beroep doen op deze regeling vragen gemiddeld 6,3 miljoen euro noodkrediet aan. Eerder riep startupvereniging DSA de overheid al op om 1,6 miljard euro uit te trekken voor groeibedrijven (die vaak niet in aanmerking komen voor de NOW-regeling). DSA vreest een kaalslag’ als startups niet geholpen worden met meer noodleningen.

6. En dan dit: doodskop-gin meets Delfts blauw bij Skully gin

Lekker flesje, deze: Koen Smulders werkte voor zijn ginmerk Skully samen met Royal Delft om zijn drank stijlvol te verpakken. De fles Delft Blue Skully Rehoboam is een spannende combi van eeuwenoude traditie en de baldadige doodskoppen die het handelsmerk zijn van Smulders dranken. Op elke fles staat het logo van Joost Thooft, het bewijs dat hij handgeschilderd is door de meesters van Royal Delft. De oplage is supergelimiteerd tot 13 stuks – het kengetal van Smulders’ thuisstad Tilburg. Prijs op aanvraag, bij galerie Très Art in Breda.

Wat we ook tegenkwamen:

 • Longread in de New York Times over de gamemakers. Het goede nieuws: de verkopen gaan door het dak dankzij de lockdowns overal en de meeste studio’s werken lekker door. Minder goed: veel nieuwe titels moeten worden uitgesteld, en developers raken overwerkt door het werken onder corona.
 • Maja Rudinac won vele prijzen met Robot Care Systems en zorgrobot LEA, maar ging afgelopen herfst failliet doordat ze geen scaleupinvesteerders kon vinden. Bij InnovationQuarter vertelt ze het hoe en waarom.
 • Collectief inkopen is opnieuw uitgevonden dankzij social media: via startups als Squadded Shopping Party kunnen mensen elkaar vinden op een sociaal platform en vervolgens samen kleding kopen (’squad shopping’) bij – in dit geval – webshops als Asos, Boohoo, Missguided en Na-kd. In China wordt naar verwachtin in 2022 al voor 413 miljard dollar verkocht via social selling.

Tot zover de Sprout-update van donderdag 14 mei. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!