Makers krekelburger beste studentondernemers; investeerder casht miljarden op plukje Tencent

Burgs Foods

Ondernemersnieuws: studentondernemers van het jaar maken krekelburger, investeerder verdient miljarden met verkoop klein stukje Tencent en Tweede Kamerspringer is ondernemende wietactivist.

1. Makers krekelburger studentondernemers van het jaar

George Brandenburg en Sander Peltenburg, die met Burgs Foods hamburgers van krekels maken, zijn uitgeroepen tot studentondernemers van het jaar. Brandenburg studeert aan de hogeschool van Rotterdam, Peltenburg haalde onlangs zijn master aan de TU Delft. Met Burgs Foods willen zij meer mensen laten kiezen voor insecten als een hoogwaardige en duurzame leverancier van eiwit, met als paradepaardje de Krekelburger. De twee winnaars van de Nederlandse editie van de Global Student Entrepreneurs Awards (een initiatief van de Entrepreneurs’ Organization) mogen Nederland volgende maand vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in Toronto. 

2. Investeerder casht miljarden op plukje Tencent

Online conglomeraat en investeerder Naspers, die ook kantoor houdt in Hoofddorp, casht met de verkoop van een belang van 2 procent in het Chinese internetbedrijf Tencent 10 miljard dollar. De Zuid-Afrikaanse investeerder met de Nederlandse topman Bob van Dijk heeft na de verkoop nog altijd 31,2 procent van Tencent, moederbedrijf van WeChat, in handen. Daarmee is de investering van Naspers in Tencent een van de succesvolste investeringen in een technologiebedrijf ooit. Naspers betaalde in 2001 34 miljoen dollar voor een derde van de aandelen van het Chinese bedrijf, dan momenteel zo'n 550 miljard dollar waard is.

3. Kamerspringer is Achterhoekse ondernemer 

De man die donderdag gewond raakte bij een sprong van de publieke tribune in de Tweede Kamer is Hans Kamperman, een ondernemer (en miljonair) uit Groenlo. De eigenaar van biologisch winkelcentrum Hart van Grolle, die zijn geld verdiende in de installatiebranche, voerde de afgelopen maanden pal voor de Tweede Kamer actie voor de legalisering van wiet. Die actie begon Kamperman nadat hij eind vorig jaar werd gearresteerd wegens het kweken van wiet. De ondernemer is ook directeur van een vakantiepark in Canada, waar hij naar eigen zeggen 3 miljoen euro in investeerde, maar waar hij sinds zijn veroordeling niet meer naartoe mocht reizen.

4. Blokker heft e-commerce-tak op

Blokker Holding trekt de stekker uit zijn onlinetak Nextail, waarmee het bedrijf sinds 2014 de webwinkels van van onder meer Intertoys, Xenos en Leen Bakker beheerde. Nextail bouwde voor die merken webshops en bestelzuilen, waarmee de online omzet van Blokker Holding in ruim twee jaar groeide van 70 miljoen euro naar 173 miljoen euro in 2016. Daarmee belandde Nextail in de top tien van grootste online retailers van Nederland. Maar Blokker is bezig met een (eeuwige) reorganisatie, waarbij het bedrijf zich volledig wil richten op de Blokker-keten, terwijl andere winkelbedrijven worden verkocht. Bij Nextail werken ongeveer honderd mensen. Ongeveer veertig daarvan stappen over naar de winkelketen Blokker.

5. Brexit-paspoort wordt niet in Great Britain gemaakt

Het nieuwe Britse, blauwe (brexit-)paspoort wordt - naar verluidt - gemaakt door het Frans-Nederlandse bedrijf Gemalto - en dat valt niet in goede aarde bij de Britse voorstanders van de exit uit de Europese Unie. Gemalto won de deal ter waarde van 490 miljoen pond (561 miljoen euro) nota bene ten koste van het Britse bedrijf De La Rue. De directeur van dat bedrijf daagde de Britse premier Theresa May en de ministers van binnenlandse zaken Amber Rudd donderdag uit om "naar mijn fabriek te komen en aan mijn toegewijde medewerkers uit te leggen waarom zij denken dat het een verstandige beslissing is om de productie van een Brits icoon te offshoren".

6. En dan dit: Picnic lanceert boodschappenbuis (not)

1 april kan niet vroeg genoeg beginnen voor Picnic, de online supermarkt van Michiel Muller. De ondernemer kondigt in een koddig filmpje aan dat de eerste Hyperloop van Europa een feit is: "vanaf Pasen gaan we in Gouda een compleet nieuwe manier van bezorgen testen." De gelegenheidsacteur geeft de kwinkslag het acroniem Hotpod: Hyperloop of Things, Picnic on demand. "Op kantoor noemen we 'm al de boodschappenbuis." 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 23 maart. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!