Marcel Boekhoorn meegesleept in Italiaans maffia-onderzoek; ‘Werkgevers stellen ontslag uit’

Boekhoorn

Ondernemersnieuws: Marcel Boekhoorn maffia-verdachte in Italië, werkgevers stellen ontslag uit tot januari en Elon Musk onthult Mars-raket. 

1. Marcel Boekhoorn meegesleept in Italiaans maffia-onderzoek

Miljardair Marcel Boekhoorn wordt door de Italiaanse justitie verdacht van het mogelijk maken van witwassen van crimineel geld, schrijven Italiaanse media. De Nederlandse miljardair is onderdeel van een groep van 51 verdachten, waaronder ook twee medewerkers van Boekhoorns investeringsmaatschappij Ramphastos, Diedrik Oost en Philip Van Wijngaarden. Boekhoorn nam eerder twee Italiaanse bedrijven over die nu in verband worden gebracht met illegale gokactiviteiten. Boekhoorn noemt de beschuldigingen in de Telegraaf "absurd en smadelijk". De ondernemer heeft naar eigen zeggen behoorlijk spijt van zijn Italiaanse investeringen.

2. ‘Werkgevers stellen ontslag uit’ 

Veel werkgevers stellen het ontslaan van oudere medewerkers met een lang dienstverband uit tot na 1 januari, omdat het dan goedkoper is, zeggen arbeidsrechtjuristen tegen de NOS. Bedrijven hoeven vanaf januari een lagere transitievergoeding te betalen. Een werknemers uit 1960 met twintig dienstjaren en een salaris van 3000 euro per maand krijgt vanaf 1 januari bijvoorbeeld 20.000 euro transitievergoeding mee. Wordt dezelfde werknemer nog in 2019 ontslagen, gaat het om een bedrag van 40.000 euro. Het verschil loopt op naarmate een werknemer ouder is of meer dienstjaren achter de rug heeft. 

3. Slimme straatverlichter Tvilight maakt doorstart

Tvilight, de Groningse producent van slimme straatverlichting die vorige maand op de fles ging, maakt een doorstart. Het bedrijf is volgende maand weer volledig in bedrijf, meldt de challenger (2015) van Chintan Shah in een persbericht. Het voor de doorstart benodigde kapitaal is afkomstig van A1 Electronics, de belangrijkste leverancier van Tvilight, en Ecolant Holdings, waarmee Tvilight samenwerkt in Azië en Oceanië. Tvilight maakt verlichting met sensoren, zodat lampen alleen branden wanneer er passanten in de buurt zijn. De lichten van Tvilight schijnen (en dimmen) in 30 Nederlandse steden, maar ook in Seoul, Berlijn, Keulen en Istanboel.  

4. Unicorn Rent the Runway kampt met logistieke nachtmerrie

Rent the Runway, de Amerikaanse kledingdienst en unicorn van Jennifer Hyman, worstelt met een logistieke nachtmerrie, schrijft Vox.com. De invoering van een nieuw softwareplatform in een distributiecentrum zorgde ervoor dat een onbekend aantal bestellingen werd vertraagd, verklaart Hyman de operationele 'meltdown'. Om de boel in goede banen te leiden heeft het bedrijf tijdelijk een stop gezet op nieuwe klanten die kleding willen lenen. Het nieuws kwam aan het licht nadat honderden gebruikers hun beklag deden op social media. Rent the Runway werd groot met het verhuren van sjieke kleding voor speciale gelegenheden. De meeste omzet is inmiddels afkomstig van een maandelijks abonnement.  

5. Facebook test verbergen aantal likes 

Een bescheiden kentering in de wereld van social media: Facebook test het verbergen van het aantal likes per bericht, schrijft TechCrunch. Het verstoppen van het aantal likes voorkomt jaloezie en een overdreven zucht naar populariteit, is de overweging, terwijl een post met amper likes schaamte kan opwekken. In de test, vooralsnog alleen in Australië, ziet de auteur van een bericht het aantal likes nog wel, maar anderen niet. TechCrunch ontdekte eerder al dat Facebook ook in Instagram de effecten van het verstoppen van likes onderzoekt. 

6. En dan dit: Elon Musk onthult Mars-raket

Ruimtevaartpionier Elon Musk heeft zondag een ruimtevaartuig gepresenteerd waarmee hij mensen naar de maan en uiteindelijk naar Mars wil brengen. Het prototype van de Starship is bijna 50 meter hoog en 9 meter breed. Het glimmend-zilveren gevaarte zal straks worden gelanceerd op een enorme draagraket, de Super Heavy. De presentatie had een symbolische datum: precies 11 jaar geleden stuurde SpaceX zijn eerste commerciële ruimteraket - de Falcon - de lucht in. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van maandag 30 september. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl