Marcel Boekhoorn redt Hema; duurzame startup Eccentrade failliet

x

Ondernemersnieuws: Marcel Boekhoorn koopt Hema, anderhalf miljoen voor medtech-startup MRIguidance en duurzame startup Eccentrade op de fles. 

1. Boekhoorn koopt Hema

Hema, de winkelketen die jarenlang werd uitgekleed door private equity-bedrijven, komt (waarschijnlijk) in handen van Marcel Boekhoorn. Boekhoorns investeringsmaatschappij Ramphastos heeft daarvoor een overeenkomst gesloten met de huidige eigenaar van Hema, de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital. Hoeveel de miljardair, die groot werd met Bakker Bart en Telfort, betaalt is niet bekend. Boekhoorn neemt in ieder geval een schuld van 750 miljoen euro en leningen van bij elkaar 100 miljoen euro over, wat de winkelketen een miljoen aan rente per maand scheelt. De 250 Hema-franchisers zijn dolblij met de overname. Een hoog opgelopen conflict met hen is met de overname van tafel. 

2. Medtech-startup MRIguidance haalt 1,5 miljoen op

MRIguidance, een spin-off van het UMC Utrecht, krijgt 1,5 miljoen euro groeigeld van investeringsfonds Health Innovations en een anonieme informele investeerder. Het kapitaal is bestemd voor het ontwikkelen en naar de markt brengen van een (software)techniek voor het maken van zeer gedetailleerde 3D-visualisaties van botweefsel met MRI-scanners, die normaal gesproken vooral geschikt zijn voor het in beeld brengen van zacht weefsel. Dat is handig voor bijvoorbeeld 3D-geprinte implantaten, en een gezond alternatief voor röntgenapparaten. Ceo en medeoprichter van MRIguidance is Roel Raatgever, eerder voorman van incubator UtrechtInc.

3. Duurzame startup Eccentrade op de fles

Kredietcheck-startup Eccentrade is failliet. De startup van Jean Witteveen, die 1,5 miljoen aan groeigeld ophaalde, koppelde bedrijfsinformatie en kredietgegevens aan duurzaamheidsdata, waarmee bedrijven konden zien hoe hoog ze scoorden op de duurzaamheidsladder. De startup won vorig jaar een impactprijs op The Next Web en prijkte later dat jaar in een lijst met 100 most hyped startups van Web Summit. Tijdens die conferentie in Portugal viel het bedrijf ook op een andere manier op: drie vrouwelijke medewerkers in strakke schaatspakken leidden op social media tot beschuldigingen van seksisme, waarna Witteveen door de organisatie op het matje werd geroepen.

4. Werkloosheid naar (bijna) dieptepunt

De werkloosheid is vorige maand gedaald naar 3,7 procent, meldt het CBS. Daarmee is het laagste niveau (3,6 procent) bij het uitbreken van de economische crisis in de laatste maanden van 2008, bijna bereikt. De sterkste stijging werkenden is bij vrouwen van 25 jaar of ouder, goed voor 14.000 van de 22.000 werkenden die er het afgelopen kwartaal gemiddeld per maand bij kwamen. In totaal zijn er nu nog 343.000 werklozen.  

5. Oprichter Myspace zoekt 100 miljoen voor blockchain-startup 

Aber Whitcomb, medeoprichter van het ooit vermaarde Myspace, is bezig met een financieringsronde van 100 miljoen dollar voor Core Scientific, een nieuwe startup die zich als een soort Amazon Web Services wil storten op de infrastructuur voor blockchain, crypto-mining en kunstmatige intelligentie. Dat bericht Geekwire, dat een SEC-document spotte. Het bedrag kan oplopen tot 250 miljoen. Het bedrijf heeft alvast een pand gekocht van 23.000 vierkante meter met servers die blockchain- en AI-diensten moeten gaan leveren. Behalve Whitcomb heeft de startup nog meer tech-veteranen aan boord, onder wie voormalige Microsoft-COO Kevin Turner.  

6. En dan dit: Ryanair ontmaskert virale foto

Ryanair probeert met een bewakingscameravideo de geruchten in te drukken over een foto van slapende crewleden die volgens de luchtvaartmaatschappij in scène is gezet. De foto belandde zondag op sociale media, nadat de bemanning was gestrand op de luchthaven in Malaga, en daar naar eigen zeggen de nacht moest doorbrengen op de vloer. Maar op de video is te zien hoe de crewleden na het liggend protest poseren snel weer opstaan:

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 19 oktober. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!