Medeoprichter adviseert Facebook op te knippen; CNV wil einde aan 'sluwe' faillissementsregels

Ondernemersnieuws: voormalig huisgenoot van Mark Zuckerberg uit kritiek op ‘te machtige’ Facebook, CNV wil verbod op ‘Coolcat-truc’ en Amsterdam in top-vijftien startup-ecosystemen.

1. Medeoprichter adviseert Facebook op te knippen

Medeoprichter en voormalig huisgenoot Chris Hughes is van mening dat de Amerikaanse overheid Facebook moet opknippen. Het bedrijf van Mark Zuckerberg zou te machtig zijn, schrijft Hughes in een opiniestuk in The New York Times. Volgens de Amerikaan heeft Facebook een monopoliepositie opgebouwd, waardoor consumenten onvoldoende tot geen alternatieven hebben. Hughes vindt het ook zorgelijk dat Facebook concurrenten of bedrijven met een innovatie simpelweg koopt voordat ze een ‘gevaar’ dreigen te worden. Ook Zuckerberg krijgt er van langs: hij heeft met zestig procent van de stemmen te veel invloed op de koers van het bedrijf. 

2. CNV wil einde aan ‘sluwe’ faillissementsregels

Den Haag moet de faillissementsregels aanpassen, zodat kan worden voorkomen dat eigenaren die hun bedrijf failliet hebben laten gaan, het vervolgens kunnen doorstarten. Daartoe roept vakbond CNV op nu alsnog het doek valt voor Coolcat, dat via een sluwe constructie weer in handen van eigenaar Roland Kahn was gekomen. “Je kunt het niet met zeker­heid zeggen, maar het is onwaarschijnlijk dat de eigenaar vorige maand niet wist hoe het ervoor stond”, zegt CNV-bestuurder Martijn den Heijer in Het Parool. “Je kunt nu niet tegenhouden dat de oud-eigenaar dit soort trucs kan uithalen. Daar moet de politiek iets aan veranderen.”

3. Crowdfunders willen betere regelgeving

Volgens Jeroen Broekema, directeur van Funding Circle, heeft de crowdfundingsector behoefte aan betere wetgeving. Broekema reageert op berichtgeving in Het Financieele Dagblad waaruit blijkt dat veel crowdfundingsplatforms hogere rendementen voorspiegelen dan beleggers in werkelijkheid krijgen. De Funding Circle-topman spreekt regelmatig met de financiële toezichthouder over mogelijke nieuwe wetgeving. “Die moet er komen”, zegt hij tegen de zalmroze krant. “Daar staan de Nederlandse overheid en toezichthouders zelf ook positief tegenover. Dan denk ik aan een back-up voor investeerders als er een platform zou omvallen, zodat de continuïteit gegarandeerd wordt. En aan een verplichte scheiding tussen de commerciële activiteiten en het risicomanagement. Bovendien is transparantie essentieel.”

4. Startup Vamp.io haalt 2,5 miljoen op

Vamp.io heeft in een financieringsronde 2,5 miljoen euro opgehaald. Het Amsterdamse softwarebedrijf, gespecialiseerd in online microservices, krijgt het groeigeld van investeringsmaatschappij Vortex en een aantal bestaande investeerders, zoals Volta Ventures, webhostingdienstverlener MijnDomein en cloudmigratiespecialist Merapar. Vamp.io, eerder bekend onder de naam Magnetic.io, wil de kapitaalinjectie gebruiken om het product internationaal op de markt te brengen. Het bedrijf van Nico Vierhout ontwikkelde een product waarmee e-commercepartijen gecontroleerd en betrekkelijk snel kunnen migreren van een oude naar nieuwe softwareomgeving.

5. Medeoprichter Sebastiaan Berkvens stapt op bij Beerwulf

Medeoprichter Sebastiaan Berkvens pakt zijn koffers bij Beerwulf. Berkvens deelde eerst een bericht op LinkedIn dat hij vertrekt bij de online speciaalbier-‘startup’, die uit de stal van Heineken komt. ‘Bye-bye Beerwulf: my great start- and scale-up adventure with this highly successful online craft beer store has come to an end’, postte hij als update. “Ik ga binnen Heineken door, weer in een scaleup-omgeving op het snijvlak van e-commerce, data en digital”, zegt Berkvens later tegen Emerce. “Er komt geen vervanger voor me. Mijn werk wordt overgenomen door collega’s onder de CMO en de customer service die onder de COO valt.”

6. En dan dit: Amsterdam in top-vijftien startup-ecosystemen

Amsterdam staat in de top-vijftien van de Startup Genome Global Startup Ecosystem Ranking. Onze hoofdstad kent de grootste stijging, van plek negentien naar vijftien. De lijst wordt, uiteraard, aangevoerd door Silicon Valley. Het klimwerk is onder andere te danken aan de sterke groei van het aantal startups, maar ook aan de sterke prestaties in life sciences en deep tech. Daarnaast wordt de groei van Amsterdam ook geholpen door twee miljard dollar aan beursgangen in 2018: Adyen en Elastic. “Maar er is ook nog veel werk te verzetten, vooral in de doorgroei van startups naar scaleups, maar ook in het aantrekken en faciliteren van internationale talenten en investeerders”, aldus startup-prins Constantijn.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 10 mei. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.