MediaMonks-oprichter stapt in festivalapp Woov; Helpling mag geen commissie vragen

Ondernemersnieuws: Wesley ter Haar investeert in Woov, streep door Helpling-commissie en half miljoen voor Bohemian Birds.

1. Twee miljoen voor festivalapp Woov

Woov krijgt een kapitaalinjectie van twee miljoen euro. Het groeigeld voor de festivalapp komt van een groep business angels, waaronder MediaMonks-oprichter Wesley ter Haar. De investering moet het internationaal opschalen en uitbreiding van features op het platform mogelijk maken. Eind dit jaar of begin volgend jaar moet er voor het bedrijf een Series A-financieringsronde volgen. Woov is een Amsterdams techbedrijf, gestart door Sebastien Westerduin en Irfan van Ewijk (mede-oprichter van ID&T). De app brengt momenteel een miljoen bezoekers, evenementen als Mysteryland en Koningsdag Amsterdam, artiesten en het nachtleven samen op één platform.

2. Rechter: Helpling geen werkgever, maar bemiddelaar

Helpling is geen werkgever, maar een bemiddelaar tussen particulieren en mensen die werk zoeken als hulp in het huishouden. Daarom moet het schoonmaakplatform stoppen met het vragen van een commissie aan schoonmakers. Dat is de uitspraak van de Amsterdamse Rechtbank. Nu betalen schoonmakers nog tussen de 23 tot 32 procent commissie aan het platform, maar vanaf 1 augustus moet Helpling hiermee stoppen. En dat is een flinke knauw voor het verdienmodel. “Nu gaan we kijken of er andere manieren zijn om commissie te vragen of we kijken naar een abonnementsvorm”, aldus een Helpling-woordvoerder.

3. Groeigeld voor reisorganisatie Bohemian Birds

Bohemian Birds heeft een half miljoen euro opgehaald bij een aantal investeerders, waaronder voormalig director Elisabeth Stevens van Booking.com. Het geld zal worden gebruikt voor het verder ontwikkelen van het product, marketing en sales en uitbreiding van het team. De ambitie van het Amsterdamse bedrijf is om marktleider te worden in incentive- en studentenreizen in de Benelux. De Nederlandse touroperator werd in 2014 opgericht door Michiel Stoffels, Duco Vermeulen en Jasper Mutsaerts met de missie om 100.000 mensen te helpen met het afvinken van hun bucket list. In 2020 verwacht Bohemian Birds door de barrière van tien miljoen euro omzet te gaan.

4. ‘Opgestapte Apple-ontwerper ontevreden over koers’

Volgens bronnen zou de onlangs vertrokken Apple-ontwerper Jony Ive al jaren het niet eens zijn met de uitgestippelde koers door topman Tim Cook, meldt The Wall Street Journal. De Amerikaanse zakenkrant schrijft dat sinds Cook het stokje overnam van de overleden Steve Jobs, de aandacht voor design steeds meer begon af te nemen. Volgens Ive leek Cook zich vooral te richten op het optimaliseren van productieprocessen en zou hij amper de design-afdeling bezocht hebben. Ook zou het Apple-bestuur volgens Ive uit te veel financieel onderlegde mensen bestaan en te weinig uit mensen die verstand hebben van technologie.

5. Failliet Key Music in handen van ‘drummende vastgoedbaas’

Het onlangs ter ziel gegane Key Music maakt een doorstart, meldt RTL Z. Nieuwe eigenaar is de drummende vastgoedbaas Jan ‘t Hoen, die met Hoad Holding zowel het failliete Nederlandse als het Belgische deel van de muziekinstrumentenketen overneemt. Hij heeft ‘een budget’ van tien miljoen euro vrijgemaakt om de muziekwinkels ‘binnen anderhalf à twee jaar rendabel te maken’. ‘t Hoen is tevens eigenaar van het Amsterdamse Q Factory, een hotel met muziekstudio’s. Vorig jaar stond hij nog in de schijnwerpers toen hij The Wild Romance, de vroegere begeleidingsband van Herman Brood, weer bijeenbracht.

6. En dan dit: overwerk wegens populariteit Oranje-shirts vrouwen

De voetbalgekte lijkt dan eindelijk toe te slaan nu de Oranje-leeuwinnen in de halve finale van het WK staan. Bij Voetbalshop.nl wordt zelfs al overgewerkt om alle Martens-, Miedema- en Van der Donk-shirts op tijd de deur uit te krijgen. “Wij hadden acht maanden voor het begin van het WK moeite met de juiste inschatting van de aantallen. We zijn zo’n beetje de enige leverancier”, zegt oprichter Roland Heerkens, die de (niet nader genoemde) verkoopaantallen nuanceert. “De aantallen van de dames staan nog niet in verhouding met de aantallen van de Oranje-mannen, maar het begin is er.”

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 2 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!