Meer bedrijven ondanks corona; Prijsbeleid Amazon onderzocht

Amazon warenhuis - Wikimedia

Ondernemersnieuws: aantal bedrijven groeide in 2020 gewoon door, Amazon in Duitsland onder de loep en failliet Retailcoin had twee ton schuld.

1. Meer bedrijven erbij, ondanks corona

In het eerste half jaar van 2020 zijn er ondanks de coronacrisis per saldo nog steeds meer nieuwe bedrijven bijgekomen. Dat meldt NU.nl op basis van nieuwe cijfers van bedrijfsinformatieconcern Graydon. Het aantal Nederlandse bedrijven groeide met 81.000 stuks, wat overigens wel minder was dan het eerste half jaar van 2019. Toen groeide dit aantal met 87.000. Er zijn het eerste half jaar van 2020 in totaal 137.000 nieuwe bedrijven gestart en 56.000 gestopt. De grootste groei zit hem in het aantal webwinkels.

​2. Oprichters kopen Scoupy terug van DPG

DPG stoot marketingplatform Scoupy af en de oprichters kopen het bedrijf terug via hun bedrijf Effective Media & Marketing. Dat maakt mede-oprichter Valentijn Bras bekend via LinkedIn. Scoupy is een online kortingsbedrijf en het bedrijf werd in 2012 Startup van het Jaar bij Sprout. In 2016 verkochten de oprichters het bedrijf aan Sanoma, waarna het bedrijf in handen viel van DPG, de uitgever van onder meer de Volkskrant en het Parool. Bras: ‘Bij DPG, de nieuwe eigenaar van Sanoma, is Scoupy onderdeel geworden van een strategische heroriëntatie. In dit kader zijn ook gesprekken gevoerd met ons, de oprichters, met de vandaag aangekondigde verkoop tot gevolg.’

3. Groep Nederlandse experts gaat samen investeren in tech

Een groep oud-coryfeeën bij technologiebedrijven gaat samen honderdduizenden euro’s investeren in technologiebedrijven. Dat meldt het NRC maandag. Het gaat om vijftien oud-werknemers en ondernemers, zoals Jelle Prins (ex-Uber), Micha Hernandez van Leuffen (ex-Oracle), Robert Gaal (ex-Google) en Stef van Grieken (ex-Google X). Ze zullen de komende tijd onder de naam ‘Operator Exchange’ seed-investeringen doen, oftewel vroegefase-investeringen. Prins aan het NRC: ‘We willen techondernemers die investeren. Niet huisjesmelken.’

4. CPB mikt op 5 procent krimp

Het Centraal Planbureau (CPB) gaat in zijn maandag bekendgemaakte raming uit van 5 procent krimp voor Nederland in 2020. Dat is lager dan de 6 procent krimp waar het CPB in juni vanuit ging. Volgend jaar zal onze economie alweer met 3 procent groeien, maar de werkloosheid zal wel naar 7 procent groeien. Voorwaarde voor deze relatief goede voorspelling is wel dat er geen nieuwe lockdown komt. Is dat wel het geval, dan zal de economie ook volgend jaar krimpen en zal de werkloosheid toenemen met zo’n 10 procent, voorspelt het CPB.

Lees ook: Hoe zal een derde pakket aan coronasteun eruit komen te zien?

5. Prijsbeleid Amazon onderzocht in Duitsland

Amazon zal worden onderzocht door de Duitse mededingingsautoriteit of het zich bemoeit met de gehanteerde prijzen van partners die via het platform van Jeff Bezos hun waren vermarkten. Dat meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung op basis van een interview met voorman Andreas Mundt. Er waren de afgelopen tijd klachten over het feit dat Amazon bepaalde partijen geblokkeerd zou hebben, omdat zij hun artikelen voor een te hoge prijs aanboden. Amazon meldt aan NU.nl dat partners hun eigen prijzen hanteren, maar dat het platform ‘onrealistisch hoge prijzen’ wil voorkomen.

6. 15 procent van Nederlanders ziet inkomsten afnemen

Zo’n 15 procent van de Nederlanders verdient door de coronacrisis minder geld, meldt het Nibud maandag. Het instituut deed onderzoek onder tweeduizend Nederlanders en concludeert dat zo’n 15 procent van de Nederlanders gemiddeld 930 euro minder per maand verdienen dan begin dit jaar. De grootste inkomensdaling is er voor zzp’ers en flexwerkers. In beide groepen zag ruim één op de vier het inkomen afnemen sinds februari. Ter vergelijking: onder alle mensen met een tijdelijke of vaste betrekking zag ‘slechts’ 13 procent het inkomen afnemen.

  • Meer coronanieuws: Rutte en De Jonge houden vanavond een nieuwe persconferentie.

7. Bux wil Belgen commissieloos laten beleggen

Online broker Bux lanceert zijn app voor commissieloos beleggen Bux Zero nu ook in België. Dat maakt het Amsterdamse bedrijf van ondernemer Nick Bortot vanochtend bekend. Bux lanceerde Bux Zero nog maar afgelopen jaar en stelt – voor al zijn apps samen – nu 300.000 klanten te hebben. De scaleup claimt tevens de eerste aanbieder van commissieloos beleggen in België te zijn. Ook introduceert Bux voor zijn app Bux Zero de mogelijk te beleggen in Exchange Traded Funds, oftewel ETF’s, waarmee beleggers kunnen stappen in een indexfonds.

8. En dan dit: Failliet Retailcoin had twee ton schuld

Het afgelopen maand failliet verklaarde cryptobedrijf Retailcoin van ondernemer Hugo Leijtens had een negatief eigen vermogen en een schuld van ruim twee ton. Dat concludeert zakenmagazine Quote na het bestuderen van de jaarrekeningen van het Waalwijkse bedrijf. Retailcoin vertaalde het idee van papieren zegeltjes sparen bij winkels naar een app waar je punten kon krijgen, en koppelde dit aan een cryptomunt. Een investering van 20 miljoen euro van een Russische investeerder ketste af, maar wel haalde Hugo Leijtens tijdens een cryptobeursgang 3 ton op. Het bedrijf ging naar eigen zeggen ten onder door corona en striktere cryptowetgeving.

Wat we ook lazen:

  • De nieuwste generatieborden heeft hersens, als het aan Clear Channel ligt. (Het FD)
  • Amsterdamse clubs kunnen de coronamaatregelen niet aan. ‘Als het licht aan gaat, moet je gaan zitten’ (het Parool)
  • Oké, ontwikkeling: de Belarussische dictator Loekasjenko wil eventueel weg na een referendum. (Algemeen Dagblad)

Tot zover de Sprout-update van 18 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!