#MeToo nekt oprichter Ted Baker; FlixBus aast op Eurolines

Ondernemersnieuws: Ted Baker-opricher verlaat bedrijf wegens #MeToo, FlixBus wil Eurolines inlijven en Huntelaar beleeft Airbnb-nachtmerrie.

1. Ted Baker-oprichter verlaat bedrijf vanwege #MeToo

Een #MeToo’tje nekt Ray Kelvin, ceo en oprichter van het Britse modemerk Ted Baker. De ondernemer stapte maandag definitief op bij het bedrijf, na aanhoudende klachten van medewerkers over zijn intieme gedrag. Zo zou hij op kantoor een knuffelzone hebben ingericht, waar hij jonge vrouwelijke medewerkers knuffelde en op zijn schoot liet zitten. Ook zou hij de vrouwen hebben gevraagd om, eh, zijn oren te masseren. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de 63-jarige mode-entrepreneur. Zelf ontkent Kelvin alle beschuldigingen en stelt hij op te stappen zodat het bedrijf weer kan zakendoen.

2. FlixBus strikes back

Zo, dat moet een heftig weekend zijn geweest voor de pr-afdeling van het Duitse FlixBus. Nadat vrijdag bekend werd dat het Franse BlaBlaCar FlixBus uitdaagt met busritjes in Nederland, Duitsland en België, bracht het bedrijf van Duitser Jochen Engert maandag naar buiten concurrent Eurolines te willen overnemen. De Duitsers zouden in onderhandeling zijn met moederbedrijf Transdev Group. Welk bedrag ermee gemoeid gaat, maken beide partijen niet bekend. FlixBus hoopt met de overname vooral diens positie in Frankrijk te versterken. Het in 2013 opgerichte FlixBus is actief in 29 landen.

3. Kandidaten startup-programma Booking bekend 

Boekingsplatform Booking maakt maandag de tien startups bekend die in april en mei dit jaar deelnemen aan het drieweekse accelerator-programma Booking Booster. Het gaat om dronebedrijf Avy, reizigersplatform I Like Local, softwarebedrijf Clean Travel, waterbedrijf Hydrao, toerismeplatform Impuls Travel, impact-startup NotOnMap, energiebedrijf Okra Solar, culinaire onderneming The Picha Project en de toerismebedrijven Sasane en Sumba Hospitality Foundation. De startups krijgen begeleiding van Booking en maken kans op een beurs van een half miljoen euro, afkomstig uit een potje van 2 miljoen euro.

4. Tiqets gaat samenwerking aan in Duitsland

Het Nederlandse ticketplatform Tiqets gaat een samenwerking aan met het Berlijnse softwarebedrijf voor bezoekersbeheer Giant Monkey GmbH. Tiqets wordt hierdoor beschikbaar voor alle musea en attracties waar het Berlijnse bedrijf al actief voor is, zo maakt het bedrijf van Luuc Elzinga en Maarten Raaijmakers maandag bekend in een blogpost. Tiqets krijgt door deze samenwerking meer grip op de Duitse markt. De startup haalde tot nu toe 40 miljoen euro aan groeigeld op. De laatste kapitaalronde was in november afgelopen jaar en had een omvang van 20 miljoen euro. Met dit bedrag wil Tiqets de Aziatische markt veroveren.

5. Alweer nieuw startup-programma naar Amsterdam

Amsterdam telt alweer een nieuw groeiprogramma. Was het afgelopen week nog raak met de aankondiging van de komst van accelerator – eh, ‘generator’ – Antler, maandag opende in het centrum van de stad een nieuwe innovatiehub van consultancybedrijf Arcadis. Tien startups zullen hier deelnemen aan een 3 maanden durend groeiprogramma, waarin zij werken aan innovatieve ideeën voor hoe steden er in 2030 moeten uitzien. Denk aan data-analyses van verkeersstromen en kunstmatige intelligentie. De Nederlandse startup ModelMe3D is één van de deelnemers van het programma.

6. En dan dit: Huntelaar ziet woning op Airbnb opduiken

Het zal je maar overkomen: voetballer Klaas-Jan Huntelaar zag zijn huis in Amsterdam-Zuid op Airbnb staan, terwijl hij deze er helemaal niet op had gezet. Dat meldt Het Parool maandag. Wat blijkt: Hunterlaar had zijn huis afgelopen jaar op Funda gezet, wat een Airbnb-verhuurder die onder de naam ‘Jesper’ opereert niet onbekend is gebleven. De verhuurder gebruikte vervolgens de foto’s van Huntelaar om zijn eigen pandjes te vermarkten. De verhuurder stelt aan de Amsterdamse krant dat die van een vergelijkbare kwaliteit zouden zijn. Huntelaar en Ajax waren not amused en Airbnb verwijderde zowel de advertenties als het profiel van Jesper. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 5 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Foto boven: Getty.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.