Miljoen voor blockchain-startup Tykn; Sprout 25 onder de 25 bekend

Ondernemersnieuws: investeerder stopt 1,2 miljoen in Tykn, Sprout publiceert 25 onder de 25-lijst en 5G stoort weersvoorspelling.

1. Kapitaalinjectie Haagse tech-startup Tykn

Tykn heeft een investering van 1,2 miljoen euro ontvangen van Haagse IT-ondernemer Johan Mastenbroek. Door middel van slimme technologie en blockchain ontwikkelt de Haagse tech-startup een digital identity wallet, waarmee het mogelijk wordt om identiteitsgegevens digitaal te verifiëren. “Johan Mastenbroek steunt ons niet alleen financieel, maar we krijgen er ook een ervaren partner bij”, aldus ceo Tey Al-Rjula. “Met zijn ervaringen in blockchain en online identiteitszaken komen we weer een stap dichterbij de wereld zoals wij hem voor ons zien: een rechtvaardige wereld waarin iedereen toegang heeft tot zijn of haar grondrecht op een identiteit.”

2. Sprout 25 onder de 25 bekend

Sprout heeft dinsdag zijn jaarlijkse lijst met beste jonge ondernemers van Nederland gepubliceerd: de Sprout 25 onder de 25 van 2019. Het gaat om 25 bedrijven, gerund door ondernemers tot 25 jaar die de gevestigde orde uitdagen met jong elan en een strak plan. Hun activiteiten lopen uiteen van recruitmentsoftware tot bijles en van racedrones tot strakke herenshirt. Op 13 juni aanstaande wordt bekend welke ondernemer de 25 onder de 25-award en de titel Beste Jonge Ondernemer heeft verdiend.

3. ‘Kabinet moet meer doen om privacy ondernemers te beschermen’

Het kabinet moet meer doen om de privacy van familiebedrijven te beschermen, is de oproep van MKB-Nederland en VNO-NCW in aanloop naar een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over een wetsvoorstel. Dit nieuwe wetsvoorstel regelt dat er in Nederland straks een openbaar UBO-register komt waarin allerlei gegevens over de eigenaren van bedrijven worden geregistreerd die door iedereen te raadplegen zijn. De familiebedrijven vrezen dat het register misbruikt wordt door kwaadwillenden voor chantage, afpersing of zelfs ontvoering van ondernemers. Het wetsvoorstel kan volgens VNO-NCW en MKB-Nederland nog veel meer doen, zoals dat bedrijfseigenaren een melding krijgen als er in hun gegevens wordt gezocht.

4. Thomas Bunnik (ex-Pritle) lanceert marktplaats voor hoger segment

Thomas Bunnik, die in 2017 fintech-challenger Pritle verkocht aan BinkBank, is een nieuw bedrijf begonnen, een online marktplaats voor spullen in het 'hogere marktsegment'. De ondernemer begon Whoppah vorig jaar samen met vriendin Evelien Remmelts om "een marktsegment dat eenvoudig grijpt naar nieuwe dingen kopen (te) stimuleren om meer te hergebruiken". De marktplaats is naast particulieren ook bedoeld voor zakelijke gebruikers zoals antiekwinkels en internationale kunst- en meubel handelaren. Whoppah wil binnen een half jaar de grens over (binnen Europa).

5. 5G stoort weersvoorspelling

Donder! Volgens meteorologen kan de komst van 5G-internet weersvoorspellingen dertig procent minder nauwkeurig maken, meldt Wired. Voor het snellere 5G worden overal ter wereld radiofrequenties verkocht die tot nu toe niet gebruikt werden, of bijvoorbeeld alleen door meteorologen. Het probleem ligt vooral bij de 24 GHz-frequentie. Waterdamp zoals wolken geeft namelijk een zwak maar meetbaar signaal van 23,8 GHz af in de atmosfeer. Meteorologen volgen wolken nu onder meer via die frequentie, maar die metingen zijn straks niet meer betrouwbaar, zo waarschuwen het National Oceanic and Atmospheric Administration en de ruimtevaartorganisatie NASA.

6. En dan dit: nieuwe medewerkers Plopsa krijgen tekenbonus 

Pretparkgroep Plopsa gaat bepaalde nieuwe werknemers een ‘tekenpremie’ geven tot 10.000 euro. Ze krijgen die al uitbetaald met hun eerste loon. Het bedrijf hoopt zo de concurrentie te snel af te zijn in de strijd om personeel, schrijft De Standaard. “We zijn actief in een zeer competitieve markt, niet alleen in België maar ook in Polen en Duitsland”, zegt Plopsa-ceo Steve Van den Kerkhof. “Mensen zeggen op het einde van een gesprek soms dat ze erover zullen nadenken, omdat ze op twee of drie plaatsen kunnen beginnen.” Het bedrag van de bonus staat telkens bij de vacatures vermeld op de website van Plopsa. De hoogte kan schommelen, afhankelijk van de omstandigheden. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 21 mei. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!