Miljoen voor medische marktplaats; mediabedrijf koopt Kieskeurig.nl

Ondernemersnieuws: Funda-oprichters halen geld op voor medische marktplaats, mediabedrijf Reshift koopt Kieskeurig.nl en Nederlandse economie raakt in feestmodus. 

1. 1,2 miljoen voor medische marktplaats Solvo

Marktplaats voor zorgprofessionals Solvo krijgt weer een zak geld van RTL Ventures. De startup van  Marijn Pijnenborg en Marque Joosten (foto boven) haalt in deze ronde 1,2 miljoen euro op. Het medisch platform claimt inmiddels 2.500 aangesloten zorgverleners, en is daarmee een soort Treatwell voor fysiotherapeuten, psychologen en tandartsen. RTL nam vorige jaar al een belang van 32 procent in de startup. Pijnenborg en Joosten behouden ook ook na de tweede investeringsronde hun meerderheid. De twee ondernemers hebben overigens een stevige online-achtergrond: zij waren in 2001 de oprichters van huizensite Funda, en runnen samen investeerder Boralis.

2. Mediabedrijf Reshift koopt Kieskeurig.nl

Internetbedrijf Reshift neemt vergelijkingssite Kieskeurig.nl voor een onbekend bedrag over van uitgever Sanoma. De uitgever vindt dat Kieskeurig niet meer past bij zijn portfolio van websites gericht op vrouwen, autoliefhebbers en woninginrichting. Sanoma kocht Kieskeurig in 2006, toen dit soort vergelijkingssites nog een stevige plek hadden in de markt voor online winkelen. Reshift vindt Kieskeurig een goede match met zijn verzameling (technologie)sites waaronder Computer!Totaal, Zoom.nl en InsideGamer. Ceo en mede-eigenaar van Reshift Paul Molenaar werkte zelf eerder bij Sanoma.

3. Tesla roept auto's terug

Tesla roept 53.000 auto's terug in verband met een technisch probleem met de parkeerremmen waardoor die mogelijk niet goed functioneren. Het gaat om voertuigen van de types Model S en Model X die zijn gebouwd tussen februari en oktober vorig jaar. Volgens de elektrische automaker komt door het defect de veiligheid niet in het geding en is het bedrijf juist extra voorzichtig door met deze terugroepactie te komen. Voorzover bekend heeft het defect nog niet geleid tot ongelukken. 

4. Bol.com start met bezorgabonnement

Bol.com komt met een bezorgabonnement waarmee ook bestellingen onder de 20 euro kosteloos worden bezorgd, en waarbij ook de kosten voor levering op dezelfde dag, 's avonds en op zondag zijn inbegrepen. De dienst ('Select') lijkt op een uitgeklede versie van Amazon Prime, waarbij consumenten in de VS behalve gratis bezorging ook toegang krijgen tot muziek en films. Ter vergelijking: de dienst van Bol.com geldt maar voor 300.000 (meest bestelde) artikelen, Amazon Prime-klanten hebben de beschikking over 50 miljoen producten.

5. Economie raakt in feestmodus

Uit de laatste CBS-cijfers blijkt dat de Nederlandse economie bezig is met een flinke opleving. Zo blijft de werkloosheid dalen, de afgelopen drie maanden met gemiddeld 6.000 mensen per maand. Verder groeide de consumptie van gezinnen in februari bijna 1 procent en ligt het vertrouwen van consumenten op het hoogste punt in ruim 16 jaar. Met 26 punten ligt het consumentenvertrouwen deze maand ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt was in maart 2013 (-41).

6. En dan dit: Shell vindt Follow This-resolutie 'schadelijk'

Een resolutie die Follow This heeft ingediend voor de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders van Shell is schadelijk, waarschuwt het oliebedrijf alvast in aanloop naar de 'ava' van 23 mei. Follow This koopt namens steunbetuigers Shell-aandelen om zo groene onderwerpen op de agenda te krijgen. In een nieuwe resolutie roept het activistische beleggingsfonds van Mark van Baal op om uitstoot van broeikasgassen terug te dringen in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. 'We zijn teleurgesteld dat het Shell-bestuur deze kans laat liggen', reageert Van Baal in het FD. Follow This krijgt wel steun van onder meer vermogensbeheerders Actiam (170 miljoen aan Shell-aandelen) en Blue Sky Group, pensioenbeheerder voor onder andere KLM, SNS Reaal en Total Nederland. Een andere bekende sympathisant is Duncan Stutterheim, die via Follow This een half miljoen euro aan Shell-aandelen kocht.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 21 april. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!