Moederbedrijf ID&T wankelt; Marco Aarnink investeert

Tomorrowland

Het ondernemersnieuws van vrijdag 28 augustus: Moederbedrijf ID&T in zwaar weer, Marco Aarnink investeert in Legalloyd, Deitmers en Van den Ende onthullen nieuw fonds en 1 miljard Facebook-gebruikers op 1 dag.

1. Moederbedrijf ID&T wankelt

De beurswaarde van SFX Entertainment, het Amerikaanse bedrijf aan wie Duncan Stutterheim in 2013 zijn ID&T verkocht voor 130 miljoen dollar, is verschrompeld tot 87 miljoen dollar. Behalve een instortende beurskoers heeft het bedrijf van Bob Sillerman te kampen met een enorme schuldenberg. Ten tijde van de overname van ID&T was SFX nog 1 miljard waard. Zo lijkt een einde te komen aan de ambities van Sillerman om de dancewereld te veroveren door het wereldwijd opkopen van event-organisatoren als ID&T en andere dance-gerelateerde bedrijven zoals het Groningse Paylogic en online muziekwinkel Beatport. Een van de redenen voor de teloorgang van SFX is dat de overgenomen ondernemers snel bij SFX zijn vertrokken, schrijft Forbes (Stutterheim vertrok afgelopen april). Sillerman wil zijn bedrijf van de beurs halen en zoekt naarstig naar kopers. Forbes zet het bedrijf alvast op ‘bancrupcy watch’. Wie biedt?  

2. Marco Aarnink investeert in Legalloyd

Drukwerkdeal-oprichter Marco Aarnink is een van de investeerders die aansluit bij een kapitaalronde van Legalloyd. De legal startup haalt in totaal 500.000 euro op om zijn platform voor juridische standaardcontracten verder uit te bouwen. Het bedrijf van oprichter Philip de Roos ziet de juridische markt in Nederlander als een 'dichtgeslibte' markt, waar simpel knip- en plakwerk voor veel teveel geld wordt verkocht. Bekende klanten die het concept van Legalloyd waarderen zijn onder meer Blendle, De Correspondent en Ace & Tate. Hoe legal startups de juristerij afstoffen, lees je in dit overzicht met 10 vernieuwers.

3. Deitmers en Van den Ende onthullen nieuw fonds

Hubert Deitmers en Joop van den Ende lanceren hun tweede investeringsfonds met Endeit (voorheen bekend als Van den Ende & Deitmers). Met een omvang van 107 miljoen euro investeert Endeit Fund II in de sectoren digitale media en marketing, online commerce en services, edtech en mobiel. Ook ondernemers als Reinout Oerlemans en Janneke Niessen, met wie Endeit succesvolle exits achter de rug heeft, hebben geld ingelegd. Er lopen inmiddels gesprekken met een eerste groep van 2 Nederlandse en 3 buitenlandse bedrijven, zegt Deitmers tegen Sprout. Bekende exits uit het eerste fonds van Endeit zijn Metrixlab (in 2014 verkocht aan het Japanse Macromill) Improve Digital (verkocht aan de Zwitserse branchegenoot Public Groupe) en Eyeworks (sinds 2014 van Warner Bros).

4. Zalando zoekt 1200 ontwikkelaars

Terwijl internetbedrijven als Coolblue en Travelbird hun it-vacatures amper kunnen opvullen breidt modewinkel Zalando het aantal ontwikkelaars doodleuk uit van 800 naar in totaal 2000 mensen. De webwinkel opent onder meer een nieuwe ontwikkel-hub in Helsinki, na Dublin de tweede ontwikkellocatie buiten Duitsland. In de Finse hoofdstad staat mobiel centraal en gaan 200 nieuwe techneuten zich onder meer storten op mode-apps. ‘De mobiele trend zet de wereld van mode en e-commerce volledig op zijn kop’, aldus Zalando in een toelichting. In Dublin ligt de nadruk op het onderzoeken en toepassen van data. Op het hoofdkantoor in Berlijn werken al 750 ontwikkelaars, waar het bedrijf zegt te profiteren van de lokale ‘technologie-boom’.

5. Drone-bouwer krijgt boost van Intel

Yuneec, een drone-bouwer uit Hongkong, krijgt een investering van 60 miljoen dollar van chipmaker Intel. Dat bedrijf kan zijn chips en processoren behalve in computers ook prima kwijt in drones. ‘Samen gaan we drones maken die de wereld echt gaan veranderen’, belooft Intell-ceo Brian Krzanich in deze video, naast een glunderende Yuneec-oprichter Tian Yu. Investeerders trekken de laatste tijd vaker hun portemonnee in drone-land: drie dagen geleden kondigde drone-startup EHANG al een investeringsronde van 42 miljoen dollar aan, terwijl ook concurrenten als 3D Robotics en Airware dit jaar vergelijkbare bedragen ophaalden. De bekendste speler, het Chinese DJI, werd met zijn laatste geldrondje (75 miljoen dollar) gewaardeerd op 8 miljard dollar.

6. En dan dit: 1 miljard Facebook-gebruikers in 1 dag

Dit is schaalbaarheid van de buitencategorie: afgelopen maandag hebben voor het eerst 1 miljard mensen Facebook gebruikt, maakt oprichter Mark Zuckerberg bekend. Dat komt neer op een op de zeven aardbewoners. ‘En dit is pas het begin van het verbinden van de hele wereld’, zegt Zuckerberg. Inderdaad, met een schamele 1,5 miljard actieve gebruikers is het bedrijf nog lang niet uitgegroeid.

Quote van de dag:


Met dank aan Quotesonslides.com

Tot zover de Sprout zomerupdate van vrijdag 28 augustus. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het  op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Word lid van het snelgroeiende ondernemersnetwerk van Sprout

Want Sprout members krijgen naast het dagelijkse ondernemersnieuws en -inspiratie:

✓ 6 x per jaar Sprout Magazine digitaal én in de bus
✓ 10 x per jaar inspirerende evenementen en visits aan bekende ondernemers
✓ Een uitgebreid profiel op Sprout.nl
✓ Exclusieve aanbiedingen en kortingen voor ondernemers
✓ Toegang tot onmisbare ondernemerskennis in de how-to database met onderwerpen als sales, marketing, belasting en personeelszaken. 

Dus meld je nu aan voor slechts 99 euro per jaar! 

Redacteur Sprout.nl. Email: maarten@sprout.nl