Musk krijgt weer op zijn donder om tweet; John de Mol koopt reclamebureau

Ondernemersnieuws: Elon Musk tweet zichzelf weer in de nesten, John de Mol koopt reclamebureau voor Talpa en de VVD wil dat Koolmees bemiddelt tussen Picnic en de FNV.

1 . Musk krijgt weer op zijn donder om een tweet

Yes, he did it aigain: Elon Twisk heeft er weer een tweet uitgegooid waarmee hij beurswaakhond SEC laaiend heeft gekregen. Vorige week meldde de Tesla-oprichter enthousiast dat hij dit jaar 500.000 auto’s gaat bouwen. Dat deed hij zonder toestemming van de SEC, die hem daarom voor de rechter wil slepen wegens schending van de deal waarmee Musk een eerdere uitglijder schikte. De Tesla-aandelen zakten 5 procent na de SEC-verklaring. 

2 . VVD: minister, bemiddel tussen Picnic en FNV

De Kamerfractie van de VVD roept minister Koolmees op te bemiddelen tussen vakbond FNV en onlinesupermarkt Picnic, om te voorkomen dat die hun cao-ruzie bij de rechter uitvechten. Als minister van Sociale Zaken zou hij in gesprek moeten gaan en binnen twee weken rapporteren aan de Kamer. VVD’er Dennis Wiersma waarschuwt voor een ‘eindeloze juridische loopgravenoorlog' die niet in het belang is van de Picnic-medewerkers of het bedrijf zelf. De FNV stelt dat Picnic zich aan de supermarkt-cao moet houden, Picnic-oprichter Michiel Muller vindt dat ouderwets denken: hij runt een onlinebedrijf, geen winkel.

3. John de Mols Talpa koopt reclamebureau

John de Mol neemt per 1 april reclamebureau Brand New Telly over, om het toe te voegen aan Talpa Network. Daar komt het onder de eenheid ‘Creative’ te hangen, zodat het mediaimperium een one-stop-shoploket wordt voor adverteerders. Naast het ontwikkelen van reclame-ideeën moet Brand New Telly, bekend van campagnes voor Sourcy, ING en Lexus, ook creatieve concepten voor de kanalen van Talpa Network zelf gaan bedenken.

4. PostNL weer monopolist door overname Sandd

PostNL neemt concurrent Sandd over en wordt weer postmonopolist. Goed nieuws voor aandeelhouders Ronald van de Laar en Albert Hartog, die Sandd al in 2016  dachten kwijt te zijn, maar toen lag concurrentiewaakhond ACM nog dwars. De overname waardeert Sandd op 130 miljoen euro, maar daarbovenop tikt PostNL nog eens tussen de 60 miljoen en 80 miljoen af. Volgens Quote redden Quote-500-miljonair Van de Laar en andere informals Sandd tien jaar geleden van de ondergang en hebben ze daar stevig voor moeten investeren. Het is ook nu de vraag of toezichthouder ACM zijn zegen geeft. PostNL krijgt misschien steun van het kabinet, dat een uitzondering op de mededingingsregels kan toestaan.

5. Koper Intertoys nog deze week bekend

De stofwolken rond het faillissement van Intertoys trekken langzaam maar zeker op. Na een paar woelige dagen, waarin een filiaal in Amstelveen moest sluiten vanwege woedende klanten die hun tegoedbonnen niet snel genoeg konden verzilveren, kon de curator maandag bekendmaken dat hij er deze week wil uitkomen met een van de 4 serieuze gegadigden voor de speelgoedketen. Daaronder een Portugese investeerder en een club van franchisenemers, die met steun van ‘bekende ondernemers’ meer dan 120 zaken willen redden. Klanten hebben uiteindelijk voor tonnen aan cadeaubonnen laten liggen: volgens een woordvoerder van het bedrijf heeft ‘iets meer dan de helft van alle klanten zijn bonnen ingeleverd’.

6. En dan dit: Sphinx door de plee getrokken

Adieu, Sphinx! Jaren nadat het bedrijf werd overgenomen door de Zwitsers van Geberit, verdwijnt volgend jaar de merknaam Sphinx voorgoed van toiletpotten en wasbakken. Voor Maastricht en omgeving is dat even slikken: ‘de Sphinx’, opgericht in 1834 door Petrus Regout, was en is daar een begrip en maakte onder andere glas, aardewerk en kristal. Later richtte Sphinx zich op de productie van tegels en sanitair. In de hoogtijdagen werkten duizenden mensen in de fabrieken, die golden als de bakermat van de industriële revolutie. Een jaar of tien geleden verdween het laatste restje productie naar het buitenland.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 26 februari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!