Musk tweet zich opnieuw in problemen; Oprichter Planet Internet vervolgd voor oplichting

Ondernemersnieuws: Elon Musk heeft opnieuw fittie met SEC, Planet Internet-oprichter Michiel Frackers aangeklaagd door OM en 2getthere in Duitse handen.

​1. Elon Musk weer in de problemen door tweet

Elon Musk heeft het weer aan de stok met de Amerikaanse toezichthouder SEC. Volgens de SEC heeft de topman van het beursgenoteerde Tesla voor geen enkele tweet die hij recentelijk postte toestemming gevraagd aan de SEC, terwijl dit wel moest. Dat verklaarde de SEC maandag in de rechtbank. Aanleiding is een tweet van Musk in februari waarin hij claimt dit jaar 500.000 tesla-auto’s te maken. Musk stelt dat hij zijn tweet niet had hoeven laten checken. Dit is onjuist, want beide partijen kwamen dit overeen nadat Musk vorig jaar ten onrechte had getweet Tesla van de beurs te halen.

2. Yolo-gedrag rondom no deal-Brexit-scenario

Gaat het over de Brexit, dan blijken Nederlandse ondernemers nog volop in de #yolo-sferen te verkeren. Maar liefst 45 procent van alle Nederlandse ondernemers die met de Britten zakendoet, heeft er nog niets aan gedaan. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Kamer van Koophandel (KVK) onder 233 Nederlandse ondernemers die handelen met de Britten. Wel is het aantal ondernemers dat zich nog niet heeft voorbereid op welke Brexit dan ook dit kwartaal van 29 procent naar 17 procent gedaald. Werk aan de winkel, ondernemers!

Lees ook: hoe je het Brexitmonster kunt verslaan

3. ​Planet Internet-oprichter beschuldigd van oplichting

Planet Internet-oprichter Michiel Frackers wordt door het Openbaar Ministerie beschuldigd van oplichting, meldt de Telegraaf. De ondernemer zou 7 jaar geleden door het gebruik van een vervalst geschrift een overheidslening van 850.000 euro aan zijn eigen investeringsfonds hebben laten uitkeren. Ook wordt hij beschuldigd van het witwassen van 375.000 euro. De lening was bedoeld voor startups, die door de crisis niet aan financiering konden komen. Ook de oprichter van techbedrijf Fieber, die financiering van het fonds van Frackers verkreeg, wordt voor de rechter gedaagd. De zaak tegen Frackers dient volgende week.

4. Mobiliteitsbedrijf 2getthere in Duitse handen

Het Utrechtse bedrijf voor autonome auto’s 2getthere komt in Duitse handen. De Duitse toeleverancier voor de auto-industrie ZF Friedrichshafen meldt dinsdag een meerderheidsbelang van 60 procent in de Nederlandse branchegenoot te nemen. Hoeveel de Duitsers hiervoor hebben moeten betalen, maken zij niet bekend. 2getthere bouwt onder meer autonome bussen voor personenvervoer en opereert naast Nederland ook in de Verenigde Staten, Singapore en het Midden-Oosten. 2getthere werd al in 1984 opgericht en leverde onder meer een onbemand vervoersysteem op Schiphol en een parkshuttle in Capelle aan den Ijssel.

5. Senfal overgenomen door Zweeds Vattenfall

Energiestartup Senfal komt in handen van de Zweedse energiemaatschappij Vattenfall. Dat maken beide bedrijven dinsdag bekend. De Zweden stellen alle aandelen van het Nederlandse bedrijf te hebben gekocht, maar Senfal meldt dat het team binnen de startup identiek blijft. Senfal ontwikkelde een techniek die het energieverbruik van bedrijven voorspelt en dit afstemt op actuele energieprijzen in verschillende energiemarkten. Vattenfall wil met de overname in innovatie en duurzaamheid investeren. Senfal kreeg 2 jaar geleden nog een investering van 1,1 miljoen euro.

6. Squla neemt branchegenoot over

Squla, het bedrijf dat educatieve games maakt voor kinderen, neemt branchegenoot WRTS over. Laatstgenoemde partij richt zich op online overhoringen van woorden en zinnen voor middelbare scholieren. Financiële details over de deal zijn niet bekendgemaakt. Beide partijen hebben als doel om jongeren door games te verleiden sneller te gaan leren, in plaats van naar de sociale media te grijpen. WRTS stelt 300.000 gebruikers te hebben, allen middelbare scholier. Squla richtte zich nog niet eerder op middelbare scholieren en breidt hiermee dan ook zijn werkveld uit.

7. En dan dit: ‘Broer minnares Bezos verspreidde roddelberichten’

Niet het Witte Huis of Saoedi-Arabië voorzag het Amerikaanse roddelblad National Enquirer van informatie over Jeff Bezos’ affaire, maar de broer van zijn minnares. Die zou daar 200.000 dollar voor hebben gekregen, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Kort nadat Bezos bekendmaakte te scheiden met zijn vrouw, publiceerde het blad een verhaal over Bezos’ affaire met oud-Fox-presentatrice Lauren Sanchez. Bezos zou zelfs zijn gechanteerd door het blad, dat dreigde naaktfoto’s naar buiten te brengen. Het roddelblad is pro-Trump en Bezos bezit de Trump-sceptische krant The Washington Post. Alle betrokken partijen houden zich voorlopig stil.

8. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 20 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Foto Elon Musk: Getty.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout. Hij schrijft over startups, Silicon Valley en nieuwe economie.