Nederland heeft 50.000 internetbedrijven; miljoenen voor matras-startup

Ondernemersnieuws: Nederland telt 50.000 internetbedrijven, 16 miljoen voor (nog een) matrassen-startup en Nederlander haalt in Londen groeigeld op voor platform voor levensverhalen.

1. Nederland telt 50.000 internetbedrijven

Terwijl webshops en andere bedrijven die hun omzet online halen maar 3 procent van alle Nederlandse bedrijven uitmaken, zijn zij wel goed voor 8 procent (104 miljard euro) van alle omzet. Dat bericht het CBS, dat voor het eerst de omvang van de interneteconomie in beeld brengt. Die groep van in totaal 50.000 bedrijven was vorig jaar goed voor 345.000 werknemers (full- en parttime), oftewel 4,5 procent van alle banen in Nederland. Het aantal webwinkels groeide de afgelopen drie jaar van 23.000 naar ruim 32.000 stuks. Daarmee maken zij de meerderheid van de online bedrijven uit, maar halen zij samen slechts 23 van de 104 miljard online omzet. Ruim driekwart van alleonline omzet is afkomstig van internetgerelateerde ict-bedrijven en diensten (reizen, prijsvergelijkers, dating etc.).

2. Miljoeneninvestering voor (nog een) matrassen-startup

Nu wordt het pas echt dringen op de Nederlandse matrassenmarkt: het Britse Eve breidt dankzij een investering van 16 miljoen euro uit naar onder meer Nederland. Het principe van een matras die direct bij de maker, alleen online en in maar 1 soort te bestellen is, begon in de VS met Casper. Daarna werd het stokje in Duitsland overgenomen door Bruno (inmiddels ook in Nederland actief), in Groot Brittannië door Eve Sleep en Simba niet veel later in Nederland gevold door Matt Sleeps. Behalve met veel groeigeld vecht Eve Sleep zich in de markt met een gratis testperiode van 100 nachten. Na in totaal 20 miljoen te hebben opgehaald lijkt de matrassenuitrol snel te gaan; voor het aankomende boekjaar verwacht de startup een omzet van ruim 45 miljoen euro. 

3. Platform voor levensverhalen krijgt half miljoen 

De Nederlandse oprichter Rutger Bruining heeft in Engeland een half miljoen Britse pond (550.000 euro) opgehaald voor Story Terrace, een marktplaats voor biografieschrijvers. Die leggen het levensverhaal van mensen vast in een boek van gemiddeld 100 pagina’s, vanaf 1000 euro per stuk. Met momenteel 300 schrijvers is Story Terrace naar eigen zeggen het grootste platform in zijn soort. Met het geld van onder meer Cees Boer (Boer & Croon) en Rafael Ortiz (NexTag) wil het in 2014 opgerichte Story Terrace de komende jaren “miljoenen biografieën” laten schrijven. De startup werkt aan een systeem waarmee schrijvers hun levensverhaal (semi)automatisch kunnen samenstellen en voorzien van een strak design.

4. Bedrijven en overheden melden 4000 datalekken 

Bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zijn sinds 1 januari bijna 4000 meldingen van datalekken binnengekomen, zegt voorzitter Aleid Wolfsen zegt in een interview met NU.nl. Het gaat volgens de toezichthouder om bedrijven en andere organisaties maar “waar de bescherming van persoonsgegevens "drastisch niet op orde" is. Naar aanleiding van die meldingen lopen inmiddels tientallen onderzoeken die hoogstwaarschijnlijk ook tot boetes zullen leiden. Bedrijven en overheden zijn sinds 1 januari verplicht om datalekken te melden en kunnen beboet worden als zij gegevens niet voldoende beschermen. Een van de bekendste zaken van de afgelopen tijd is de diefstal van de energiedata 2 miljoen Nederlandse huishoudens, uit een centrale database voor energieleveranciers.

5. Musk heeft nog geen geld nodig

Elon Musk hoeft geen extra geld op te halen op de beurs om zonne-energiebedrijf SolarCity over te kunnen nemen, twitterde hij zondag. Musk probeert de markt gerust te stellen na geruchten dat Tesla kampt met geldtekort. Musk kondigde afgelopen juni aan SolarCity te willen inlijven, waarna het aandeel Tesla prompt 10 procent inleverde. Tesla wist verwachtingen van analisten vorige week te overtreffen door in het derde kwartaal 24,500 elektrische auto’s af te leveren. Aandeelhouders van Tesla en SolarCity moeten de voorgenomen overname nog wel goedkeuren. Musk twitterde zondag ook dat hij 17 oktober een nieuw Tesla-product zal onthullen. Daarna presenteert Musk aan het einde van de maand een nieuw product dat zonne-energie, batterij-opslag en een laadsysteem voor auto’s combineert.

6. En dan dit: groot bedrag voor klein kenteken

In de categorie ‘wat de gek ervoor geeft’ heeft een Indiase zakenman dit weekend op een veiling in Dubai omgerekend 8 miljoen euro betaald om zijn Rolls Royce te kunnen voorzien van het nummerbord ‘D5’. Korte kentekens zijn kennelijk nogal een statussymbool in de Verenigde Arabische Emiraten; in 2008 legde iemand al eens 13 miljoen neer voor ‘D1’. In Dubai werden zaterdag in totaal 80 kentekens geveild. De opbrengst is een prettige bijverdienste voor de transportautoriteit van de Golfstaat.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 10 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl