Nederland op slot wegens corona; Ali B spreekt over mogelijk faillissement

Ondernemersnieuws: Niets te doen in Nederland tot en met 6 april, Slack spint garen bij corona en Ali B niet.

1. Nederland sluit cafés, scholen en sportscholen

Horeca, scholen, coffeeshops, sportscholen en seksclubs gaan tot en met 6 april dicht. Dat zeiden minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) en minister Arie Slob (Onderwijs) gisteravond in een persconferentie. Maaltijdbezorgers blijven voorlopig open. Voor ondernemers die in de problemen komen wegens corona wordt een noodfonds van 300 miljoen euro in het leven geroepen. De regeling is vanaf nu open. De grenzen en het luchtruim gaan dus voorlopig nog niet op slot, maar minister Bruno Bruins stelt dat er waarschijnlijk wel “vervolgmaatregelen” zullen komen. Spanje en Frankrijk gingen ook al op slot. Nederland telt nu 20 doden en 1135 besmette personen.

Bijzonder: Mark Rutte spreekt ons land maandag om 7 uur ‘s avonds hoogst persoonlijk toe over corona. De laatste keer dat een minister-president het volk zo direct toesprak was ten tijde van Den Uyl in 1973.

Toch wel classic: de coffeeshops gaan voor weken dicht, dus grootverbruikers, verenigt u:

2. Verdubbeling aantal bedrijven in coronaproblemen

Maar liefst 5.000 bedrijven hebben vanwege coronaperikelen vrijdag deeltijdverkorting aangevraagd, meldt het ministerie vrijdag. Donderdag waren dit er ‘nog maar’ 2.500. In een regulier jaar vragen slechts 100 tot 200 bedrijven deeltijdverkorting voor hun personeel aan. Vaak doen bedrijven dit omdat er bijvoorbeeld brand is geweest of een blikseminslag. Het coronavirus gaat nu als een wakkerend vuurtje door het mondiale bedrijfsleven. De Nederlandse autoriteiten geven aan dat het door de grote animo langer kan duren voordat bedrijven weten of zij aanspraak maken op deeltijdverkorting.

3. Slack spint garen bij corona

Zakelijke chatdienst Slack krijgt er een hele rits nieuwe gebruikers bij, aldus het bedrijf. Volgens medeoprichter Stewart Butterfield zou dat komen doordat veel bedrijven thuiswerken, vanwege de coronacrisis. Toch ondervindt ook Slack economisch problemen door het coronavirus. Zo kwam het bedrijf volgens beleggers met een tegenvallende omzetverwachting voor het eerste kwartaal, dat bij Slack tot eind april loopt. Afgelopen kwartaal steeg de omzet naar 182 miljoen dollar, een toename van 49 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

4. Corona-kortjes:

 • Fed verlaagt rente naar bijna 0 procent.
 • Ondanks het coronoavirus stemde Frankrijk gisteren – en op 22 maart - voor de gemeenteverkiezingen.
 • Venezuela sluit delen van het land af, Australië en Zuid-Afrika roepen noodtoestand uit, Slovenië stopt luchtverkeer, Tsjechië houdt straten vrijwel leeg tot en met 24 maart, Colombia sluit scholen en universiteiten, New York sluit horeca.
 • Chinese productie daalt het hardst in 30 jaar tijd.
 • De Dow Jones steeg vrijdag met 9,4 procent nadat president Trump een noodfonds presenteerde voor bedrijven.
 • Facebook informeert zijn gebruikers ook over corona.
 • Gers Pardoel toont zich weer eens een belangrijk denker:

corona gers pardoel

 • Omzet voor de veiligheid! Marktkooplui stappen naar de rechter om markten door te kunnen laten gaan.
 • De Kamer wil een steunpakket voor de culturele sector, schrijft NRC.
 • Meer bier! De horeca vreest 630 miljoen euro verlies door corona (niet het drankje, voor de goede orde).
 • Onder het motto ‘washing in the name of’ (lol) stelt rockband Rage Against The Machine zijn reünieconcertreeks uit.
 • Wegens het ontbreken van toeristen moeten deze Thaise apen nu zelf op zoek naar voedsel.

5. Facebook en Twitter slaan slag tegen Russische trollen

Facebook en Twitter hebben een netwerk van trollenaccounts van hun platformen verwijderd. Deze accounts worden gelinkt aan de Russen, meldt CNN. Het zou gaan om Ghanese en Nigeriaanse accounts, die in opdracht werken van de Russen. Het land van Poetin heeft ook al in 2016 de Amerikaanse verkiezingen proberen te beïnvloeden. Twitter stelt 71 accounts te hebben verwijderd, met in totaal 68.000 volgers. Facebook zou 49 accounts, 69 pagina’s en 85 Instagram-accounts hebben verwijderd. Zij werden gevolgd door 13.200 Facebookers en 263.200 Instagrammers, voornamelijk uit de Verenigde Staten.

6. Bill Gates stapt uit bestuur Microsoft

Bill Gates stapt uit de bestuursraad van Microsoft, het bedrijf dat hij in 1975 mede oprichtte. Gates wil meer tijd kunnen besteden aan zijn filantropische projecten namens de Bill and Melinda Gates Foundation. Sinds 2014 was hij al geen voorzitter meer van de Raad van Bestuur. Ook stapt Gates uit de bestuursraad van Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij van Warren Buffett. Gates zal namens zijn foundation tientallen miljoenen investeren in de bestrijding van corona.

7. Ali B bang voor corona-faillissement, of toch niet?

Ali B houdt vanwege corona rekening met een faillissement van zijn managementbureau Spec. Dat zei hij donderdag tegen De Wereld Draait Door. “Het betekent heel veel. Het gaat niet alleen over mij, maar ik manage een aantal artiesten: Ronnie Flex, Boef, Famke Louise, echt een heleboel artiesten. Alles ligt eruit. Het gaat over heel, heel, heel veel geld.” Hij vervolgt: “Ik moet op een gegeven wel ook alle mensen die voor ons werken betalen. Dat zou op een gegeven moment in gevaar komen.” Ali verzachtte zijn woorden overigens later via Instagram: “Ik ben Ali B en de b staat voor buffer. Ik heb een buffer, wat er ook gebeurt.” Juist, ja.

Wat we ook lazen:

 • Mega-aanrader: de coronacrisis zou wel eens het begin van het einde van globalisering kunnen zijn. (NRC Vandaag, podcast)
 • Volgens experts in de Volkskrant zijn we in de zomer van corona af. Nou ja, “tijdelijk” en het “zou zomaar eens kunnen”. Wij zijn gerustgesteld. (de Volskrant)
 • McKinsey legt uit wat de implicaties van het coronavirus voor de zakenwereld zijn. (McKinsey)
 • Een mooi profiel van Pon-dochter en ex-startup Swapfiets door het magazine van het FD. (FD Persoonlijk).
 • Wijze woorden van Leon Verdonschot: ‘Als het crisis is, geldt de vrije markt ineens niet meer en mag de overheid helpen de broek omhoog te houden’. (Nieuwe Revu)
 • ‘Er moet een eenmalige coronataks voor multinationals zoals Shell, banken en mil­jardairs komen’, vindt media-ondernemer Yves Gijrath. (Het Parool)
 • Het gaat niet helemaal lekker met de Indiase startup-scene. (The Economist)
 • Het is de grootste overname van datacenterbedrijven ooit: het Nederlandse Interxion wordt ingelijfd door het Amerikaanse Digital Reality. (FD)

Tot zover de Sprout-update van 16 maart 2020. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!