Nederland werkt massaal over; Zalando ziet omzetgroei afnemen

Ondernemersnieuws: Nederlanders werken gezamenlijk voor ruim 20 miljard euro per jaar over, Moyee Coffee haalt een ruime miljoen op en de Nightscope K5 is de clown onder de robots.

1. 'Werknemers verrichten voor ruim 20 miljard aan overwerk'

We werken massaal over in Nederland. Alle zeven miljoen werkende Nederlanders samen zouden jaarlijks in totaal voor 20 miljard dollar aan extra werk verrichten. Dit blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht voor vakbond FNV. Laatstgenoemde doet meteen een pittige uitspraak: stel dat je al dat overwerk zou omzetten in banen, dan krijg je er ongeveer 300.000 banen voor terug. Heb je de werkloosheid in Nederland met ruim de helft teruggedrongen. Dat deze berekening niet helemaal klopt, laat hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen zien in NRC. Hij legt bijvoorbeeld dat de werkdruk vaak hoger is bij bedrijven die al extra personeel zoeken.

2. Studie: Picnic kan het supermarkten nog moeilijker maken

Picnic geldt al sinds de oprichting als disruptief bedrijf binnen de traditionele supermarktbranche. Onderzoeksbureau Veneficus onderstreept dit door in een studie te concluderen dat Picnic bijna een procent van de omzet kan afsnoepen van de concurrentie; Albert Heijn, Vomar en Dirk van den Broek moeten zich in het in het bijzonder zorgen maken. Picnic zou bovendien in steden als Amsterdam, Dordrecht en Den Helder nog marktaandeel kunnen winnen, indien de online supermarkt er gaat rondrijden. Bij Veneficus raden ze Picnic dan ook aan om flink uit te breiden.

3. Moyee Coffee haalt 1,3 miljoen op

Fairchain-koffiebedrijf Moyee Coffee gaat een samenwerking aan met impactinvesteringsfonds Buceros Capital. De oud-Challenger sluit hiermee fundingsronde van 1,3 miljoen euro, wat het zal gebruiken om verder te groeien en zijn impact in Ethiopië te vergroten. Moyee Coffee wil een alternatief bieden aan de koffie van mutlinationals, die volgens ondernemer Guido van Staveren van Dijk "weigeren de waarde eerlijk te delen". Dat er animo is voor Moyee Coffee, is evident. Eerder deze zomer haalde het bedrijf nog in enkele uren 250.000 euro op via crowdfunding.

4. Gezocht: steenrijke vastgoedondernemer voor 152 panden

Utrecht en Amersfoort zoeken een vastgoedondernemer met 100 miljoen euro en een liefde voor oude architectuur. Wat je voor al dat geld krijgt? 152 monumentale panden in deze steden, waar woningorganisatie Stadsherstel Midden-Nederland NV vanaf wil. Wegens een wetswijziging is het voor deze organisatie geen kerntaak meer om zich met monumentale panden bezig te houden, dus is er ruimte voor nieuwe ondernemers. Zij kunnen vanaf september panden opkopen en kunnen hun investering terugverdienen door de huur die bewoners betalen.

5. Zalando ziet zijn omzetgroei stagneren

Razendsnel groeien, dat is de strategie van online shop Zalando. Maar weet de onderneming dit groeiniveau vast te houden? Dinsdag bracht Zalando zijn voorlopige kwartaalcijfers naar buiten, waaruit blijkt dat de omzetgroei afgelopen kwartaal wat is afgevlakt. De omzet bedroeg 1,1 miljard euro, wat een vijfde meer was dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal steeg de omzetgroei nog met een kwart. Het Duitse bedrijf wil de problemen verhelpen door klanten extra - betaalde - services aan te bieden, zoals snelle bezorging en mode-advies.

6. En dan dit: Robot rijdt regelrecht een fontein in 

Elon Musk waarschuwde dit weekend nog dat we moeten opletten dat robots geen moordmachines worden, voorlopig is dat nog niet het geval. De zogeheten Nightscope K5-robot is onlangs in Washington een fontein ingereden. De R2D2-achtige machine is een securityrobot en is bedoeld om anderen te beschermen. In plaats hiervan reed het apparaat recht een fontein in, waardoor het zichzelf uitschakelde. Het is niet de eerste keer dat de K5 zichzelf belachelijk maakt. Zo werd er eerder dit jaar eentje omgeduwd door een dronken man.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 19 juli. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Jelmer Luimstra is online redacteur voor Sprout, en schrijft over vernieuwende scaleups en startups.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!