Nederlands softwarebedrijf voor 17 miljoen verkocht; WeWork mogelijk door als Softbank-dochter

WeWork

Ondernemersnieuws: Zweden kopen Nederlands softwarebedrijf voor 17 miljoen euro, geteisterd WeWork mogelijk naar Softbank en Nederlands bier van dennennaalden naar de markt.

1. Nederlands softwarebedrijf verkocht voor 17 miljoen

Het Nederlandse softwarebedrijf PeopleWare is voor 17 miljoen euro overgenomen door de Zweedse concurrent Proact. Dat maakten beide partijen maandag bekend. PeopleWare biedt bedrijven een digitale werkplek en ProAct zit in databeheer. De oprichters van Peopleware, broers Mark en Jan van Liempt, zijn uitgekocht, meldt het Financieele Dagblad. Wel blijven zij actief in de directie van het bedrijf. De samensmelting van de concerns zal een bedrijf met 340 werknemers opleveren, dat goed is voor een jaaromzet van bijna 80 miljoen euro. 

2. Groei stagevergoedingen vlakt af

De groei van stagevergoedingen vlakt af na jaren van immense stijgingen. Dat meldt vacatureplatform Magnet.me op basis van het vergelijken van 1.939 stages die dit jaar werden geplaatst op diens website. De hoogste gemiddelde vergoeding (699 euro per maand) kregen studenten in de advocatuur, gevolgd door die in de overheid (595 euro per maand). De financiële sector bood van de onderzochte branches de slechtste vergoeding, met gemiddeld 487 euro per maand. Wie dit jaar stage liep bij consultancyfirma Andersson Elffers Felix was spekkoper en kreeg maar liefst 1.650 euro per maand betaald.

3. 42 Nederlandse startups op Web Summit

In totaal 42 Nederlandse startups en scaleups zullen begin volgende maand naar Lissabon afreizen voor het Web Summit, een van de grootste tech-evenementen van Europa. Dat meldt het de organisatie maandag in een persbericht op de website van een van de deelnemende startups. De startups krijgen onder meer masterclasses, coaching en kans op podiumplekken tijdens het evenement. Onder de 42 Nederlandse groeibedrijven bevinden zich concerns als breinscan-scaleup Braingineers en de online feedback-dienst Usabilla, die dit jaar voor 80 miljoen dollar naar een Amerikaanse partij ging. Web Summit vindt plaats van 4 tot en met 7 november en trekt in totaal tweeduizend tech-startups.

4. WeWork mogelijk in handen Softbank

Co-working space-gigant WeWork komt mogelijk in handen van diens aandeelhouder Softbank. Dat melden Amerikaanse media, waaronder The Wall Street Journal. WeWork heeft een chronisch gebrek aan cash en hoopte met de beursgang geld op te halen. Deze ketste echter af door slechte financiële cijfers en wanbestuur door ex-ceo en oprichter Adam Neumann (foto boven, rechts). Door de tent volledig aan de Japanse investeerder Softbank te verkopen, zou deze – in de ogen van de Japanners – winstgevend kunnen worden. Het is echter de vraag of de Japanners op méér WeWork zitten te wachten, aangezien de investeerder tot dusver amper rendement boekt op startups en daardoor zelf in zwaar weer zit. WeWork onderhandelt daarom ook met zestig potentiële financiers over een schuldenpakket van 5 miljard dollar.

5. De nieuwe hype van Silicon valley: winst maken

Wie had dat gedacht: ‘winst’ is het nieuwe toverwoord van Silicon Valley. Staan bedrijven uit de Valley er sinds jaar en dag juist bekend om hun winst zo lang mogelijk uit te stellen om met grote hoeveelheden groeigeld sneller te kunnen groeien, het tij is aan het keren. Zowel onder startups als investeerders heerst het idee dat sneller winst maken een goede zet is, meldt The New York Times. Startup-goeroes moeten zich achter de oren hebben gekrabd na de afgeketste beursgangen van unicorns WeWork, SmileDirectClub en Peloton. De onsuccesvolle beursgangen van de nog immer niet-winstgevende bedrijven Uber en Lyft speelden ook mee. Durfkapitalisten konden grote winsten maken door snel na de IPO’s uit te stappen, maar particuliere beleggers zagen hun geld sinds de beursgangen in rook opgaan.

6. En dan dit: Bier van dennennaalden naar AH

Na lang wachten, lanceert bierbedrijf Lowlander dan eindelijk zijn biertje van dennennaalden, de zogeheten Winter IPA. De bierstartup van Frederik Kampman verzamelde afgelopen winter 150 afgedankte kerstbomen en plukte er de naalden van, conserveerde deze en brouwde ze samen met jeneverbes tot een speciaalbiertje. Nu, met de winter in het vooruitzicht, is het drankje klaar. De beleving van het drankje zou doen denken aan een winterse boswandeling, aldus het bedrijf. Binnenkort is de drank van de startup in – vermoedelijk hippe – café’s te bestellen en in het schap van de Albert Heijn te vinden. Per gekocht biertje doneert Lowlander 5 cent aan de aanplant van nieuwe kerstbomen. Eerder brouwde Lowlander al een witbier op basis van overgebleven sinaasappelschillen.

7. Quote van de dag:

Adam Neumann, WeWork

Tot zover de Sprout-update van 15 oktober. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!