Nederlandse AI-startup haalt 2 miljoen groeigeld op; Rocket Internet krijgt tractie

Ondernemersnieuws: kapitaalinjectie voor Amsterdamse AI-startup Aidence, omzet- en winststijging voor Rocket Internet en eerste Nerdalize-huishoudens douchen straks op gratis server-warmte.

1. Amsterdamse AI-startup haalt ruim 2 miljoen VC-geld op

Aidence heeft 2,25 miljoen euro aan venture capital-geld opgehaald bij Northzone, HenQ, Health Innovations Fund en het investeringsfonds van de Haaglanden-ziekenhuisgroep. De Amsterdamse artificial intelligence-startup verbetert de gezondheidszorg met behulp van computer-aided diagnostics, met een eerste toepassing op longkankerdetectie. De kerntechnologie is deep learning, een revolutionair type kunstmatige intelligentie dat beeldherkenning op menselijk niveau mogelijk maakt. Aidence gebruikt de investering om de technische en sales-teams te versterken en de internationale slagkracht te vergroten.

2. Startup-investeerder Rocket Internet krijgt tractie

De kwartaalcijfers van Rocket Internet vallen niet tegen, optimistisch gezegd. De startup-investeerder wist de winstgevendheid op te voeren van een verlies van 342 miljoen euro vorig jaar naar een verlies van 86 miljoen euro in Q1 van 2017. In totaal steeg de omzet van de startups met 28 procent naar 617 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar vergeleken met een jaar eerder. Chief executive officer Oliver Samwer van Rocket Internet herhaalde zijn belofte dat de drie startups HelloFresh, Global Fashion Group en Delivery Hero Group tegen het eind van dit jaar winst zullen maken.

3. 7 Ditches lanceert eigen serie ondernemersboeken

Naast haar online videoplatform zet 7 Ditches nu ook stappen als zakelijk uitgever met een eigen ondernemersboekenserie. Het eerste boek uit de serie 'Uit de schatkamer van 7 Ditches' bevat veertien interviews, aangevuld met 80 ondernemerslessen. Tot de geïnterviewden behoren onder andere kunstenaar Joseph Klibansky, hoteleigenaar Bill van der Valk, Femke Hogema (oprichter van Healthy Finance), ontwerper Piet Hein Eek, Tom Barten (oprichter Changing Life) en Zarayda Groenhart (The Why Girl).

4. Inschrijving Impact Accelerator 2017 geopend

De Haagse startup-accelerator World Startup Factory opent opnieuw haar deuren voor startups om een extra boost te geven aan de Nederlandse 'impact economy' en het realiseren van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Geschikte startups kunnen zich inschrijven op de thema's Health & Aging, Smart City, Future Mobility, Healthy & Circular Buildings en Security. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met een groep partners bestaande uit onder andere Gemeente Den Haag, The Hague, Health Valley Nederland, SPIE, KPN en lokale en internationale partners.

5. Eerste 42 Nerdalize-huishoudens douchen op gratis server-warmte

Vanaf augustus douchen de eerste 42 huishoudens gratis op de warmte die wordt gegenereerd door de computerservers via Nerdalize. De Yes!Delft-startup zet hiermee de eerste stap in hun missie om iedereen in ons land te voorzien van gratis server-warmte. Inmiddels hebben al meer dan 3.500 mensen interesse in het verwarmingssysteem, aldus de eerdere startup van de week. Mede-oprichter Boaz Leupe heeft via Symbid al 250.000 euro opgehaald, maar gokt nu op een half miljoen euro. "Als we binnen een maand ons doelbedrag hebben gehaald, dan kunnen wij vanaf augustus de eerste huizen met onze verwarming gaan uitrusten", aldus Leupe.

6. En dan dit: keert miljonair Boekhoorn NEC de nek toe?

Geboren Nijmegenaar Marcel Boekhoorn overweegt om de geldkraan richting NEC dicht te draaien, meldt De Gelderlander. De puissant rijke ondernemer/investeerder heeft de afgelopen jaren al ettelijke miljoenen in de voetbalclub gestopt, maar na de degradatie uit de Eredivisie laat Boekhoorn tegen 'mensen in zijn omgeving weten dat hij er helemaal klaar mee is.'

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 1 juni. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!