Nederlandse softwareboer verkocht voor 21 miljoen; Rotterdam aan de elektrische deelwagens

Ondernemersnieuws: 24i Media verkocht voor miljoenen, Candid Group doet opnieuw overname en Rotterdam omarmt elektrische deelwagens.

1. Britten kopen 24i Media voor 21 miljoen

De Nederlandse softwarebouwer 24i Media is voor 21,4 miljoen euro verkocht aan het Britse technologiebedrijf Amino Communications. Dat melden verscheidene media maandag. De Britten willen met de overname hun portfolio aan producten en diensten verbreden. Ook menen ze hiermee meer kennis aan het ontwikkelteam toe te voegen. 24i Media wordt gewaardeerd op 27,5 miljoen euro en na de overname hebben de oprichters van 24i Media nog 8 procent van de aandelen in handen. Amimo Communications levert technologie voor Internet Protocol TeleVision (IPTV), waarbij het tv-signaal via een IP-protocol ontvangen wordt.

2. Marqt sluit grote winkels in Amsterdam en Den Haag

Duurzame supermarktketen Marqt zet een streep door twee grote winkelpanden: die aan de Utrechtsestraat in Amsterdam en die aan de Hofweg in Den Haag. Het Amsterdamse pand was 2.048 vierkante meter groot en die in Den Haag 1.460 vierkante meter. In Den Haag heeft het bedrijf een nieuw pand gevonden, in Amsterdam nog niet. Het nieuwe doel is om door te gaan met alleen kleine winkelpanden. Het in 2006 door Quirijn Bolle en Meike Beeren opgerichte bedrijf telt achttien winkels, maar heeft de wind tegen: nog nooit maakte Marqt winst en de vorige topman vertrok, nadat hij er niet in slaagde het aantal winkels te verhogen naar 45 tot zestig stuks. 

3. Candid Group neemt branchegenoot over

Platform voor media-, technologie- en creatieve bureaus Candid Group neemt branchegenoot XXS Amsterdam over voor een onbekend bedrag. Dat maakte het in 2007 door Gérard Ghazarian opgerichte bedrijf maandag bekend. De eigenaren van XXS Amsterdam worden partner bij Candid Group. Candid Group telt na de overname tweehonderd medewerkers. Het personeel van XXS Amsterdam zal later dit jaar verhuizen naar het Candid-kantoor in Amsterdam Noord. Candid Group is nogal van de overnames: vorig jaar nam het bedrijf branchegenoot Digital Agency Group over. In 2017 kocht Candid Group mediabureaus M2Media en Stroom

4. Amazon-medewerkers staken op kortingsdag

Meer dan tweeduizend Amazon-medewerkers in Duitsland leggen het werk de komende 2 dagen neer. Dat meldt persbureau Reuters maandag. De medewerkers strijden voor een hoger salaris. Hun actie valt tegelijkertijd met de zogeheten Amazon Prime-dag, waarop de online retailer klanten grote kortingen geeft. De staking geschiedt onder het motto ‘geen korting op onze inkomens’ en wordt ook in verschillende Amerikaanse steden gedaan. Amazon ligt al langer onder vuur vanwege vermeende erbarmelijke werkomstandigheden, diens in de ogen van critici matige salariëring en het niet betalen van belastingen. Oprichter Jeff Bezos is met een geschat vermogen van 121 miljard dollar de rijkste mens ooit.

5. Rotterdam start proef met elektrische deelwagens

In de stad Rotterdam raast sinds maandag een leger van dertig elektrische deelwagentjes door de stad, die gebruikers met een app kunnen ontgrendelen. Het gaat om de tweepersoons brommobielen van Lev, dochter van het Amerikaanse autoverhuurbedrijf Getaround. Vanaf volgende maand zal het aantal wagentjes zelfs worden verhoogd naar honderdtwintig. De wagens kunnen 45 kilometer per uur en mogen alleen op de weg rijden. De gemeente hoopt dat inwoners door deze proef minder snel een eigen auto zullen kopen, waardoor de parkeerproblemen in de stad idealiter afnemen. De Lev-wagentjes kunnen consumenten dan weer gratis parkeren. Een ritje van een kwartier kost 5 tot 6 euro. Rotterdam zei eerder al ‘ja’ tegen deelfietsen en -brommers.

6. Peak Capital investeert half miljoen in online printing-bedrijf

De Nederlandse online printing-startup Happyprinting krijgt een investering van 450.000 euro van durfinvesteerder Peak Capital. Dat maken beide partijen vandaag bekend. Welk belang hier tegenoverstaat, vertellen de bedrijven niet. Happyprinting zal het groeigeld gebruiken om zijn internationalisering te versnellen en zijn platform verder te ontwikkelen. Happyprinting laat klanten online een verscheidenheid aan producten printen, waaronder promotionele producten, fotoproducten en kaarten. Het bedrijf wil de Starbucks op printgebied worden.

7. En dan dit: Nederlanders weten weinig over klassiek, aldus Primephonic

Het is behoorlijk slecht gesteld met onze kennis over klassieke muziek, stelt oud-Startup van de Week Primephonic van ondernemer Thomas Steffens in een kek onderzoekje. Het bedrijf, dat bekendstaat als de Spotify voor klassiek, liet een kennisonderzoek uitvoeren onder zeshonderd Nederlanders van 15 tot 74 jaar. Driekwart blijkt Janine Jansen, de bekendste violiste uit Nederland, niet te kennen. Driekwart van de jongeren tot 35 jaar weet daarnaast niet wie dirigent Jaap van Zweden is. Beethovens Vijfde Symfonie, het stuk dat begint met ‘tatatadaaa!’, is onbekend bij meer dan de helft van onze landgenoten. Meer dan de helft van de jongeren weet daarnaast niet dat Mozart uit Oostenrijk komt.

8. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 16 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.