Nederlandse startups haalden 1,5 miljard op in 2019; Bureauvijftig koopt televisiezender ONS

Floris Venneman

Ondernemersnieuws: investeringen in Nederlandse startups verdubbeld, Uber experimenteert met prijsbepaling door chauffeurs en Magnet.me scoort met ontslagbrief.

1. Nederlandse startups haalden anderhalf miljard op in 2019

Afgelopen jaar is er voor anderhalf miljard euro aan venture capital geïnvesteerd in Nederlandse startups. Bijna het dubbele van een jaar eerder. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van cijfers van onderzoeksbureau Dealroom. Deze partij baseert zich op pers- en nieuwsberichten, dus de totale investeringen liggen waarschijnlijk hoger. De toename is vooral toe te schrijven aan de forse sommen die Picnic, GitLab en biotechbedrijf AM Pharma ophaalden. Volgens Yoram Wijngaarde van Dealroom begint het Nederlandse investeringsklimaat ‘volwassen’ te worden. “We zien dat Nederlandse investeerders meer risico durven te nemen.”

2. Bureauvijftig koopt televisiezender ONS

Bureauvijftig, het bedrijf van Floris Venneman (foto), heeft begint dit jaar televisiezender ONS overgenomen van Just Media Groep. Het bureau dat gespecialiseerd is in productontwikkeling voor ouderen wil zijn kennis van de 50plus-doelgroep inzetten om de groeiende groep oudere consumenten te voorzien van een boeiend media-aanbod. Bureauvijftig is niet onbekend in de tv-wereld. Eerder produceerde het bedrijf tv-programma’s Ouwe Jongens Smørrebrød en Love for the Campsite die werden uitgezonden op ONS. Financiële details over de transactie worden niet bekendgemaakt. 

3. ‘Uber experimenteert met prijsbepaling chauffeur’

Revolutie! Uber gaat enkele chauffeurs in Californië de gelegenheid geven om zelf hun ritprijs te bepalen. Chauffeurs die passagiers oppikken van drie geselecteerde vliegvelden kunnen tot vijfmaal de ritprijs vragen die Uber zou rekenen, schrijft The Wall Street Journal. Het experiment volgt op een nieuwe arbeidswet in de Amerikaanse staat die ertoe moet leiden dat ‘zelfstandigen’ wier werk grotendeels gecontroleerd wordt door hun ‘opdrachtgever’ als werknemers behandeld worden. Deze technologie moet de chauffeurs meer autonomie geven. Een mogelijke keerzijde: Uber zou ook gaan experimenteren met de optie om chauffeurs een lagere prijs te laten rekenen dan het taxibedrijf zou doen.

4. Verzuimbegeleider Acture in handen van private equity 

De Zweedse private-equitymaatschappij IK Investment Partners heeft een meerderheidsbelang gekocht in verzuimbegeleider Acture Groep. De investeerder neemt het belang van twee van drie oprichters over. De derde oprichter, Maudie Derks, blijf aan als ceo en minderheidsaandeelhouder. Het Nijmeegse Acture heeft vooral klanten in de uitzendsector en begeleidt zo’n 80.000 zieke werknemers. “Je moet ons zien als een soort private UWV”, legt Derks uit in Het Financieele Dagblad. Onder de vleugels van de nieuwe aandeelhouder wil Acture (internationale) acquisities plegen en inzetten op verzekeringen voor zzp’ers. Hoeveel IK Investment heeft betaald voor het belang is niet bekend. 

5. Rabobank investeert in Britse makelaar-startup

Rabo Frontier Ventures, een investeringsfonds van Rabobank, investeert in de Britse online hypotheekmakelaar Trussle. De bank neemt deel aan een financieringsronde van 7,5 miljoen Britse pond. Andere investeerders zijn Goldman Sachs Growth, Finch Capital en Propel Venture Partners. De Britse startup richt zich op het vereenvoudigen van de hypotheekaanvraag. Trussle wil het opgehaalde geld gebruiken voor investeringen in technologie. 

6. En dan dit: Magnet.me scoort viraaltje met ontslagbrief

Grote kans dat je hem op LinkedIn tegenkwam. De geestige ontslagbrief van Sophie die afgeeft op haar Skodarijdende en managementboekjargon wauwelende manager Job-Joris. De brief bleek een marketingstunt van recruitmentplatform Magnet.me. De ‘ontslagbrief’ werd vrijdag opgehangen in populaire vrijdagmiddagborrelcafés in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht met een verwijzing naar jobjoris.nl. Daar valt te lezen dat 1 op de 5 young professionals ongelukkig is met zijn of haar baan. Het bedrijf van Vincent Karremans, Freek Schouten en Laurens van Nues breidde onlangs zijn dienstverlening uit naar young professionals. De actie bleek een succes. De website werd al bijna 100.000 keer bezocht, vertelt Karremans aan Sprout. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van woensdag 22 januari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Tim Jansen is redacteur bij Sprout en Management Team