Nederlandse startups halen 400 miljoen op in Q3; Coolblue bouwt grootste zonnedak van Nederland

Ondernemersnieuws: Nederlandse startups halen 400 miljoen op in derde kwartaal, Coolblue bouwt grootste zonnedak van Nederland en Fastned is operationeel break-even. 

1. Fastned operationeel break-even

Vijf jaar na de opening van zijn eerste snellaadstations is Fastned operationeel break-even, bericht het bedrijf van Bart Lubbers en Michiel Langezaal bij de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers. Dat betekent dat alle operationele kosten nu gedekt worden door inkomsten uit ladende automobilisten. De omzet van de challenger kwam in het derde kwartaal uit op 352.000 euro, een groei van 199 procent ten opzichte dezelfde periode een jaar geleden. Fastned heeft nu 77 laadstations in bedrijf, die het afgelopen kwartaal stroom leverden aan 12.600 gebruikers. Het bedrijf bouwt momenteel aan vijftien stations in Duitsland. 

2. Nederlandse startups halen 400 miljoen op in Q3

Durfinvesteerders staken in het derde kwartaal 400 miljoen euro in Nederlandse groeibedrijven, blijkt uit cijfers van Dealroom. Nederland moet daarmee genoegen nemen met een zevende plek in Europa, op gedeelde hoogte met Ierland en Portugal. Koploper is zoals gebruikelijk het Verenigd Koninkrijk, waar het afgelopen kwartaal 5,2 miljard euro werd geïnvesteerd, gevolgd door Duitsland (3,1 miljard) en Frankrijk (2,8 miljard). Nederland moet ook Spanje (1,1 miljard), Zwitserland (800 miljoen) en Zweden (800 miljoen) voor zich dulden. Dankzij de beursgang van Adyen (7,1 miljard) en de verkoop van Mendix (628 miljoen) noteert Nederland een derde plek voor exits van met met venture capital-gefinancierde bedrijven. 

3. Coolblue bouwt grootste zonnedak van Nederland 

Webwinkel Coolblue is donderdag in Tilburg begonnen met de aanleg van het grootste zonnedak van Nederland. Het mega-zonnepaneel bovenop een distributiecentrum heeft een afmeting van 88.000 vierkante meter, wat gelijk staat aan twintig voetbalvelden. Het grootste zonnedak tot nu toe is die op een distributiecentrum in Venlo (80.000 vierkante meter). Het zonnedak van Coolblue levert straks alle energie voor het magazijn, waarnaast nog wat stroom overblijft om het verbruik van een aantal Coolblue-winkels, -pakfietsen en het hoofdkantoor in Rotterdam te compenseren met zonnestroom. “Een knettergoed idee” dus, vindt oprichter Pieter Zwart:  

4. Toezichthouder verbant hoverboards

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) eist dat dertig merken hoverboards direct uit de handel worden genomen vanwege “ernstige tekortkomingen”. De belangrijkste miskleun is dat batterijen in brand kunnen vliegen wanneer een hoverboard langere tijd aan de oplader ligt. Ook ontbreekt het aan temperatuurbeveiliging van de batterij, brandwerende behuizing en kunnen kabels beschadigd raken door scherpe, onafgewerkte delen. De toezichthouder ziet erop toe dat afnemers en consumenten “zo snel mogelijk worden geïnformeerd via gerichte mailings of algemene publiekswaarschuwingen”. De dertig merken vormen volgens de NVWA een doorsnede van de meest gangbare hoverboards in Nederland.

5. Jongste Afrikaanse miljardair ontvoerd

De Tanzaniaanse miljardair en zakenman Mohammed Dewji is donderdag in de Tanzaniaanse stad Dar es Salaam ontvoerd. Dewji is eigenaar van industrieel miljardenbedrijf METL Group. De 43-jarige ondernemer sloot zich 2 jaar geleden – samen met onder anderen Elon Musk, Mark Zuckerberg, Richard Branson, Bill Gates en Warren Buffett – aan bij The Giving Pledge, waarbij miljardairs beloven een meerderheid van hun vermogen aan goede doelen te zullen schenken. Dewji werd door twee mannen gekidnapt toen hij een hotel binnenkwam. De ondernemer, de jongste van de 23 miljardairs die Afrika rijk is, runt een bedrijf met 24.000 werknemers, actief in elf landen. 

6. En dan dit: manager die 450.000 stal, vocht ontslag aan

Een manager die 450.000 euro heeft gestolen van zijn bedrijf heeft daarna geprobeerd zijn ontslag aan te vechten bij de rechter, blijkt uit een rechtszaak waar RTL Z over bericht. De manager spendeerde dat vermogen bij gokwebsites, waarna hij logischerwijs op staande voet werd ontslagen. De dief beloofde het geld terug te betalen, maar was het niet eens met zijn ontslag. De rechter noemt de gok- en alcoholverslaafde manager weliswaar “in mindere mate” toerekeningsvatbaar, maar veegt zijn bezwaren toch van tafel vanwege een “een zeer ernstig vergrijp”. Ook een geëiste transitievergoeding van 23.000 euro kan hij vergeten. Het bedrijf uit Leeuwarden blijft achter met een “zeer grote schade”. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 12 oktober. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl