Nederlandse startups halen meer geld op; Slack haalt uit naar Microsoft

Ondernemersnieuws: startups halen meer geld op in eerste halfjaar, Slack beticht Microsoft van machtsmisbruik en Feadship kreeg superjacht mogelijk betaald met corrupt geld.

1. Startups halen 17 procent meer kapitaal op in eerste half jaar

Nederlandse startups haalden tijdens de eerste zes maanden van dit jaar meer kapitaal op dan in dezelfde periode vorig jaar, bericht NRC op basis van cijfers van startup-analist Golden Egg Check. Verdeeld over 134 deals werd er in totaal 460 miljoen euro geïnvesteerd, 17 procent meer dan vorig jaar. De grootste bedragen waren voor Smart Photonics (35 miljoen), Otrium (24 miljoen euro) en Anywhere365 en Roamler (beide 20 miljoen euro). ‘We hadden verwacht dat het aantal investeringen door corona iets lager zou liggen dan vorig jaar, omdat het nu bijvoorbeeld lastiger is voor startups en investeerders om elkaar te ontmoeten”, zegt Gilles Meijer van Golden Egg Check. ‘Maar dat blijkt dus niet zo te zijn.’

2. Slack beschuldigt Microsoft van oneerlijke concurrentie

Slack vindt dat Microsoft de concurrentieregels overtreedt door Microsoft Teams te bundelen met Office, en heeft daarom een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Net als Microsoft vecht Slack om een plek in de markt voor online (video)vergaderen. Volgens Slack dwingt Microsoft miljoenen gebruikers om Teams te gebruiken, waarna ze het programma niet kunnen verwijderen. Het bedrijf van Stewart Butterfield ziet zichzelf als open ‘gateway’ naar nieuwe technologie, vergeleken met de ‘gatekeeper' Microsoft. ‘Wij willen de 2 procent van je softwarebudget zijn die de overige 98 procent waardevol maakt, zij willen altijd 100 procent van je budget’, aldus het bedrijf.

3. ‘Feadship verkocht superjacht aan omstreden Oekraïense oligarch’ 

De Nederlandse scheepsbouwer Feadship heeft in 2015 een jacht verkocht dat ‘waarschijnlijk’ is betaald met geld dat is verkregen door corruptie, meldt Pointer, een journalistiek platform van publieke omroep KRO-NCRV. Het gaat om een 150 miljoen euro kostend schip van de Oekraïense miljardair en politicus Viktor Medvedchuk, die vanwege zijn rol in de Oekraïense burgeroorlog sancties aan zijn broek kreeg van Canada, Australië en de Verenigde Staten. Medewerkers van het bedrijf uit Haarlem kunnen daarom worden aangehouden wanneer ze naar de VS reizen, zegt een in sanctierecht gespecialiseerde advocaat tegen Pointer. Feadship wil niet reageren op de verdenkingen.

4. Mijl(laad)paal voor Fastned: 100 stations 

Fastned heeft in Rotterdam zijn honderdste laadstation geopend. Bij het eerste Fastned-station in de Maasstad kunnen honderden elektrische auto’s per dag opgeladen worden. Met laadsnelheden tot 300kW kan een auto – in theorie – binnen 15 minuten 400 kilometer bereik aftappen. Het snellaadstation maakt de overstap naar elektrisch rijden ook makkelijker voor ‘veelrijders’ zoals taxi’s en bestelbussen, zegt de Rotterdamse wethouder Arno Bonte. ‘Daarmee zorgen we voor schonere lucht en een gezondere stad.’ 

5. Crowdfunder Geldvoorelkaar.nl leent met overheidsgarantie

Geldvoorelkaar.nl is als eerste crowdfunder door de overheid toegelaten als verstrekker van de garantieregeling Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf (BMKB). Kort na het uitbreken van de coronacrisis werden al andere niet-bancaire financiers waaronder Ebury, Floryn en Beequip toegevoegd als deelnemer. De overheid eiste bij Geldvoorelkaar dat een institutionele investeerder meedoet.  Bij financieringen met de borgstellingsregeling wordt 40 procent van het bedrag opgehoest door ‘een grote internationale investeerder’. De overige 60 procent wordt gefinancierd door de crowd, met staatsgarantie. BMKB-financieringen kunnen bij Geldvoorelkaar vanaf het einde van de zomer worden aangevraagd. 

6. Ex-Wirecard-ceo voor tweede keer gearresteerd

Markus Braun, de oud-ceo van de van fraude verdachte Duitse betaaldienst Wirecard, is opnieuw gearresteerd. Braun blijkt zichzelf maandag aan te hebben gegeven bij de politie, nadat er een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd. De Duitse justitie heeft ook arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen voormalig CFO Burkhard Ley en ex-hoofd accounting Stephan von Erffa, vertelde de aanklager woensdag op een persconferentie. Zij worden net als Braun verdacht van fraude en marktmanipulatie, door de balans van Wirecard 1,9 miljard euro groter te laten lijken dan die in werkelijkheid was. Voormalig operationeel directeur Jan Marsalek is al een tijdje voortvluchtig.

7. En dan dit: Garbage Watch is gemaakt van e-waste

Het Britse kledingmerk Volleback werkt aan een horloge dat volledig is gemaakt van elektronisch afval. Zo geeft de Garbage Watch afgedankte smartphonechips, moederborden uit laptops en bedrading uit tv’s een tweede leven. Volleback wil het circulaire klokje volgend jaar op de markt brengen. De prijs is nog niet bekend. Volleback maakte eerder jassen van koper en grafeen en t-shirts van keramiek en algen en een jas die van kleur verandert. Zo ziet e-waste aan je pols eruit, volgens Volleback:

Wat we ook lazen:

  • In een enorm distributiecentrum van Amazon in het Duitse Mönchengladbach duiken regelmatig nieuwe coronagevallen op, maar het werk dendert er onverminderd door. (NRC)
  • Hoe Spotify en TikTok copycats op afstand houden. (Harvard Business Review)
  • Startup ScaleFactor haalde 100 miljoen dollar op met de belofte van boekhouden met AI, maar het werk werd stiekem door – slordige – mensen gedaan. (Forbes) 
  • Voormalige Google-ceo Eric Schmidt werkt aan een universiteit voor AI- en cybersecurity-programmeurs. (Medium)
  • Het complete vermogen van Jeff Bezos (189 miljard dollar) uitgeven is lastiger dan je denkt. (Twitter-draad Metro UK)

Tot zover de Sprout-update van donderdag 23 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!