Netflix groeit sneller dan verwacht; groot tekort aan e-commerce personeel

reed hastings netflix

Ondernemersnieuws: Netflix verbaast iedereen en zichzelf met kwartaalgroei, Hotelchamp en andere challengers genomineerd voor LOEY Award en e-commerce ondernemers kunnen niet genoeg goede mensen vinden.

1. Netflix groeit harder dan iedereen dacht

Reed Hastings blijft records breken met zijn videostreamingdienst Netflix. Hij is het afgelopen kwartaal door de barrière van 100 miljoen abonnees geknald na een kwartaalgroei die niet alleen drie keer zo groot was als vorig jaar, maar ook ruim boven zijn eigen verwachting en die van analisten lag. De teller staat inmiddels op 103,95 miljoen klanten, van wie de helft buiten de VS kijkt. Hastings laat weten dat hij het altijd lastige tweede kwartaal boven verwachting heeft gepresteerd, wegens 'onderschatting van de populariteit van ons sterke portfolio aan content'. Die kost dit jaar dan wel 6 miljard dollar, 1 miljard meer dan in 2016. Intussen loopt ook de schuld verder op: de kwartomzet van 2,8 miljard ging gepaard met een negatieve cashflow van ruim 600 miljoen, de schuld staat nu op 2,5 miljard.

2. Sprout Challengers genomineerd voor LOEY Award

LOEY, de organisatie die jaarlijkse prijzen weggeeft aan de beste online ondernemers van Nederland, heeft de nominaties bekendgemaakt voor de Talent Award. Onder de zes kanshebbers vinden we bekende namen: Sprout Challengers Rick Goud van Zivver, Raymond Klompsma van Srprs.me en Kristian Valk, die met Hotelchamp vorig jaar zelfs de Challenger Award binnensleepte, Thalita van Ogtrop (The Next Closet),  Danique Wiltink (ooit startup van de week met Nimbles) en Robert den Hollander (Tripaneer). De genomineerden worden binnenkort doorgezaagd door de jury om uit te maken welke drie op 11 september mogen pitchen voor de eindprijs.

3. Zeven NL startups door in Green Challenge

Nog meer prijskonijnen, maar dan in de race voor een half miljoen: onder de 25 genomineerden voor de Postcode Lottery Green Challenge zijn 7 Nederlandse startups. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt. De oranje line-up: Arnaud van der Veen (Tocano, maar beter bekend als Inkless, inktloze printtechniek), Jalila Essaidi (Mestic, papier en kleding uit koeienmest), Lara van Druten (The Waste Transformers: energie uit afval), Martijn Lopes Cardozo (Black Bear Carbon: energie en kleurstof uit autobanden), Lex Hoefsloot (Lightyear: elektrische auto met zonnedak), Eva Gladek (Metabolic: adviestool voor duurzamere grondstoffen in de chemie) en Sytze van Stempvoort (PeelPioneers: vezels, pectine en geurstoffen uit oude sinaasappelschillen). Op 15 augustus wordt bekend welke vijf startups naar de finale op 14 september gaan.

4. Schreeuwend tekort aan personeel in e-commerce

E-commerce heeft last van groeipijnen: ruim de helft van de e-commercebedrijven kan met name de vacatures voor hoog opgeleide medewerkers moeilijk vervullen, blijkt uit onderzoek onder de leden van Thuiswinkel.org door onderzoeksbureau Panteia. Het afgelopen halfjaar werden ruim 7.800 mensen gezocht in diverse e-commerce-functiegebieden, een aantal dat de komende tijd nog verder zal oplopen. Opvallend daarbij is de grote vraag naar hoger opgeleiden: 77 procent van de vacatures is hbo+. De schaarste top 5 bestaat uit online marketeer, (big) data analist, front end developer, software developer en customer journey expert.

5. Elon Musk: reguleer AI voordat robots gaan moorden

Elon Musk waarschuwt wel vaker voor de gevaren van kunstmatige intelligentie (AI) maar afgelopen weekeinde kreeg hij de kans te pleiten voor wetgeving ten overstaan van wat Amerikaanse gouverneurs. "Ik blijf de noodklok maar luiden, maar pas als robots moordend over straat gaan, hebben ze geen idee hoe ze erop moeten reageren." Met proactieve wetgeving dus. "Want als we pas achteraf reageren, is het te laat." Intussen is er ook gedoe rond de aandelenkoers van Tesla: Musk leek bij CNBC te hebben gezegd dat hij die te hoog vindt, waarop de koers maandag onmiddellijk inzakte. Waarop Musk weer tweette dat de koers hoog is op basis van de resultaten uit het verleden en die van vandaag, 'maar voor wie gelooft in Tesla's toekomst, is hij laag.' Waarvan akte.

6. En dan dit: PSV stuurt eerste eSporter al na 2 dagen naar huis

Dat gamen serious business is, dringt ook tot voetbalclubs door. Alleen: op coaching en selectie van de juiste eSports blijkt een club als PSV zichzelf nog wel te kunnen verbeteren. Afgelopen vrijdag werd meervoudig Fifa-kampioen Tony Kok als eerste eSporter gecontracteerd door de Eindhovenaren, maar hij staat alweer op straat. Vanwege oude tweets die niet zo PSV-minded zijn (iets met boeren en homo's). "Het is een vervelende ervaring op het speelveld van E-sports, maar daarom ook direct een wijze les", stelt PSV in een persbericht over de kwestie.

7. Quote van de dag:

Tim Ferris quote Tools of Titans 4 hour workweek

Tot zover de Sprout update van dinsdag 18 juli. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!