Netflix maakt dramaserie over Spotify; mode-recyclaar Renewal Workshop krijgt 5 miljoen

Ondernemersnieuws: The Renewal Workshop komt vanuit Nederland merkkleding oplappen, Netflix maakt een dramaserie over Spotify en ING werkt aan eigen bitcoinservice.

1. Investeerders halen Renewal Workshop naar Nederland

The Renewal Workshop, dat kleding recyclet voor modemerken, krijgt een kleine 5 miljoen euro om op te schalen in Europa, te beginnen in Amsterdam. Het geld komt deels van de Nederlandse investeerders SHIFT invest en Social Impact Ventures. TRW reinigt, controleert en repareert zo mogelijk de kleding, die daarna wordt verkocht, via het ‘re-commerce kanaal’ van de merken. Partner Florentine Fockema Andreae van SHIFT Invest: “Meer dan 70% van alle geproduceerde kleding wordt na gebruik als vuil gestort of verbrand. Als we willen bijdragen aan een meer circulaire textielsector, moeten we niet alleen recyclen, maar ook het gemiddelde aantal keren dat een kledingstuk wordt gedragen verhogen.”

2. Netflix maakt serie over Spotify

Netflix werkt aan een serie over de oprichting van streamingdienst Spotify, geïnspireerd op het boek Spotify Untold, waarin Sven Carlsson en Jonas Leijonhufvud de geboorte hebben beschreven van de Zweedse startup en hoe oprichters Daniel Ek en Martin Lorentzon de manier hebben veranderd waarop we naar muziek luisteren. Een naam is er nog niet, de Britse productie wordt door een Zweedse regisseur gedraaid. Eerder kreeg Facebook al zijn eigen film, The Social Network, en binnenkort gaat op de nieuwe streamingdienst Quibi een serie lopen over Snapchat.

3. ING werkt aan crypto-diensten voor klanten

ING werkt aan een technologie die klanten helpt met het veilig opslaan van bitcoin en andere cryptovaluta, meldt persbureau Reuters op basis van ‘bronnen’. Het nog prille project draait als een van meerdere blockchainprojecten in Amsterdam. Volgens de bank hebben klanten behoefte om op een betrouwbare manier en via grotere banken de crypto-markt te betreden. Professionele beleggers zijn nu nog kopschuw bij gebrek aan mogelijkheden om virtuele valuta in bewaring te geven of andere belegging om te zetten in cybervaluta. 

4. KPN investeert in alarmdienst voor ouderen Sensara

KPN Ventures investeert samen met het Rotterdamse Van Herk Ventures 4,4 miljoen euro extra in Sensara, ontwikkelaar van een intelligent alarmeringssysteem voor ouderen. Met het geld wil Sensara gaan groeien in de VS. Het systeem van de TNO-spinoff werkt met bewegingssensoren en zelflerende software, die afwijkingen in het dagelijkse activiteitenpatroon thuis of in een zorginstelling traceren en alarm slaat. Eerder staken de investeerders al miljoenen in de alarmdienst.

5. Bringly bezorgt Nubikk-schoenen na het passen thuis

Same day delivery-startup Bringly gaat samenwerken met schoenenmerk Nubikk: aankopen vanuit de Amsterdamse flagshipstore van Nubikk worden nog dezelfde avond tussen 18:00 en 22:00 uur thuisbezorgd via fietskoeriers. Het in 2012 opgerichte schoenenmerk dat ook internationaal snel groeit, claimt de eerste grote retailer in Nederland te zijn die deze service aanbiedt. Rajiv Laigsingh van Bringly: “Samen verbeteren we de service en optimaliseren we de klantervaring: die heeft vaak de behoefte om schoenen in het echt te bekijken, te passen en advies te krijgen.”

6. En dan dit: miljoenenboete voor verwijderen appjes

Een bedrijf moet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een boete van ruim 1,8 miljoen euro betalen, omdat medewerkers chats in Whatsapp hebben verwijderd of verlaten. Dit gebeurde op het moment dat de marktwaakhond een inval bij de onderneming deed in een onderzoek naar concurrentievervalsing. Het is bij zo’n inval verboden bewijsmateriaal te vernietigen, achter te houden of op andere manieren uit het zicht van autoriteiten te houden. De ACM wil de naam van het bedrijf niet bekendmaken.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van donderdag 12 december. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.