New York Pizza liet kinderen laat werken; Adverteerdersboycot maakt Zuckerberg armer

Ondernemersnieuws: Inspectie geeft New York Pizza tik op de vingers, Mark Zuckerberg ziet miljarden verdampen door boycot adverteerders en Temper wilde horecapersoneel inzetten in landbouw.

1. New York Pizza is op kinderarbeid betrapte fastfoodketen

De fastfoodketen waar afgelopen week door de Inspectie SZW werd ingegrepen omdat er ‘s avonds laat nog kinderen van 15 aan het werk waren is New Yok Pizza, achterhaalde het Financieele Dagblad. De toezichthouder zelf maakte de naam van het bedrijf niet bekend. New York Pizza-eigenaar Philippe Vorst (foto boven) bekent schuld tegenover de krant. 'Dat mag natuurlijk niet gebeuren', aldus de ondernemer met ruim tweehonded vestigingen onder (franchise)beheer. De Inspectie SZW treedt strenger op, omdat bezorgers steeds jonger worden. Dankzij een nieuw verbod mogen mogen kinderen onder de 15 jaar vanaf 1 juli überhaupt geen maaltijden meer bezorgen.

2. Zuckerberg duikelt op rijkenlijst na adverteerdersboycot

Door een inzakkende beurskoers van Facebook is oprichter Mark Zuckerberg vrijdag ruim 7 miljard dollar armer geworden, en is hij van plek drie naar vier in de lijst met rijkste mensen gezakt. De beurs reageert op een groeiende groep adverteerders waaronder Unilever, Coca-Cola en Patagonia, die zich (tijdelijk) terugtrekken van Facebook. De bedrijven sluiten zich aan bij de campagna Stop Hate For Profit, omdat het platform volgens hen te weinig optreedt tegen desinformatie en racisme. Als reactie kondigde Zuckerberg vrijdagavond aan berichten te gaan labelen en het toevoegen van links naar een verkiezingspagina bij posts over de aanstaande presidentsverkiezingingen. 

Facebook is tegen haat, maar is ook een spiegel van de maatschappij, reageert Nick Clegg, de communicatiebaas van Facebook op CNN: 

3. Corona-update: 

 • 70 procent van de ondernemers heeft meer stress sinds de corona-uitbraak, met gezondheidsklachten tot gevolg, blijkt uit een enquête van ondernemersorganisatie ONL.
 • Met het afbouwen van de staatssteun zullen de hardste klappen vallen in het midden- en kleinbedrijf, voorspelt het Comité voor Ondernemerschap, een adviesraad met onder meer Harold Goddijn (TomTom) en koningin Máxima.
 • Acht van de tien entrepreneurs die horecaondernemer en Dragons’ Den-investeerder Won Yip dagelijks spreekt en advies geeft, ‘is technisch failliet’. 
 • Corona krijgt zelfs Nike klein: de kwartaalomzet (maart tot en met mei) van de sneakermaker daalde met 38 procent. Wel verkocht het bedrijf 75 procent meer producten via zijn eigen website.
 • Banken hebben sinds het begin van de coronacrisis 128.000 bedrijven uitstel van betaling verleend, met een totale waarde van 3 miljard euro.
 • De omzet van Nederlandse pinbetalingen is weer terug op het niveau (2,7 miljard euro per week) van voor de coronacrisis. 
 • De omzet van H&M is in hetzelfde kwartaal gehalveerd.
 • 'Coronaklussers' bezorgen kluswinkel Hornbach een hogere omzet.
 • Goede doelen hebben de afgelopen maanden tientallen miljoenen euro’s minder opgehaald.

4. Catawiki-oprichters nemen platform voor verzamelaars over

Catawiki-oprichters René Schoenmakers en Marco Jansen, al een tijdje niet meer actief betrokken bij de veilingsite, nemen van Catawiki een catalogus en community voor verzamelaars over. Dat meldt Catawiki in een update aan gebruikers. Het is nog niet duidelijk waarom het bedrijf niet meer verder wil met het zogeheten ‘Verzamelaarsplatform’, waar momenteel ruim 4 miljoen objecten zoals strips, postzegels en munten staan vermeld. Schoenmakers en Jansen geven later deze week meer informatie over hoe zij het platform ‘nieuw leven gaan inblazen’.

5. Corendon heroverweegt vluchten na kritiek Rutte 

Luchtvaartmaatschappij Corendon wil in overleg met de overheid over het weer opstarten van vakantievluchten naar Turkije, nadat premier Mark Rutte dat vrijdag een onverantwoord besluit noemde. Rutte zei vrijdag dat bedrijven alleen vliegreizen naar Turkije mogen aanbieden als ze veel klanten verwachten die een noodzakelijke reis moeten maken. 'Maar dit zijn natuurlijk vakantiereizen en dat moet je gewoon niet doen', aldus de premier. Corendon spreekt van een ‘onverwacht felle reactie vanuit het kabinet’. Het bedrijf van Atilay Uslu ziet naar eigen zeggen klanten overstappen naar andere luchtvaartmaatschappijen waaronder Pegasus en Sun Express, die wel naar Turkije vliegen. 

6. Temper wilde horecapersoneel aardbeien laten plukken 

Freelanceplatform Temper heeft dit voorjaar geprobeerd actiet te worden in de land- en tuinbouw, vertelt CNV-bestuurder Henry Stroek aan het FD. Die branche vreesde vanwege corona een tekort aan Oost-Europese arbeiders, terwijl Temper geen werk had voor zijn horecapersoneel. Temper bood 100.000 fte aan, maar haalde bakzeil toen het CNV bezwaar maakte. Volgens de vakbond kon Temper niet garanderen dat  land- en tuinbouwers geen problemen zouden krijgen met de belastingdienst over de zzp-status van hun aardbeienplukkers. Als de fiscus achteraf bepaalt dat er sprake is van een fictief dienstverband, moet een ondernemer alsnog loonheffing plus een boete betalen.

Lees ook: Vakbonden kraken Temper: ‘Maatschappij loopt 18 miljoen mis’

7. Instagram zet verkoopkanaal wijder open

Instagram laat vanaf 9 juli ook kleinere ondernemers toe op Instagram Shopping, een verkoopkanaal waarmee de Facebook-dochter een commissie van 5 procent vangt over elk verkocht product. Wel moeten deelnemers aan een paar voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld dat het Instagram-account dat een product aanprijst en van dezelfde eigenaar moet zijn als de winkel die het product uiteindelijk verkoopt. Oftewel: het account kan niet gebruikt worden door een derde (affiliate)partij die een andere bedrijf wil aanjagen. Een Instagram Shopping-account moet daarnaast ‘betrouwbaarheid’ uitstralen en geen misleidende informatie geven over prijzen of beschikbaarheid.

8. En dan dit: Musk blijft Bezos trollen

Elon Musk vindt Amazon-baas Jeff Bezos een ‘copycat’, omdat Amazon net een startup heeft ingelijfd die werkt aan zelfrijdende auto’s, een markt waar ook Musks Tesla groot in wil worden. Musk heeft het vaker op Bezos gemunt. Afgelopen maand schaarde de geboren Zuid-Afrikaan zich achter de roep om Amazon op te breken. Musk trollt Bezos ook in de race naar space. Toen vorig jaar bekend werd dat Amazon duizenden internetsatellieten wilde lanceren, noemde Musk Bezos ook al een copycat. Toen Bezos even later zijn toekomstige ruimteplannen ontvouwde, reageerde Musk met: ‘Oh stop teasing, Jeff.’ Bezos laat zich – in het openbaar, althans – niet uit de tent lokken.

Wat we ook lazen:

 • Private equity heeft het kopen van bedrijven de afgelopen decennia gemakkelijker gemaakt, maar cowboygedrag blijft een punt van zorg. (Het Financieele Dagblad) 
 • Voor veel vrijheid, een goed salaris en onbeperkte verlofdagen moet je bij Netflix kunnen leven met het idee dat je elk moment kunt worden ontslagen, hoor je in deze podcast. (Recode)
 • De nieuwe creditcard Karat richt zich volledig op vloggers en andere online creators. Het kredietlimiet hangt onder meer af van het aantal volgers dat een vlogger heeft. (TechCrunch)
 • Financial Times-journalist Dan McCrum legt uit hoe hij Wirecard ontmaskerde, en wat voor impact dat had op zijn persoonlijke leven: 

Tot zover de Sprout-update van maandag 29 juni. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!