New York zegt ‘nee’ tegen Uber; Rick Astley gaat ondernemen

Ondernemersnieuws: New York roept een verder expansie van Uber-auto’s een halt toe, Airbnb heeft het aan de stok met de communisten en Rick Astley gaat ondernemen en bier drinken combineren.

Afbeelding: Spencer Platt/Getty Images.

1. New York roept Uber en Lyft een halt toe

Uber stelt wegen autoluw te willen maken door autobezit te disrupten met een slimme autodeel-app. Mooi doel, maar er kleeft één nadeel aan: het lijkt weinig meer te zijn dan een glad verkooppraatje. Daar zijn ze nu in New York City ook achter: reden er in 2015 nog 12.600 taxi’s rond in de stad, dit jaar zijn dat er, jawel, 80.000 - over autoluwe wegen gesproken. Door de concurrentie van structureel onderbetaalde Uber-chauffeurs, zien de traditionele Yellow Cabs-bestuurders hun inkomens ook nog eens decimeren. Al zes van hen pleegden zelfmoord. De maat is daarom vol voor het bestuur van de Big Apple, dat donderdag besloot een jaar lang geen nieuwe vergunningen aan Uber en branchegenoot Lyft te geven. Misschien kunnen de New Yorkers dit jaar gebruiken om zelf een app te ontwerpen à la Ride Austin? Innoveren kun je leren.

2. Vermogensbeheerder krijgt privacyboete

Daar is’tie dan: de eerste boete sinds de AVG. Vermogensbeheerder Theodoor Gilissen krijgt de twijfelachtige eer om als eerste bedrijf een bedrag van 48.000 euro over te maken op de rekening van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Toen een klant in 2016 wilde weten welke informatie de bank van hem had, waar die informatie vandaan kwam en met wie de gegevens gedeeld waren, kreeg deze nul op het rekest. Hiermee overtrad de bank privacywetgeving. De bank kreeg 2 maanden om de gegevens alsnog te verstrekken, waarna deze per week 12.000 euro moest betalen als de gegevens niet werden gedeeld. Na 4 weken dokken gooide Theodoor Gilissen de handdoek in de ring.

3. Complotdenker Alex Jones populair na ban techbedrijven

Alex Jones, een rechtsextremist die gelooft dat de Amerikaanse overheid achter de aanslagen van 9/11 zitten, oogst succes met zijn fake news-app nu hij van Facebook en Youtube is verbannen. Ook verwijderde Apple zijn podcasts, omdat Jones haat zou zaaien. Een mooi verdienmodel voor complotgekkie Jones, die zijn ‘nieuwsapp’ naar de eerste positie in Google Play zag schieten. In de App Store van Apple staat hij op nummer drie, merkte The New York Times op. Grote vraag is: als die Jones zo haatzaaiend is, waarom verwijderen Google en Apple zijn apps dan niet ook meteen? Google stelt aan de krant andere regels te hanteren voor de Play Store dan voor YouTube en Apple zegt de boel goed in de gaten te houden. Dat zal hem leren, die dekselse vlegel.

4. Warner verkoopt laatste aandelen Spotify

Warner Music heeft bij dezen geen aandelen Spotify meer. De platenmaatschappij verdient met de verkoop van zijn laatste aandelen Spotify 504 miljoen euro. Een kwart hiervan, 126 miljoen dollar, maakt het bedrijf over aan artiesten die daar contractuele afspraken over zijn aangegaan met Warner. De muziekuitgever verkocht al in mei 75 procent van zijn aandelen Spotify. Het bedrijf kreeg al in 2008 een aandeel in het streamingbedrijf, in ruil voor licentiedeals. Warner-ceo Steve Cooper zei toen dat de verkoop van aandelen er niet op wijst dat Warner weinig vertrouwen heeft in het bedrijf van Daniel Ek. Met Spotify gaat het trouwens best aardig. Sinds het beursdebuut in mei steeg de waarde van het aandeel Spotify met bijna 50 dollar.

5. Rick Astley gaat ondernemen in Londen

Rick Astley, bekend van het avant-gardistische meesterwerkje Never gonna give you up, grijpt naar de fles. De bierfles, welteverstaan. Samen met de Deense microbrouwerij Mikkeller opent hij zijn eigen bar in de Londense hipsterwijk Shoreditch, meldt de Britse muziekwebsite NME (het magazine is ). De Britse eighties-nachtegaal en Mikkeler-oprichter Mikkel Borg Bjergsø zullen de bar op 19 oktober openen. Geen Shoreditch boreditch dus, wie weet drink je er straks een biertje met deze onnavolgbare liedjeskunstenaar. Astley treedt trouwens in de voetsporen van Nederlandse BN'ers zoals Jan Smit en Gordon, die ook in de horeca ondernemen. Met Sprout plannen wij alvast een kroegentocht langs celebrity pubs.

6. Booking geeft winstwaarschuwing

Booking.com gaf donderdag een winstwaarschuwing aan beleggers. Het reisplatform van Geert-Jan Bruinsma stelt dat de winst in het derde kwartaal uit zal komen op 36,70 tot 37,70 dollar per aandeel, terwijl analisten uitgingen van 39,80 dollar per aandeel. Het leverde het Nederlandse techbedrijf een koersdaling op. Het derde kwartaal is doorgaans het beste kwartaal voor de reisbranche en Booking boekte in het tweede kwartaal ook al teleurstellende resultaten. Een samenwerking met de Amsterdamse gemeente en marketingorganisatie om startups te laten werken aan duurzame oplossingen voor het Mokumse toerismeprobleem, leverde ook nog eens kritische reacties op van bewoners- en buurtenorganisaties, meldt Gemeente.nu. “Toerisme is namelijk helemaal niet duurzaam. Het grootste deel komt met het vliegtuig.”

7. En dan dit: Airbnb mag niet verhuren op Chinese Muur

Die Brian Chesky. Had hij al vijanden gemaakt met zowat alle grote stadsgemeenten in het westen, nu krijgt hij het ook nog eens aan de stok met de communisten uit China. Een winactie van zijn bedrijf Airbnb rondom een overnachting op de Chinese Muur moet Chesky staken, omdat de lokale overheid aldaar hier weinig in ziet. De marketingstunt zou, joh, niet passen bij het beleid voor het behoud van de muur. Critici stelden eerder al dat de winactie van het huurplatform respectloos zou zijn. China stelt dat Airbnb bovendien nooit om toestemming heeft gevraagd aan de lokale overheid, wat Airbnb op zijn beurt stellig ontkent. 

Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van 10 augustus 2018. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout. Hij schrijft over startups, Silicon Valley en nieuwe economie.