Nieuw Amsterdams hoofdkantoor Amerikaanse clouddienst levert 40 banen op; Tony’s Chocolonely ‘gedumpt’ bij Aldi

Lucid Software

Ondernemersnieuws: Amerikaanse clouddienst opent nieuw Europees hoofdkantoor met veertig banen in Amsterdam, duizenden repen Tony’s Chocolonely ‘gedumpt’ bij Aldi en aandeelhouders Tesla willen broer van Elon Musk uit raad van bestuur.

1. Nieuw Europees hoofdkantoor Amerikaans bedrijf goed voor 40 banen  

De Amerikaanse clouddienst Lucid Software opent in januari een nieuw Europees hoofdkantoor in Amsterdam, waarvoor de komende twee jaar veertig nieuwe medewerkers zullen worden aangenomen. Dat meldt een woordvoerder van de dienst aan Sprout. Het bedrijf uit Utah, een concurrent van Adobe Indesign, Microsoft Visio en het Nederlandse Bynder, betaalt die expansie met een vorige maand opgehaalde investering van 72 miljoen dollar. De veertig banen in Amsterdam zijn in sales, marketing en supportmedewerkers voor klanten in heel Europa. Het in 2010 opgerichte bedrijf claimt 15 miljoen gebruikers die de dienst Lucidchart en Lucidpress gebruiken voor het maken van diagrammen en UI-prototypes en het vormgeven van digitale en print-publicaties.     

2. Tony’s Chocolonely ‘gedumpt’ bij Aldi

Duizenden repen van Tony’s Chocolonely zijn door een eigen inschattingsfout ‘gedumpt’ bij de Aldi. Het bedrijf verkocht een tijdje geleden 80.000 repen aan een klant die loyaliteitspaketten verkoopt. Maar de ‘loyaliteit’ blijkt ver te zoeken, schrijft Tony’s, “want ze houden er wat relaties on the side op na. Tegen de afspraken in hebben ze de repen doorverkocht en zo zijn ze bij de Aldi terechtgekomen”. De aanbieding van 1,89 euro per reep is tegen het zere been van de chocolademaker, die stuntprijzen uit principe ontmoedigt. “Bij een te lage winkelprijs blijft er geen ruimte over om cacaoboeren en hun families een prijs te betalen waarmee zij een leefbaar inkomen kunnen verdienen.”

3. Miljoenen voor zelfsturende drones

Een groep bedrijven uit Enschede, waaronder robotvogel Clear Flight Solutions, en de Universiteit van Twente trekken ruim 3,5 miljoen euro uit voor de ontwikkeling van zelfsturende drones. De investering bestaat deels uit een Europese subsidie van 1,5 miljoen euro, meldt OP Oost, de organisatie die EU-geld verdeelt in Overijssel en Gelderland. De drones moeten brandweer en politie helpen door zelfstandige informatie vergaren over een incident zoals een gaslek. “Door samenwerking kunnen de bedrijven met behulp van de kennisinstellingen een flinke innovatiestap maken.” Een andere project (2 miljoen euro) dat Europees geld krijgt is een machine die levensmiddelen steriliseert met elektriciteit.

4. Oprichters Adyen bestormen Quote 500

John de Mol, de ondernemer die eerder deze week StukTV kocht, is de hoogst genoteerde BN’er in de jaarlijkse Quote 500. De mediamagnaat prijkt met een geschat vermogen van 2,7 miljard euro op plek vier. Rijkste Nederlander is opnieuw Charlene de Carvalho-Heineken (12,8 miljard). Een opvallende nieuwe naam is prinses Mabel van Oranje (nummer 149), die met name dankzij een belang in Adyen, wordt geschat op 240 miljoen euro. Ook de andere aandeelhouders van Adyen bestormen de lijst. Oprichters Pieter van der Does, Joost en Arnout Schuijff en John Caspers bezitten bij elkaar 3,4 miljard euro. Het totale vermogen van de Quote 500 (163 miljard euro) steeg ruim 11 procent vergeleken met vorig jaar.

5. Aandeelhouders willen broer Musk uit raad van bestuur

Het aftreden van Elon Musk als president-commissaris van Tesla (na een schikking met de Amerikaanse beurswaakhond SEC) is niet genoeg om de oprichter van het autobedrijf in het gareel te houden, schrijft een groep aandeelhouders in een brief waar Bloomberg over bericht. “Vijf van de acht huidige commissarissen hebben professionele of persoonlijke banden met de heer Musk. In het licht van recente gebeurtenissen lijkt het erop dat dat hun vermogen om onafhankelijk toezicht te houden heeft aangetast.” Twee van die bestuurders zijn broer Kimbal Musk en goede vriend Antonio Gracias. 

6. En dan dit: pr-bedrijf klaagt lakse influencer aan 

Een Amerikaanse Instagram-influencer die zich niet aan de afspraken hield is door een pr-bedrijf voor 90.000 dollar aangeklaagd omdat hij niet genoeg foto’s deelde met Snap Spectacles op zijn hoofd. De zaak biedt een uniek inkijkje in de wereld van influencer-marketing, schrijft Quartz. De 20-jarige Luka Sabbat (1,4 miljoen volgers) tekende een contract waarmee hij beloofde drie Instagram Stories en een gewone post te publiceren, getooid met Spectacles, de onlangs geüpgrade zonnebril met camera. Behalve dat het bij maar een bericht bleef, vergat Sabbat dat ter controle eerst langs het pr-bedrijf te sturen. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 2 november. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl