Nieuw miljoenenfonds voor startups; Elon Musk waarschuwt voor robotoorlog

Ondernemersnieuws: Nederland krijgt er een nieuw miljoenenfonds bij voor startups, de kas van machinebouwer Inno4life wordt goed gespekt door investeerders en Elon Musk is bang voor een robot war.

1. Holland Startup lanceert investeringsfonds

Bedrijvenbouwer Holland Startup komt met een nieuw investeringsfonds voor early stage-startups, genaamd Holland Startup Fund I. Het fonds moet medio 2018 toe zijn gegroeid naar een omvang van ongeveer 8 miljoen euro, meldt Startup Juncture. Onder de financiers van het fonds bevinden zich ondernemers die een "betekenisvolle exit" gehad zouden hebben. Het kersverse fonds heeft al in twee startups geïnvesteerd, waaronder fintechbedrijf Bittiq. Holland Startup zelf zag in 2014 het licht en werd opgericht door Robbert Jan Hanse (Spotney.com) en Maurice Bakker (ABC Nova).

2. Inno4life krijgt miljoeneninvestering

Machinebouwer in de geneesmiddelenindustrie Inno4life uit Breda krijgt van een groep investeerders miljoenen euro's aan groeigeld. De onderneming zal dit bedrag onder meer gebruiken voor de internationale groei. De investering is afkomstig van Holland Venture, het Zeeuws Investeringsfonds, TIIN Capital en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. Inno4life wil aan Sprout niet vertellen hoe groot de investering precies is. Volgens het Financieele Dagblad boekt het bedrijf in ieder geval een jaaromzet van "enkele miljoenen euro's". De verwachting van investeerders is dat die omzet in enkele jaren kan groeien naar 10 tot 20 miljoen euro.

3. Twee Nederlanders op lijst VS beste ondernemers

Twee Nederlanders hebben het geschopt tot de lijst met 35 beste jonge innovatieve ondernemers van Europa. De lijst, opgesteld door de Amerikaanse universiteit Massachusetts Institute of Technology (MIT), bevat 35 mensen die jonger dan 35 jaar zijn. Het gaat om Dave Hakkens en Pauline van Dongen. Hakkers maakt ontwerpen voor machines die afval in producten kunnen omzetten, en Van Dongen is technisch mode-ontwerper. Ze ontwierp bijvoorbeeld een jas waarmee je je smartphone kunt opladen.

4. Helsinki krijgt de eer: beursgang Angry Birds

Er waren al eens eerder geruchten, maar binnenkort is het dan echt zover (hopen we maar): Rovio Entertainment, het bedrijf achter Angry Birds, gaat naar de beurs. In Helsinki. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend. Volgens Bloomberg zou het bedrijf door deze IPO een waarde kunnen krijgen van 2 miljard dollar. Er zouden nieuwe boze vogel-aandelen van 30 dollar per stuk komen en Rovio brengt een nog niet bekend gemaakt belang van aandeelhouders naar de beurs. Met de beursgang, wanneer die ook plaatsvindt, zou een bedrag van 400 miljoen dollar gemoeid zijn.

5. Privécommunicatie werknemer inzien mag alleen met melding

Je mag als werkgever niet zomaar de privécommunicatie van personeel in de gaten houden. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dinsdag definitief vastgesteld na een jarenlange rechtsgang. Het begon allemaal in 2007, toen Roemeen Bogdan Mihai Bărbulescu werd ontslagen omdat hij een privégesprek voerde via Yahoo Messenger. Bărbulescu stapte naar de rechter omdat hij vond dat zijn privacy was geschonden. Hij kreeg jaren later en vele rechtsorganen verder gelijk: Bărbulescu had vantevoren op de hoogte gebracht moeten worden over het doorzoeken van privécommunicatie door zijn werkgever.

6. En dan dit: Musk waarschuwt voor derde wereldoorlog door AI

Mocht er een derde wereldoorlog komen, dan zal techniek daarvoor de aanstichter zijn. Dat denkt Elon Musk, die in een tweet op maandag waarschuwt dat artificial intelligence (AI) kan leiden tot oorlog. Hij reageert daarmee op een uitspraak van de Russische president Vladimir Poetin, die vrijdag stelde dat de eerste wereldleider in kunstmatige technologie "heerser van de hele wereld" zal zijn. Ook China zou hierin wereldleider willen worden. Musk is bang dat die wedloop tusen landen leidt tot oorlog. Een land kan zo'n oorlog starten volgens Musk, maar ook op hol geslagen killer robots.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 6 september. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Jelmer Luimstra is online redacteur voor Sprout, en schrijft over vernieuwende scaleups en startups.