Nieuwe bv voor impact-ondernemers; Nina Storms aangehouden in Monaco

Farm Brothers

Ondernemersnieuws: kabinet werkt aan nieuwe bv voor impact-ondernemers, Mosa Meat wil kweekvlees dankzij nieuwe investering over twee jaar op de markt brengen en Nina Storms aangehouden.

1. Kabinet komt met ‘maatschappelijke bv’

Ondernemers met een maatschappelijke missie krijgen een aparte juridische status, heeft het kabinet besloten. Bedrijven die in aanmerking willen komen voor de ‘maatschappelijke bv’ oftewel bvm, moeten in hun statuten een maatschappelijke missie hebben vastgelegd, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, arbeidsparticipatie, zorg of onderwijs. Het kabinet werkt aan een nieuwe wet, waarvan een eerste versie voor het einde van dit jaar online ter consultatie wordt voorgelegd aan de markt. Het kabinet kiest overigens voor de term ‘maatschappelijke onderneming’, omdat ‘sociale onderneming’ de indruk zou kunnen wekken dat een bedrijf zich enkel inzet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

2. Mosa Meat krijgt 5 miljoen, wil kweekvlees over 2 jaar lanceren

Mosa Meat, de ontwikkelaar van kweekvlees van Mark Post en Peter Verstrate, krijgt nog eens 5 miljoen euro waarmee het zijn vlees 2.0 in 2022 naar de markt wil brengen. Het geld is afkomstig van de Zwitserse vleesverwerker Bell Food Group, onderdeel van supermarktketen Coop. Het groeigeld gaat naar de bouw van een testfabriek, waar Mosa Meat kan bewijzen dat het de productie van kweekvlees kan opschalen. Het Maastrichtse Mosa Meat haalde eerder Google-oprichter Sergey Brin en de bekende Amerikaanse investeerder Chris Sacca aan boord als investeerders. Het bedrijf is met onder andere met het Nederlandse Meatable in de race om kweekvlees als eerste naar de winkel te brengen.

3. Automaker Rivian harkt 2,5 miljard binnen 

Er staat geen maat op de hoeveelheid geld die elektrische automaker Rivian binnenharkt, voordat er überhaupt nog maar een auto is verkocht. De EV-startup van Robert Scaringe krijgt nog eens 2,5 miljard dollar van een groep investeerders, waarmee er tot nu toe 6 miljard dollar in het bedrijf werd gepompt. Het grootste deel daarvan is afkomstig van aandeelhouders Ford en Amazon. Die laatste bestelde vorig jaar niet minder dan 100.000 elektrische bestelbusjes bij Rivian. De automaker werkt ondertussen aan het op de markt brengen van zijn eerste personenwagen, een SUV die dankzij een forse accu 640 kilometer moet kunnen afleggen, en die net als het Amazon-busje in 2021 in productie moet gaan.

4. Wizenoze krijgt 4 miljoen van Adyen-investeerder, Janneke Niessen en Eva de Mol

Diane Janknegt en Theo Huibers hebben vier miljoen euro groeigeld opgehaald voor hun EdTech-bedrijf Wizenoze. De Sprout challenger (2018) selecteert online teksten voor kinderen, en giet die naar leeftijd in een zoekmachine. Dat valt, in een tijd waarin digitaal lesgeven door de coronapandemie een vlucht neemt, in de smaak bij investeerders onder wie Janneke Niessen en Eva de Mol, die met hun investeringsfonds CapitalT één van de deelnemers zijn in de investeringsronde. De ronde wordt geleid door ex-zakenbankier Hans Wackwitz (Partners in Equity), die een flink vermogen vergaarde als een van de eerste investeerders van Adyen.

5. Showbird neemt restant Plugify over

De inboedel van Plugify, de boekingsdienst voor artiesten van Eline Leijten die in april failliet ging, komt voor een onbekend bedrag in handen van Showbird, een boekingsplatform voor live entertainment. Dat vertelt Showbird-eigenaar Hassan Tagi aan Quote. De markt is er wel degelijk, denkt de ondernemer. ‘Maar je moet een lange adem hebben.’ Met de 2.000 artiesten van Plugify erbij groeit Showbird naar een aanbod van 10.000 acts. Quote schreef deze maand een reconstructie van de ondergang van Plugify, inclusief ‘krankzinnige’ prognoses waarmee geldschieters werden gelokt en irritaties over de manier waarop Leijten zich mengde in het publieke debat.  

6. Nina Storms aangehouden in Monaco

Nina Storms, bekend als de vrouw die internetbedrijf World Online in 2000 naar de beurs bracht zonder te melden dat zij al haar aandelen al had verkocht, is in Monaco aangehouden op verdenking van het witwassen van 15 miljoen euro, meldt de Telegraaf. De krant baseert zich op een vertrouwelijk document van de politie waarin het contact tussen de politiediensten uit Monaco en Nederland worden beschreven. De echtgenote van Pieter Storms staat onder ’juridische controle’, en mag niet zonder de rechter te informeren de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur verlaten. Storms werd op 2 juli in staat van beschuldiging gesteld. Het OM in Monaco wil geen details verschaffen over de verdenking.

7. Veel uitzenders bij grootste NOW-ontvangers 

Vijftien van de honderd bedrijven die de meeste NOW-steun hebben gekregen zijn payrollbedrijven, uitzendbureaus of detacheerders. Dat viel de NOS op in het register met steunontvangers dat het UWV heeft vrijgegeven. Tempo Team, Randstad en Kolibrie Payrolling kregen ieder meer dan 10 miljoen euro NOW-steun. Minister Koolmees meldde vorige week al dat zo'n 400.000 uitzendkrachten via de NOW-regeling van loon zijn voorzien. ‘Het is belangrijk om mensen aan je te binden voor als de economie weer aantrekt’, reageert Marco Bastian, directeur van branchevereniging NBBU. Lang niet alle uitzendkrachten behouden hun werk. Zo dreigen bij Randstad 10.000 mensen hun werk te verliezen. 

8. En dan dit: The Next Web verdubbelt vastgoedimperium

The Next Web voegt in Amsterdam nog eens 6000 vierkante meter kantoorruimte toe aan zijn vastgoedimperium. Verdeeld over drie locaties heeft TNW nu in totaal 15.000 vierkante meter in de aanbieding voor technologie-ondernemers. The Next web opende in 2016 samen met Google zijn eerste startup-hub, waar onder meer hr-dienst Homerun en betaaldienst Stripe hun intrek namen. Die locatie werd vorig jaar gevolgd door ‘TNW South’ (3.000 vierkante meter), waar scooter-startup Dott resideert. Ook in het nieuwe ‘TNW West’, dat in augustus open gaat, verhuurt TNW kantoren, bureaus en flexibele memberships.  

Wat we ook lazen:

  • Het bedrijfsmodel 'Steward Ownership' kan de nadelige gevolgen van winstmaximalisatie indammen. (Tegenlicht)
  • Het is tijd voor een Digitaal Deltaplan, schrijft MediaMonks-ceo Victor Knaap op LinkedIn.
  • Conservatieve media in de VS hebben opiniestukken van niet-bestaande auteurs geplaatst, en trapten zo in een propgandacampagne uit het Midden-Oosten. (The Daily Beast)
  • Een Brits fintechbedrijf lanceert in Nederland een dienst waarbij werknemers via een app meteen kunnen beschikken over het salaris dat ze al hebben verdiend. (Business Insider)

Tot zover de Sprout-update van maandag 13 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!