Nieuwe coronasteun voor mkb; Netflix-serie over Nederlandse sekslijn-ondernemers

dirty lines

Ondernemersnieuws: nog eens 1,4 miljard euro coronasteun voor bedrijven, Nederlandse sekslijn-ondernemers trekken aandacht Netflix en Nederlandse adverteerders willen opheldering van Facebook.

1. Nieuwe steunregeling voor niet-coronaproof bedrijven

Mkb-bedrijven kunnen vanaf deze ochtend om 9 uur terecht bij een nieuw coronaloket. Lijden zij door de coronamaatregelen van juni tot en met september meer dan 30 procent omzetverlies, dan kunnen ze aanspraak maken op de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL). Deze regeling, die onderdeel is van het tweede noodsteunpakket, voorziet ondernemers van bedragen van 1.000 tot 50.000 euro, afhankelijk van de hoogte van de vaste lasten en de omzet. Het doel van de TVL is om zoveel mogelijk faillisementen te voorkomen, zo maakte staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat maandag bekend. er is 1,4 miljard euro beschikbaar en het loket sluit op 30 oktober.

Lees ook: Zo vraag je de nieuwe steunmaatregel TVL aan

2. Nederlandse adverteerders in gesprek met Facebook

Nederlandse adverteerders gaan deze week met Facebook in gesprek over wat het platform doet om de verspreiding van haat op het platform tegen te gaan. De aanleiding is de Stop Hate for Profit-beweging, waarbij 160 bedrijven en organisaties het platform boycotten, omdat het te weinig zou doen om haatverspreiding een halt toe te roepen. De Nederlandse Bond van Adverteerders (BvA), goed voor de bedrijven Jumbo, ING, Bol.com en Proctor & Gamble, wil dat Facebook krachtiger optreedt, zegt de directeur tegen het FD: ‘Als je ziet wat platforms verdienen dan is intensiever modereren gewoon onderdeel van hun dienstverlening, niet alleen naar gebruikers van het platform maar ook naar ons als adverteerders.’

3. Corona-update:

 • Europa wil de regels voor genetische manipulatie tijdelijk versoepelen, zodat het makkelijker wordt om een vaccin tegen covid-19 te ontwikkelen.
 • De grote opening van het allereerste pretpark van Nintendo, dat is Japan zou plaatsvinden, wordt door de coronacrisis uitgesteld.
 • Wereldwijd zijn er nu meer dan 10 miljoen bevestigde besmettingen met het coronavirus, blijkt maandag uit Amerikaans onderzoek.
 • Het aantal faillissementen kan komend jaar verdubbelen of zelfs verdriedubbelen, waarschuwt de ING.
 • Nederlanders spaarden in mei maar liefst 9,5 miljard euro. In april was dat nog een kleine 4 miljard euro.
 • Coronacrisis of niet, de omzet voor de detailhandel lag in mei 8 procent hoger dan een jaar terug, meldt het CBS.
 • Een kwart van de grote bedrijven en zo’n één op de drie mkb-bedrijven deed de afgelopen tijd een beroep op belastinguitstel.
 • De loonsverhoging van duizenden Nederlanders, die vanaf 1 juli zou ingaan, wordt uitgesteld vanwege de coronacrisis.

4. Brandstof uit afval neemt vlucht in Nederland

Groene innovatie! De Nederlandse vervoersector heeft het afgelopen jaar 40 procent meer hernieuwbare energie afgenomen. het ging om 58 miljoen gigajoule hernieuwbare energie, waar dat in 2018 nog een kleine 42 miljoen gigajoule was. Dat meldt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) maandag. Hernieuwbare energie is nu goed voor 12,7 procent van de geleverde brandstof, wat hoger is dan het door Europa verplichte aandeel van 12,5 procent. De meeste van de biobrandstof, 60 procent van het totaal, wordt vervaardigd uit biobrandstof.

5. Forse vergroening Franse economie

De Franse premier Emmanuel Macron maakt wel 15 miljard euro vrij voor een vergroening van de Franse economie, meldt Reuters. Dit doet hij nadat de groene formatie Europe Écologie Les Verts (EELV) zondag de Franse gemeenteraadsverkiezingen overtuigend won. Macron’s eigen partij La République en Marche ging volledig door het stof. Macron wil nu een referendum over de klimaatdoelstellingen, met als doel sneller klimaatvriendelijke beslissingen te kunnen nemen. Welke bedrijven precies aanspraak kunnen maken op de groene euro’s is nog niet bekend. Er komt in ieder geval geen extra milieubelasting op dividenden in het land. Volgens Macron is dat nadelig voor het investeringsklimaat.

6. En dan dit: Netflix komt met serie over Nederlandse sekslijn-ondernemers

Netflix komt volgend jaar met een speciale serie over Nederlandse ondernemers die groot zijn geworden in de, jawel, sekslijn-branche. De serie krijgt de toepasselijke titel Dirty Lines. Het verhaal van de serie is gebaseerd op het boek 06-Cowboys van Frank Saueressig en vertelt het verhaal van ondernemer Frank Stigter. Na enkele mislukte ondernemersavonturen begint hij samen met zijn broers en ‘enkele dubieuze investeerders’ het eerste telecom-seksbedrijf van Europa. Ze beginnen in de garage van hun ouders, maar hun branche groeit al snel uit tot een miljoenenmarkt. Bekijk hier alvast de trailer:

Wat we ook lazen:

 • Als de peilingen nóg slechter worden voor Donald Trump, zou het volgens Republikeinse bronnen weleens kunnen dat de blonde clown uit de presidentsrace stapt. (Fox News)
 • Coolblue-werknemers maken een rapnummer voor hun werkgever (LinkedIn
 • Miljonairskoppel werd op een haar na gekidnapt (Quote)
 • Waarom vrouwen elkaar omhoog moeten helpen op de werkvloer. (de Volkskrant)
 • Dagelijks vijftien treinen erbij en Lelystad Airport is compleet overbodig (Treinreiziger.nl)
 • Het fenomeen thuiswerken kent een niet zo fijne geschiedenis. (The New York Times)

Tot zover de Sprout-update van 30 juni. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!