Nina Storms grijpt macht bij Natur; ruzie zet 'ruimtebaby-plan' in ijskast

Ondernemersnieuws: Nina Storms nieuwe ceo van cannabis-sapjesmaker, ruzie tussen oprichters zet Brabantse geboorte-in-ruimte-plan op pauze en nieuwe medewerkers IT-bedrijf krijgen adellijke titel.

1. Nina Storms grijpt macht bij Natur

Nina Storms-Vleeschdrager is de nieuwe chief executive officier van sappenmerk Natur, blijkt uit speurwerk van Quote. De voormalig World Online-topvrouw bekleedt deze functie als interim-ceo, nadat oud-topman Rob Paladino tot commercieel directeur werd benoemd. Eerder was Storms naast grootaandeelhouder van het sappenmerk alleen niet-uitvoerend bestuurder. Eind mei ging de scaleup in cold pressed juices nog kopje onder. Het bedrijf maakte een doorstart als Natur Functionals en ging zich meer richten op ‘natuurlijke producten voor het verminderen van pijn en vermoeidheid’. Het belangrijkste ingredient? Cannabis.

2. Ruzie oprichters zet Brabantse geboorte-in-ruimte-plan op pauze 

Het plan van bio-techstartup SpaceLife Origin leek uniek: oprichters Kees Mulder en Egbert Edelbroek wilden menselijke voortplanting in de ruimte veilig maken. Maar dat idee is niet haalbaar, laat Mulder aan The Verge weten. “Er zijn ernstige ethische, veiligheids- en medische zorgen met twee van de geplande missies”, aldus Mulder. Hij zegt ook dat het tijdsbestek en het bedrijfsmodel voor die missies “niet realistisch” zijn, dat het bedrijf “in de wacht staat” en dat “een onherstelbare vertrouwensbreuk er voor gezorgd dat Edelbroek niet meer werkzaam is bij de Brabantse startup. Dus moeten we nog even wachten op de eerste ‘ruimtebaby’.

3. Kabinet verlaagt inkomenseis buitenlandse startup-medewerkers

Het kabinet werkt aan een nieuwe verblijfsregeling voor startup-medewerkers van buiten de Europese Unie, blijkt uit een brief van de staatssecretaris van Justitie. In de nieuwe regeling gaat het minimaal vereiste salaris fors omlaag. Wil je als Nederlandse ondernemer schaars startup-talent aantrekken uit het buitenland, dan moest je hen tot nu toe minimaal 4.500 euro per maand betalen, of 3.299 euro voor werknemers onder de 30 jaar. Dat zijn voor veel startups, die werknemers daarnaast vaak in aandelen betalen, onhaalbare bedragen. Maar het salariscriterium gaat – mede dankzij een lobby van branchevereniging Dutch Startup Association – vanaf volgende zomer omlaag naar 2.364 euro per maand.

Lees verder: Kabinet verlaagt inkomenseis buitenlandse startup-medewerkers, zo ziet de nieuwe regeling eruit

4. Etergo-fabriek komt in Emmen

De wereldwijde zoektocht van Etergo naar de ideale partner om hun productielijn voor elektrische motorfietsen op te zetten, eindigde in hun eigen achtertuin: bij Technologies Added in Emmen. Daar vond de Amsterdamse scaleup van e-scooters precies wat ze zochten, namelijk oer-Hollandse vakmanschap en genoeg ruimte om verder op te schalen. Bovendien biedt Technologies Added ook de vierkante meters om straks tot 60.000 stuks per jaar te kunnen maken voor Etergo. De fabriek in Emmen moet daarmee de thuisbasis worden voor de eerste grootschalige productiefaciliteit voor elektrische motorfietsen in Nederland.

5. Vijftien miljoen voor Osse startup Citryll

Citryll ontvangt een kapitaalinjectie van vijftien miljoen euro. Het groeigeld komt van ModiQuest, BOM Brabant Ventures, BrightGene en Curie Capital. Citryll is een startup uit Oss die een middel tegen reuma wil ontwikkelen, met aan het roer Helmuth van Es, die ook aan de basis stond van de farmaceutische onderzoekskolos Galapagos. “Life science investments zijn high risk, maar met impact!”, laat oprichter Han de Groot van Curie Capital via WhatsApp aan Quote weten. “We financieren onderzoek dat mogelijk mensenlevens verbetert en verlengt. Andere koek dan tech startups :-) We hebben prachtige en veelbelovende life science startups in ons kikkerlandje.”

6. En dan dit: nieuwe medewerkers IT-bedrijf krijgen adellijke titel

In de krappe IT-arbeidsmarkt is het vinden van geschikt personeel moeilijk. Daarom belooft Pink Elephant nieuwe medewerkers te belonen met een adellijke titel. Door kleine stukjes grond in de Schotse Hooglanden te kopen, mogen zij zich vanaf dat moment landeigenaar van Glencoe noemen. Voor deze actie is Pink Elephant een samenwerking aangegaan met de Schotse bosbeheerorganisatie. “Met deze campagne willen we op een ludieke manier de aandacht trekken van IT’ers met gevoel voor humor”, aldus Thijs Lamers van Pink Elephant. “Dat we daarmee ook bijdragen aan bescherming van de flora en fauna in de Schotse Hooglanden maakt deze samenwerking tot een win-win-situatie.”

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 5 juli. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!