Noodloket startups woensdag open; Werkkostenregeling verruimd

Geld

Ondernemersnieuws: Startups kunnen vanaf woensdag een noodkrediet aanvragen, overheid komt met nieuwe noodmaatregelen voor ondernemers en Richard Branson zet Virgin Atlantic te koop.

1. Noodloket startups woensdag geopend, rente drie procent

Startups kunnen vanaf woensdag een noodkrediet aanvragen, meldt het kabinet. De regering heeft 100 miljoen euro gereserveerd voor de zogeheten Corona-Overbruggingslening (COL). De bedragen van de leningen variëren tussen de 50.000 euro en twee miljoen euro. Bij bedragen boven de 250.000 euro wordt er 25 procent cofinanciering verwacht van de aandeelhouders of andere investeerders. De rente bedraagt drie procent. De Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen die de regeling uitvoeren willen leningen tot 500.000 euro binnen vier tot negen werkdagen beoordelen en afhandelen. Alle criteria vind je hier. Ondernemers kunnen vanaf 29 april terecht op dit portal op TechLeap.nl.

2. Werkkostenregeling verruimd

De overheid heeft nog eens zes nieuwe coronamaatregelen bekendgemaakt om ondernemers te helpen. Mede dankzij een oproep van Mark Vletter (Voys)en Joost Diepenmaat (Moneybird) op Sprout.nl krijgen ondernemers meer ruimte om onbelast vergoedingen te geven aan werknemers. De vrije ruimte wordt eenmalig verhoogd van 1,7 procent naar 3 procent (voor de eerste 400.000 euro) van de loonsom per werkgever. Een andere ingreep is een verlaging van het gebruikelijk loon waarover ondernemers belasting moeten betalen. Door de coronacrisis mogen ondernemers tijdelijk uitgaan van een lager loon, in verhouding tot de omzetdaling van hun bedrijf. Alle nieuwe maatregelen.

3. Corona-update: 

 • Nog maar 1 procent van de ondernemers verwacht de komende drie maanden een groei van de omzet, blijkt uit een steekproef van MKB-Nederland.
 • Het aantal bedrijven dat een beroep heeft gedaan op de NOW-regeling is na drie weken gestegen tot ruim 109.000. 
 • Door de coronacrisis stijgt het begrotingstekort dit jaar naar verwachting tot een ongekende 11,8 procent van het BBP, het slechtste resultaat sinds 1918. Geen ramp, zeggen economen.
 • Ook grenswerkers en AOW’ers kunnen vanaf nu aanspraak maken op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). 
 • De Nederlandse tak van restaurantketen Vapiano, onderdeel van een Duits concern, zit in surseance van betaling.
 • Bijenkorf heropent zijn zeven winkels woensdag. Over late betalingen aan leveranciers hult het bedrijf zich nog altijd in stilzwijgen.
 • Overheidssteun voor grote bedrijven zou een lening moeten zijn, vindt GroenLinks.
 • Bij twee nertsenfokkerijen in Noord-Brabant zijn nertsen besmet met het coronavirus.
 • Voldoende afstand houden op de werkvloer is vaak onmogelijk, meldt vakbond CNV.
 • Aanbieders van vakantiehuisjes waaronder Natuurhuisje.nl melden een stijging van het aantal boekingen in Nederland.
 • Sportscholen proberen hun hoofd boven water te houden met online lessen, een-op-een-lessen en het uitlenen van materiaal, blijkt uit een reportage van het FD
 • Uitvaartondernemer Jan-Jaap Palma heeft het drukker dan ooit, maar door uitgeklede begrafenissen leidt zijn bedrijf omzetverlies. 
 • Ongeveer tienduizend huishoudwerkers komen door de coronacrisis in financiële problemen
 • De piek in het internetverkeer in Europa vlakt weer af
 • Makers van ontsmettingsmiddelen zien zich door uitlatingen van hobbydokter president Trump genoodzaakt consumenten te waarschuwen om hun producten niet in te nemen.
 • Bill Gates zet zijn hele goededoelenfonds in voor het bestrijden van de coronapandemie.

4. Temperaturen werknemers taboe 

Bedrijven die zonder toestemming de temperatuur van werknemers opnemen overtreden privacywet AVG, waarschuwt toezichthouder AP. Tenzij aan 'een groot aantal voorwaarden' is voldaan, is het verboden om mensen te temperaturen en daarmee hun gezondheidsgegevens te verwerken. Toestemming vragen is in dit geval niet afdoende, zegt de AP, want een werknemer kan zich onder druk gezet voelen om toestemming te geven. 'We willen niet over een paar maanden wakker worden in een samenleving met een soort Chinese toestanden, waarin de werkgever voortdurend met je meekijkt en zelfs je zorggegevens kan inzien en daaraan allerlei consequenties kan verbinden.’, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen.

5. ‘Richard Branson zet Virgin Atlantic te koop’

In een laatste poging om zijn luchtvaartmaatschappij te redden heeft Richard Branson Virgin Atlantic te koop gezet, meldt de Britse krant The Sunday Telegraph. Branson kreeg vorige week te horen dat hij kon fluiten naar een reddingspakket van 500 miljoen pond van de Britse overheid. Daarom zou de ondernemer nu op zoek zijn naar een private investeerder. Investeringsbank Houlihan Lokey zou meer dan honderd financiële instellingen hebben gevraagd om hun interesse kenbaar te maken, waarbij 'alle opties op tafel liggen'. Er zou inmiddels nog een handjevol bieders over zijn. 

6. En dan dit: mondkapjes goudmijn voor Etsy

Aanbieders op knutselmarktplaats Etsy naaien zich suf aan mondkapjes, en de enorme vraag naar de coronakapjes stuwt de ingedutte beurskoers van het bedrijf, bericht de Financial Times. Zelfgemaakte en kleurrijke mondkapjes vinden gretig aftrek, sinds ze door de Amerikaanse gezondheidsdienst Centers for Disease Control (CDC) worden aanbevolen. Silverman vertelt dat de website crashte toen het CDC begin deze maand met zijn aanbeveling kwam. Etsy stuurde een noodopoep naar zijn makers: ‘Calling all sellers. Start making face masks’. 50.000 mensen gaven gehoor, en verkopen nu mondkapjes voor zo’n tien tot twintig dollar per stuk. Etsy verdient 5 procent per verkoop.

Wat we ook tegenkwamen:

 • Nee, de baas betaalt je koffie en wc-papier niet (Telegraaf)
 • Medewerkers van step-startup Bird hadden het gevoel dat ze de wereld gingen veranderen - en toen kwam corona (The Verge)
 • Brian Chesky, de thuiswerkende topman van Airbnb, voelt zich als ‘een schip dat is geraakt door een torpedo’. (Bloomberg)
 • Dertig experts over hoe corona de wereld zal veranderen (Fast Company)
 • ‘We leven in onzekere tijden’, en ‘we zijn er voor je’, zeggen zo’n beetje alle tv-reclames over corona:

Tot zover de Sprout-update van maandag 27 april. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!