Nuon wimpelt Vandebron af; recordwinst NLE

Ondernemersnieuws: Nuon wimpelt bod Vandebron af, recordwinst voor NLE en Karmijn Kapitaal investeert in Kunstveiling.nl.

1. Nuon stuurt Vandebron weg

Nuon ziet helemaal niks in een bod dat Vandebron donderdag uitbracht op een kolencentrale. Dat Vandebron maar 1 miljoen euro over heeft voor de net buiten Amsterdam gelegen Hemwegcentrale, is volgens medeoprichter Aart van Veller omdat Nuon de centrale aan de straatstenen niet kwijt raakt. Vandebron wil de centrale te sluiten en een nieuwe bestemming geven. Nuon zegt open te staan voor een vervroegde sluiting, "mits daar een financiële compensatie tegenover staat voor onze medewerkers en de ontmanteling van de centrale". Team Vandebron kon wel een rondleiding krijgen, schrijft de eigenaar van de kolencentrale, die de actie van Vandebron beschouwt als een marketingstunt: "Voor Nuon is echter de mogelijke vervroegde sluiting van de Hemweg kolencentrale waar 200 medewerkers werken een serieuze aangelegenheid."

2. NLE boekt recordwinst

Energiebedrijf NLE heeft in 2016 zijn beste resultaat tot nu toe geboekt, meldt het 12 jaar oude bedrijf van Harald Swinkels en Pieter Schoen. De nettowinst kwam uit op 12 miljoen euro, bij een omzet van 333 miljoen euro. NLE breidde zijn aanbod eind vorig jaar uit met dingen die ook uit de meterkast komen: internet, televisie en telefonie. Tot nu toe werden voor die triple play-dienst 30.000 klanten gestrikt, 'binnen enkele jaren' moeten dat er 200.000 zijn. NLE werkt ook aan een reeks laadstations voor elektrische auto's. Het energiebedrijf van de toekomst is vooral een databedrijf, zegt Swinkels. "Door daar nu al op in te spelen bouwen wij een voorsprong op ten opzichte van de traditionele spelers in deze markt."

3. Karmijn neemt belang in Kunstveiling

Karmijn Kapitaal investeert in Kunstveiling.nl, een challenger van Catawiki. Volgens Karmijn, dat nooit precieze bedragen noemt, gaat het om "een serieus bedrag, niet zomaar een paar ton". Met het kapitaal kan het bedrijf van oprichter Arthur Brouwers investeren in zijn team, platform en marketing. De omzet van de 8 jaar oude veilingsite verdubbelde de afgelopen 2 jaar. Om zich te onderscheiden van anders spelers werkt Kunstveiling.nl alleen met 'erkende' kunstenaars. Oftewel, kunstenaars die bekend zijn bij de Rijksdienst voor Kunstdocumentatie, "of die in de traditionele veilingwereld regelmatig geveild worden met aansprekende resultaten". Daarnaast wordt alleen gesigneerde kunst aangeboden, en dus geen reproducties of kunt in zeer hoge oplages.

4. Verwaayens steken eerste miljoenen in mobiel intranet

Ben Verwaayen, zoon Robert en Alexander Ribbink sluizen hun eerste investering met Keen Venture Partners naar Beekeeper, een mobiel intranet voor medewerkers in de retail, horeca en andere bedrijven waar mensen niet achter een bureau zitten. De in 2012 in Zwitserland opgerichte dienst vangt 8 miljoen euro groeigeld, ook van een paar angel-investeerders waaronder Skype-oprichter Niklas Zennström. Beekeeper lijkt als twee druppels water op het Nederlandse Speakap, dat zich eveneens richt op de communicatie binnen niet-kantoorbedrijven. (Lees hier meer over de aanpak van Keen.)

5. Overname in scooterland

De Nederlandse scooterproducent Asian Gear neemt branchegenoot Hodi on Wheels over. Door de overname groeit Asian Gear naar een bedrijf met dertig medewerkers, een jaaromzet van 16 miljoen euro en een marktaandeel van 22 procent. In Nederland worden jaarlijks 64.000 scooters verkocht. Asian Gear werd in 2004 opgericht door motorcrosser Robert Olsthoorn. In 2015 haalde hij een investering van enkele miljoenen op bij MKB Fonds, dat sindsdien meerderheidsaandeelhouder is. De investeerder stopte Asian Gear in een van zijn 3 fondsen, die op dit moment 35 miljoen euro beheren van particuliere beleggers.

6. En dan dit: eigenaar Wallstreet.com hoopt op miljoenenbod

De veiling van de url Wallstreet.com levert mogelijk 10 miljoen euro op, schrijft het FD op basis van de - ongetwijfeld optimistische - verwachtingen van de digitale veilingmeester Undeveloped. De koper van het domein verwerft wel het alleenrecht op het gebruik van 'Wallstreet' in een domeinnaam. Het Nederlandse Undeveloped werd overigens eerder deze maand voor 4 miljoen euro ingelijfd door het Amerikaanse Epik. Undeveloped probeert het hoofd van bieders alvast op hol te brengen door te wijzen op eerdere veilingen van Insurance.com, Fund.com en Business.com, die respectievelijk 35 miljoen, 9,9 miljoen en 7,5 miljoen dollar opbrachten.  

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 24 maart. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl